pondělí 6. července 2015

Sžíváme se...

... já a monarda dydima alias zavinutka podvojná. Krásně voní po citrónu. Ne nadarmo se jí proto také lidově říká americká meduňka. Už nějakou dobu k ní s obdivem vzhlížím. Zvláštní květina, žádná tuctovka. 


Jen aby plně vynikla do krásy, potřebuje správné stanoviště. Sluníčko a výživnou půdu s dostatečnou vlhkostí a propustností současně. A tak u nás v zahradě zatím cestuje z jednoho místa na druhé. Zkoušíme, kde se jí bude líbit. A asi jsem už pochopila. Tady by to nejspíš šlo :-)

Kromě své krásy má i vysokou hodnotu užitkovou. Už v roce 1829 byla v USA uznána za oficiální protirevmatický lék a jako prostředek pro podporu trávení. Také ji můžeme používat při horečnatém kataru horních cest dýchacích a při zimnici spojené s třesavkou. Dobře také působí při zánětu průdušek, zmírňuje zažívací potíže včetně žaludeční neurózy. Má také uklidňující účinky, je možné ji použít jako mírný uspávací prostředek (starým indiánským uklidňujícím nápojem je monadrové mléko). Tlumí menstruační bolesti. Je možné ji také použít ve formě kloktadla při bolestech v krku. Monardový olej byl mezi indiány proslulým prostředkem pro masáže při bolestech zad. Vynikající je koupel rukou nebo nohou jako doplněk vnitřní protirevmatické léčby. Omývání čajem z monardy v kombinaci se slézem tlumí projevy alergických ekzémů, zejména u malých dětí. (informace o léčebných účincích jsem čerpala zde: http://kvetiny.atlasrostlin.cz/zavinutka-podvojna)

Znáte ji? Pěstujete? Jaké s ní máte zkušenosti?

Krásné letní dny

A.

2 komentáře:

  1. Milá Aničko, u nás má zavinutka také už několikáté stanoviště... Momentálně jižní záhon, celkem sucho a rozrůstá se.
    Mám červenou a pokaždé se nemůžu vynadivat na její fantastický tvar květů. No a ta vůně listů... Ráda bych pořídila i růžovou variantu, na záhonu je to nepřehlédnutelná krasavice.
    Pěkné dny! Jana

    OdpovědětVymazat
  2. Já si, podle toho, co u Tebe na blogu čtu, Jani myslím, že my jsme na tom s podmínkami na zahradě hodně podobně. Také máme hodně jílovitou půdu a ta monardám zrovna moc nesedí. To spíš zvládne tu propustnější půdu, i kdyby měla být sušší. Také jí mám teď na sušším místě (záhon nad suchou zídkou) a když je větší sucho, zalévám. Na jiných místech měla sice vlhko, ale s propustností to bylo špatné a tak jen živořila... Tak ať pěkně prosperuje a třeba přibude i ta růžová varianta, jak si přeješ. Já se zamilovala do téhle karmínově červené :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna