sobota 25. listopadu 2017

Dýňobraní...

... je tu zas, navzdory blížícímu se adventu :-) Úroda byla letos maximální - k vlastní, zhruba desetikilové, dýni se přidala ještě jedna gigantická, asi trojnásobně větší, od našich. 

Štěstí je, že se dají skladovat před samotným zpracováním docela dlouho, takže si člověk může dát docela na čas... Na řadu teď konečně přišla ta "menší" - i tu ale zpracovávám po částech.

Menší půlka padla na náš milovaný dýňový džus. Recept už jsem tady vkládala. Znám ho z dětství od našich a už třetím rokem jej připravuji znovu sama. 


Další část - asi třetina - skončila zavařená jako džem. I o něm vám brzy poreferuji a přidám i recept, protože je opravdu výborný. Na náš zpracovatelský seznam zařadím určitě i do dalších let. Zbytek "menší" dýně chci zpracovat do podoby kompotu a až budu mít hotovo, bude "zabíjačka" té třicetikilové... :-)

Krásný den

A.

9 komentářů:

  1. Ten džus bych ochutnala ráda, ale zatím se mi ještě nepoštěstilo se "dostat" k ohromné dýni :o)) a doma ji nepěstujeme.
    Pěkný den Aničko.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Álo, ona ta dýně na džus nemusí být ani moc velká, hodně se to na konci ředí vodou... viz odkaz na recept. Myslím, že si dobře vystačíš i s dýní hokaido zakoupenou v obchodě .-) Pa A.

      Vymazat
  2. Třicetikilová dýně?! No páni! To je něco :). Dýňový džus jsem nikdy neochutnala, zajímalo by mě, jak chutná... :-) Kompot znám, kdysi z něho známá udělala žemlovku, kdy místo jablíček použila dýni, já si marně lámala hlavu nad tím, co to vůbec jím, nepřišla jsem na to, že je to dýně.. :) Ale takhle dobrou žemlovku jsem ještě nejedla... bylo to s dýní fakt moc dobré. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, no fakt, naši o ní vůbec neměli páru, rostla jim za kompostem zcela nepozorovaně a až když začátkem podzimu likvidovali dýně v přední části kompostu, o kterých věděli, objevili ji :-) S tou žemlovkou je to zajímavý nápad... dýně máme hory, tak asi vyzkouším, když je v žemlovce tak dobrá, jak píšeš .-) Díky za tip. Pa A.

      Vymazat
    2. Tak to bylo milé překvapení. :-)
      Určitě žemlovku vyzkoušej, je to dobrota! :)

      Vymazat
  3. Já jsem zvědavá na ten recept na dýňovou marmeládu. Mám tu taky jednu dýni, k jejímuž zpracování jsem se ještě nedostala a dýňové marmelády vidím jako možný jedlý dárek pro kolegy do práce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, bude a já mám s tím naším podobné úmysly - část ochutnávkových skleniček skončí v balíčcích pod vánočním stromečkem :-)

      Vymazat
  4. Tý jó, to je tedy gigant. ;-)Také jsem zvědavá na tu marmošku, ještě nějakou dýni mám, tak bych vyzkoušela. Domácí marmošky dávám do bílého jogurtu. A také rozdávám malé lahvičky od přesnídávky... Letos se nám nic moc neurodilo, tak alespoň ta dýně. ;-)Pěkný večer. D. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, myslím, že tato si o přidání do jogurtu přímo říká :-) Už jsem vložila, tak mrkni :-) Krásné dýňobraní i u Tebe .-) A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna