pátek 24. ledna 2020

Díky za každý nový den!

Hřiště. Dvě holčičky se houpají na houpačce a poklidně si povídají.


„Dlouho nebyla žádná oslava,“ říká jedna zamyšleně. „To je škoda!“
„To mi nevadí,“ říká druhá.
„Nemáš ráda oslavy?“
„Miluji! A moc! Mám jich hodně, každý den je svátek!“
„To nemůže být!“
„Ale může. My oslavujeme Dne narození.“
„Chtěla jsi říct Den narození.“
„Narozeniny oslavujeme také, ale jen zřídka, pouze jednou ročně. A Dne narozeniny jsou každý den. Můj otec vymyslel tento svátek.“
„A jakpak ho slavíte?“
„Jednoduše! Táta mě a maminku ráno probudí, všichni běžíme do kuchyně, naplníme si do sklenic vodu a táta říká přípitek: „Dnes se narodil skvělý den! Usmálo se na nás štěstí v tento krásný den! Na Nový den!“ Pijeme vodu, jíme med a zpíváme nějakou písničku.“
„A pokud se ukáže den špatným?“
„Tak to dříve bývalo. Ale jakmile jsme začali slavit tento svátek, téměř všechny dny jsou buď dobré, nebo velmi dobré. Velmi zřídka se děje něco ne moc dobrého.“
„Proč tedy ostatní lidé nemají takový svátek?“
„Táta řekl, že tento svátek má každý, ale ne každý si na něj vzpomene. Mnozí prostě na tento svátek zapomněli. Pokud chceš, přijď k nám v sobotu. Přespíš u nás a ráno s námi budeš slavit!“

Grigory Berkovič

Tak tenhle krásný příběh o vděčnosti mi dneska brnkl o nos :-)

Díky za každý nový den!

A.

6 komentářů:

  1. Aničko, to je krásné. Sice tento příběh neznám,ale vlastně se jím už dlouho snažíme řídit. Už jsme v hodně pokročilém věku, manžel je dost nemocný, ani mě se bolístky a nemoci nevyhnuly, ale přesto si užíváme každý den a večer před spaním si nikdy nezapomeneme navzájem poděkovat za hezký den. Měj se hezky, zdravím a děkuji za tvoje moudré příspěvky. Věrka S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, děkuji moc za komentář a sdílení osobního nastavení. Doba je tak rychlá, že tohle člověku občas může unikat, jak samozřejmě to své bytí tady bereme. A přitom nikdo z nás neví, jak dlouho to ještě bude... Čím dřív si to každý uvědomíme, tím více můžeme ovlivnit, jak se naše dny odehrávají. Spoustu dalších krásných nových dnů :-) A.

      Vymazat
  2. Opravdu je to moc hezký příběh. Každý den je prostě dar, jak píše a říká Věrka z blogu Carolina mia.
    Příjemnou sobotu, Aničko!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, díky za komentář. Ano - Věrka z Carolina mia o tom ví své. Je velkou inspirací v tom jak se těšit z každého dalšího dne, který přijde a z každé hezké maličkosti, kterou s sebou přinese :-) Krásný večer A.

      Vymazat
  3. Aničko, hezký příběh... také máme své drobné rituály, které máme rádi a bez kterých by to nebylo ono. Třeba ranní pomazlení s dětmi u probouzení, společná odpolední káva a sdílení zážitků z daného dne. Vím, že není samozřejmostí v rodinách společné stolování, proto jsem ráda za každodenní společnou večeři a o víkendu i snídaně a obědy. To nás těší a máme to rádi :-) L.

    OdpovědětVymazat
  4. Aničko, moc se mi líbí obrázek. Miluji takovéto "malůvky". :-)A ten příběh je jedna velká pravda. Jen si to uvědomit, že opravdu záleží na nás... Vždyť se říká: "Jaké si to uděláš, takové to máš." I já si díky Věrce říkám - každý den je dar! Vstávám brzy ráno, nemám ráda tmu, ale nepustím si ji k tělu. ;-) Protáhnu se, ve sprše si zazpívám, nakrmím zvířátka, pomazlím se s nimi a do auta nasedám s pocitem krásného veselého dne. Nic jiného si nepřipouštím. Ne vždy je posvícení, ale když si uvědomím, že nejde o život... (někdy si to musím říct i nahlas ;-)).
    Pohodový večer. :-) D.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna