čtvrtek 9. srpna 2018

Magurka

Muž přijel domů s tím, že byl dnes náročný pracovní den a špatně spal a že se potřebuje odreagovat. Tak jsme jej s dětmi vzali včera odpoledne s sebou na hory :-) 

Myslím, že po zdolání další beskydské tisícovky, 14 km trasy a převýšení přes 500 m v terénu byl nejen dobře odreagován, ale i spal jako mimino :-) 


Cesta na Magurku (1067 m) ze strany od Čeladné není značená, šli jsme tak podle aplikace mapy.cz, kterou máme už delší dobu nainstalovánu na mobilu. Určitě doporučuji, pokud máte také rádi turistiku. 

Oproti tištěným mapám mají hned několik výhod. Máte-li signál GPS, vždy víte, kde se přesně nacházíte na mapě a dobře se tak orientujete i na neznámém místě, obzvláště pokud není značeno turistickými značkami. My jsme díky tomu včera vyšlapali horu z velké části po lesních cestách, které byly díky menší návštěvnosti mnohdy téměř zarostlé. Bez navigace v mobilu bychom asi hodně bloudili. 

Další výhodou je "skladnost" (mobil nosí většina z nás stejně stále u sebe) a aktuálnost dat (mapy jsou průběžně aktualizovány, u tištěných map si člověk čas od času musí koupit novou). 

Aplikace ale přináší mnohem víc. Obsahuje funkci stopař, která vám po aktivaci přináší informace o profilu terénu, kterým procházíte (nadmořské výšky), čase na cestě či vzdálenostech. U posledního zmiňovaného se musím chvíli zastavit. Tady cítím trochu rezervy. Vzdálenosti v této aplikaci (ale i obecně na turistických ukazatelích, na které v horách můžete natrefit) bohužel nezobrazují reálně zdolané kilometry. Možná jste si toho všimli sami, když chodíte po horách. 

Je to dáno tím, že jsou měřeny vzdušnou čarou (ale kdo z nás po horách lítá, že? :-)). V rovinatém terénu to nevadí, ale jakmile člověk začne zdolávat kopce, rozdíly mohou být poměrně významné a člověk v reálu ujde podstatně více, než ukazuje aplikace či turistické ukazatele. Když jsem srovnávala údaje na ukazatelích a v aplikaci mapy.cz s údaji, které mám díky mobilové aplikaci Endomondo, se kterou chodím běhat (vzdálenosti měří přes GPS), zjistila jsem, že se údaje v kopcovitém terénu odchylují o 1/3 až 1/2 ušlé vzdálenosti, což už se třeba u 10 km tras projeví docela výrazně... :-)

Obvykle tak při našich túrách kombinuji obě varianty.

Jak to máte s cestováním po horách vy? Chodíte jen po značených trasách bez map? Nebo používáte klasické papírové mapy? A nebo jako já své túry "digitalizujete"? Co vám vyhovuje a co byste doporučili vy?

Jsem zvědavá a těším se na reakce.

Přeji krásný parný (snad na dlouho poslední) den

A.

8 komentářů:

  1. Aničko,
    my chodíme po horách dle turistických ukazatelů a staré dobré mapy.
    V lesích a horách jsme zjistili, že zrovna, když potřebujeme radu, signál není ;-)
    Ale je fakt, že mi vždycky přijde, že těch ušlých kilometrů je mnohem více než ukazují ukazatelé ;-)
    A teď jsi mi to konečně vysvětlila !
    Těšíme se i k Vám do hor.
    Tu hlavu totiž potřebuji vyčistit taky !
    Je fakt, že mapu Beskyd doma nemáme, bude to pro nás premiéra.
    Že bychom si stáhli appku? ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, turistické ukazatele v terénu také nemíjíme bez povšimnutí, ale když teď vyrážíme hodně i na turisticky neznačená místa, tak se ta aplikace docela chodí. Zapomněla jsem to v příspěvku napsat, ale připomněla mi to Petra - ona ta aplikace funguje i offline, v podstatě jako klasická tištěná mapa .-) Tak uvidíte, pro co se nakonec rozhodnete :-) Krásný večer A.

      Vymazat
  2. Aničko, vždycky si to nastudujeme předem, vzdálenost, převýšení, čas, počasí... tedy moje drahá polovička si to nastuduje. Já se starám o jídlo a vybavení:-D Aplikaci jsme si chtěli stáhnout, ale prý mám malou kapacitu v mobilu a můj IT specialista na to nemá čas:-D Kovářova kobyla prostě:-) Ale stejně bychom to měli pojištěné nastudováním předem, přece jen není všude GPS signál:-) Jinak zrovna s tvou aplikací na běh nemám dobrou zkušenost, resp. má kamarádka. Když chodíme spolu běhat, tak já mám 8 a ona už 9,5 km. Ale realita je třeba opravdu 8. Tak nevím, kde jí nastává chyba:-) PS: ta výzva 32 vrcholů se mi moc moc moc líbí. Ani jsem ti to nestihla říct a tak moc jsem se chtěla na všechno zeptat. Kdybyste narazili i na kočárkem schůdnou trasu, dej vědět:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, to my taky, ale pokud jde o méně známé místo, kudy nechodí denně desítky lidí, tak je dobré mít něco v ruce i přímo v terénu, třeba teď tu změť sotva viditelných lesních cest, to bychom dopředu nenastudovali ani náhodou :-) Je pravda, že bez GPS signálu je to v terénu s aplikací horší, na druhou stranu zatím se nám to stalo jen párkrát a jen na pár metrů a pak to zase naskočilo. Pokud jde o Endomondo - tak na něj si nemohu stěžovat, běhám s ní už řadu měsíců a funguje bezvadně. Když srovnám výsledky třeba té aplikace mapy.cz a Endomonda v rovinatém terénu, tak jsou tam minimální odchylky, rozdíly jsou vidět jen v kopcích. Nejsem na to kdovíjaký odborník, ale zasvěcenější případné rozdíly vysvětlují často tím, že záleží hodně na mobilu, na němž je aplikace nahrána (konkrétně nastavení a kvalitě GPS signálu). Nevím, zda je to i případ Tvé kamarádky. Otázkou také je, čím jste tu "realitu" kromě Endomonda na mobilu měřily :-) K vrcholům, z výzvy určitě Pustevny, Radhošť a Radegast, pak mohu doporučit i Malou a Velkou Stolovou a mimo výzvu pak Ondřejník, také můžete vyjet na Gruň a pak přes Švarnou Hanku až na Bílý kříž. Je-li jsme tam před 5 lety s kočárkem s miminkovským Jiříčkem :-))

      Vymazat
    2. Jee, děkuji za tipy na výlety! ;-) Jinak k těm aplikacím... Možná to bude mobilem. Měřily jsme na mapy.cz, na mé jiné aplikaci a taky jsme věděly ze závodu, jak jsou trasy dlouhé;-) a jen jí se to dost výrazně lišilo. Každopádně, vyměnila aplikaci a teď už spolu naběháme stejně:-D PS: po včerejší zmínce, že ty mapy.cz pořád nemáme, už máme nainstalovanou jižní Moravu:-D

      Vymazat
    3. Lucko, rádo se stalo. Jen možná ještě malé doplnění k té Malé a Velké Stolové - poslední desítky metrů jsou takovým travnatějším terénem, u té Velké Stolové to tak možná nebude až na úplný vrchol (ale tam stejně nic kromě tabule není :-), ale těsně pod ním je krásný travnatý plácek a úžasný výhled do okolí. Gratuluji k aplikaci v mobilu, tak ať Vás dobře vede :-))

      Vymazat
  3. Aničko, já používám stejnou aplikaci jako ty. Mám ji moc ráda, je skvělá :) A super, že funguje i bez dat, kde není signál, ikdyž maličkato omezeně. Ale on už je dnes signál stejně skoro všude :)
    Měj se krásně. Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peťo, díky za komentář i důležitou připomínku o tom, že lze aplikaci použít i bez signálu. Funguje tak jako klasická mapa, kterou člověk může nechat doma .-) Hezký večer A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna