neděle 4. ledna 2015

Šití nových potahů na barové židle...

... jsem zvažovala už delší dobu. Dosavadní potahy přírodně bílé barvy, které byly součástí barových židlí zakoupených v IKEi, si s našimi malými dětmi užily své. Náhradu novými potahy jsem však stále oddalovala a úměrně tomu přidávala při praní těch stávajících množství přípravků na skvrny :-) 


Šití black&white polštářků pro mou sestru s sebou ale přineslo nové nápady na změny jak v obývacím pokoji, tak v kuchyni a spolu s tím i obrovskou objednávku látek, procházení vzorníků interiérových barev (ano, už se opět chystám malovat :-)) a další návštěvy Aukra a Mimibazaru...

Snad se mi podaří všechny ty nápady zdárně zrealizovat... protože se říká, že "jak na Nový rok, tak po celý rok"... :-)

Potahy na židle jsem šila poprvé v životě. Asi nejnáročnější bylo vykonstruovat střih. Sešívání jednotlivých dílů bylo až na poslední kus celkem v pohodě. Před sešitím posledního dílu jsem si nasadila rubovou stranou nahoru povlak na židli a dolaďovala přímo na místě. To mi hodně pomohlo, obzvláště u opěradla v místech zaoblení. Hodně jsem také bojovala s třepivostí látky - látka je pěkně strukturovaná, ale možná v se v důsledku toho třepí víc než ty klasické.... Ale moc se mi líbí, takže jsem tiše trpěla... :-) 

Spodní část potahů je o kousek delší a zahýbá se dospodu židle, na které jsou přichyceny suché zipy (takto to má řešeno IKEA u původních potahů a ten nápad se mi líbil, proto i mé potahy budou mít přišitý na spodním lemu druhý protikus suchého zipu, zatím drží potahy i bez protikusu, ale s ním to bude ještě lepší). Potahy se tak dají na židli pěkně vypnout a hezky drží na místě).

Snad jsem na potazích vychytala většinu potenciálních úskalí, která mě čekají při šití potahů na židle u jídelního stolu... To je totiž další z bodů mé malé novoroční perestrojky... Takže hurá na další střih :-)

A co vy a šití potahů na sedací nábytek? Zkoušeli jste? Máte nějaké horké tipy pro nás méně zkušenější? Nebo teprve sbíráte odvahu?

Mějte se krásně

Anička

12 komentářů:

  1. Ahoj Aničko, já se zatím jen chystám. Odvahu jsem zatím nenašla, ale doufám, že letos ji najdu. Mám doma krásný ušák, který si žádá přečalounění, ale zatím to řeším jen přehozením deky. Tak hodně úspěchů při realizaci tvé ,,perestrojky". Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, tak držím pěsti, ať si přečalounění ušáku podaří. Bude to určitě velká výzva :-)

      Vymazat
  2. Aničko, povedená práce. Já sbírám odvahu - potřebuji nové potahy do obýváku :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavli, já taky sbírám odvahu. Včera jsem si udělala nákres a poměřila, co se dalo u židlí k jídelnímu stolu. Už teď se mi z toho klepou kolena :-)

      Vymazat
  3. Aničko, jsi šikulka. To bych asi nezvládla a tak jsem se do toho radši nikdy nepustila..Vyměnila jsem židle:o)..Držím palce v další rekonstrukci a budu se těšit na další příspěvky..Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inko, taky řešení :-) Jen já bych z toho (pokud se proměna povede) neměla pak takovou radost, jako když bych si to zajistila sama. Ale je to risk... Drž pěsti :-) Krásný den Anička

      Vymazat
  4. Aničko, potahy se ti moc povedly. Já si před vánoci koupila látku na potažení sedačky, ale vůbec se mi do toho nechce :( mám strach, že to zkazím a budou to vyhozené peníze. Už jsem jednou povlak na sedačku šila (bohužel na jinou, takže střih si budu muset udělat znova), nakonec se povedl, ale byla to strašná práce... Ať se ti potahy na židle povedou stejně, jako tyhle! Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, úplně rozumím, o čem píšeš. Chystám se na jídelní židle, nákres mám, proměřeno taky a teď by měly přijít na řadu střih a pak šití... No bude to větší oříšek než ty barové židle.... Snad to nepokazím. Krásný den Anička

      Vymazat
  5. Aničko, já šití obdivuji u každého. Moc se se šicím strojem nekamarádím a mám tedy co dohánět, ale když už něco chci, tak se s tím poperu, ale hodně pářu a pářu, až je to hotový :-)))). Zrovna v létě jsem šila jen přehoz na starý gauč a na další asi dlouho nebudu pomýšlet.
    Pěkná práce, super.
    Měj se fajn, Kája.
    Ps: Kde bereš tolik času na tolik tvoření? Chodím spát dlouho po 24hod a stejně nestíhám :-))))))))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kájo, já dlouho také ne. Resp. neměla jsem dost kvalitní stroj na to, abych se kamarádit začala. Teď už nějaký ten rok hardware je a proto zkouším. Začínala jsem menšími, lehčími věcmi a postupně přitvrzuji :-) Na internetu je hodně tutoriálů, jak ušít to či ono, bez toho bych odvahu sama začít šít neměla. Má nejmladší sestra také právě začíná s šitím, také nic na začátku neuměla. Na Vánoce dala mamce úžasné chňapky do kuchyně ve tvaru srdce. Nestačila jsem koukat... :-) Takže možná to chce začít něčím jednodušším, aby se člověk ze začátku zbytečně neodradil neúspěchem... k PS: už si začínám připadat jako Marťan, nejsi totiž první a asi ani poslední, kdo se mě na to ptá. Spát potřebuji hodně, po půlnoci chodívám spát jen výjimečně, nebo jen když nemohu usnout. Pokud mě děti nevzbudí, nevstávám obvykle dříve než před šestou. ALE mám hodného muže, který se hodně a rád věnuje dětem, když přijde z práce (a chodívá kvůli toho na šestou, aby byl z práce brzy doma) i o víkendech, také si myslím, že si umím celkem obstojně zorganizovat čas a jsem tak poměrně produktivní jednotkou a nakonec hodně věcí se snažím dělat s dětmi (myslím tím některé domácí práce jako úklid, vaření, žehlení, ...), ne vždy to jde, ale většinou ano, pokud je zapojím do procesu :-) Díky tomu čas, kdy spinkají, mohu věnovat jen sobě (nejsou-li výjimečně jiné prioritnější věci). Každý den se tak mohu alespoň na chvíli věnovat tvoření. Takže žádná velká věda, no :-) Měj se krásně Anička

      Vymazat
  6. Aničko, pěkně převlečené židle.Máme bílé z Ikei též, na ty dvě kuchyňské chystám rok,,skutek utek,,Já úplně nesnáším střihy, takže jednu potáhnu hned a vše od oka, ale jelikož židlí je víc a bylo by třeba hodit střih na papír ...nejsou lidi.Možná až uvidím tvůj další počin, zastydím se a donutím se. Takže ať se daří :o))
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani dík. Ještě se dokopat k tomu přišití protikusu suchého zipu, abych je nemusela pořád natahovat :-) Na svůj další počin jsem si objednala další látku... tož jsem zvědavá, jak to nakonec dopadne :-))

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna