čtvrtek 24. října 2013

Zázvorový sirup aneb na další bacily už (lépe) připraveni... ?

Dobré dopoledne,

asi vás teď napadne, odkud vítr vane... A proto si myslím, že vás asi ani nepřekvapí, že jsem se pustila do výroby zázvorového sirupu. 

Zázvor je totiž (aspoň podle mně dostupných informací) výborným přírodním lékem při nachlazení. Je antiseptický, protihorečnatý a protizánětlivý. Díky těmto vlastnostem zázvor pomáhá ulevit od křečí průdušek při nachlazení a chřipce. Lidoví léčitelé tak často doporučují ke zmírnění bolesti na prsou žvýkání čerstvého zázvoru, pití zázvorového čaje nebo užívání lžíce medu promíchané s vymačkanou šťávou z čerstvého zázvoru. Při bolestech v krku lze pro změnu cucat kandovaný zázvor. Protože má antiseptické účinky, pomůže podobně jako drahé pastilky z lékárny.

A údajně má i celou řadu dalších pozitivních účinků na náš organismus:
  • zvyšuje tvorbu trávicích šťáv a neutralizuje kyseliny v zažívacím ústrojí, proto se už po tisíciletí podává při nejrůznějších zažívacích potížích, od plynatosti až po zvracení (říhání, pálení žáhy, nadýmání apod.),
  • užívá se také jako prevence mořské nemoci a nevolnosti při jízdě dopravními prostředky (spojené i se studeným pocením a závratěmi), se zázvorovou kúrou (ať už ve formě čaje, tobolek, či cucání kandovaného zázvoru) se doporučuje začít  zhruba 3 až 4 hodiny před odjezdem,
  • protizánětlivé a analgetické účinky zázvoru mohou pomoci utišit i svalové bolesti a bolesti při zánětech kloubů, například u revmatické artritidy, při svalových bolestech se navíc doporučuje vmasírovat do bolestivých míst několik kapek zázvorového oleje smíchaných se lžičkou mandlového oleje nebo jiného neutrálního masážního oleje.



Jednou z forem užívání zázvoru je zmiňovaný sirup. Já postupovala při jeho výrobě podle tohoto receptu. Cena zázvoru je poměrně vysoká, k výrobě sirupu ho však není třeba velké množství. Vyrobila jsem cca jeden litr sirupu, snad to na to letošní "chřipkování" bude stačit :-) Sirup budeme užívat po lžičkách jako medicínu nebo jím přisladíme čaj.

Vyzkoušet ale lze i zázvorový čaj, jehož užívání může zafungovat jako prevence. Čajem, který připravíte zalitím půl lžičky mletého zázvoru čtvrt litrem vřelé vody, preventivně zabojujete proti chřipkám, nachlazení, bolestem hlavy i žaludečním a cestovním nevolnostem. Po 5 minutách čaj přeceďte a po mírném vychladnutí přidejte lžičku medu a čerstvou citronovou šťávu.


Příjemné zázvorování a ať se vám bacily vyhnou obloukem :-)

Anička

12 komentářů:

  1. A tuším aj počas raných tehotenských nevoľnostiach...mi ktosi vravel. Ja zázvorový čaj môžem, tak som zvedavá na sirup. Niekedy vyskúšam. Vďaka za nápad. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš, na to užívání při těhotenských nevolnostech jsem, Majko, zapomněla vypíchnout :-)

      Vymazat
  2. Aničko,
    zázvorovž je také můj oblíbený léčebný čaj :-)
    Piji jej celou zimu, bohužel jsem se nedávno dočetla, že není vhodný v těhotenství a tak jsem přešla na šípkový a lipový čaj a na nervy meduňkový .
    Zázvorový sirup jsem ještě nedělala, někdy vyzkouším.
    Tak ať se nám dospělým a hlavně dětem bacily vyhýbají obloukem !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem nevěděla, že se zázvorový čaj nesmí pít během těhotenství... Tak jsem se teď trochu poučila na internetu a jsem zas chytřejší :-) Kandovaný zázvor nebo zázvorová lízátka se v začátku těhotenství v přiměřeném množství doporučují při těch výše zmiňovaných těhotenských nevolnostech - a to jak přírodními léčiteli, tak i lékaři. V pozdějším období už ne, zázvor prý hodně prokrvuje a mohl by tak ve velkém množství vyvolat předčasný porod.

      Vymazat
  3. Zázvorový sirup jsem ještě nedělala, dávám si ho do čaje celý:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Celý kořen? Hm... tak to ten čajík ale musí mít pořádný říz :-)))

      Vymazat
  4. Ahojky Aničko, zázvoru věřím a proto mám v chladničce pořád čerstvý kořen zázvoru. Na zimu jsem si nasušila ještě aronii, rakytník a šípky, tak budu vařit čajíčky.Zázvorový sirup jsem ještě nedělala, uvidím, možná vyzkouším. Zdravím a přeju sluneční den Maryša :O)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maryško, to budete určitě zdraví jako řípy :-)) Já aronii zavařila jako džemík, rakytník mám mladý a ještě mi neplodí a s šípky mohu sbírat leda tak s růže svraskalé, ale ta je ještě taky moc mladá... Tak zatím využívám toho, co nakoupím. V příštích letech už se to snad změní a začnu taky se svou apatykou :-))

      Vymazat
  5. Anicko, moc diky za tip, urcite si jeden sirup vyrobim take :)

    Krasny ctvrtek
    Marketa

    OdpovědětVymazat
  6. Ani, zázvor také používám a sirup určitě vyzkouším. Děkuji za super tip.
    Hezký zbytek víkendu Anny

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna