sobota 26. března 2016

Holá, holá, jaro (nejen) na zahradě volá...

... a já se nikdy nenechám dlouho přemlouvat :-) Minulý víkend a během tohoto týdne dočištění záhonů od odumřelých natí trvalek vč. okrasných travin a jarní prořezání okrasných keřů a maliníků, ostružiníku a malinoostružiníků. 

Udělala jsem i malou jarní výzdobu v okolí domu.


Ve čtvrtek s manželem vertikutace trávníku. V polední "pauzičce" jsem si vysadila dva nové stromy - jeřáb moravský sladkoplodý a v místě, kde mi už podruhé z ničeho nic uhynula třešeň, jsem vysadila slivoň mirabelku (něco mezi tzv. špendlíky a ringlemi, pecka jde ale narozdíl od "špendlíků" pěkně od dužniny).

Dnes dokončení obrytí trávníku v místech, kde jsem předloni zrušila obrubníky. Je to fuška, ale já mám pocit, že takhle je to prostě nejlepší :-) Na obrytí používám speciální "rýč půlměsíc" a obrývám dvakrát do roka. 

Pro výsev a výsadbu letniček jsem si připravila i kulaté "květinové" závlahové mísy pod ovocnými stromy. Loni jsem je založila a jsem s nimi hodně spokojená. Hodně semínek dobře se přesévajících letniček (měsíček, krásenka, černucha) určitě zůstalo v půdě a samy vzejdou, některé si doseji, až přijde čas, sama. Jsou to takové mé malé květinové loučky :-)


S jarním řezem levandule ještě čekám, až víc naraší a bude jasnější, jak hluboko mohu stříhat. Růže už jsem ostříhala (kvetení zlatice, které se bere jako orientační moment k zahájení jarního řezu růží, je u nás na spadnutí). 

Ještě potřebuji vysát v některých částech záhonů spadané listí, nahrubo hráběmi to sice je, ale chtěla bych to co nejvíc dočista... Včera jsem potkala svého prvního letošního slimáka (ach jo, už je to tu zas!) a spadané listí je pro ně bezva skrýš...

Byla jsem obhlídnout i naše minipařeniště a trvalková "miminka" se mají k světu :-) Musím popřemýšlet, kam je vysadím...

Moje "miminka" v pařeništi - z kousíčku kořínku mi roste krásná plaménka latnatá (phlox paniculata, na velkém obrázku vlevo), řebříček obecný (Achillea millefolium, na malém obrázku vlevo nahoře), kakost oddénkatý (geranium macrorrhizum) spolu s kontryhelem (Alchemilla, na malém obrázku vpravo dole), ze semínka třapatka nachová (echinacea purpurea, na malém obrázku vpravo nahoře) a ? vůbec netuším, co se mi to klube v květináči na obrázku vlevo dole (až rostlinky povyrostou, budu snad moudřejší .-))

Ve čtvrtek podvečer jsem zvládla nakonec umýt i okna v celém domě, což jsem pro letošek už vzdávala. Ale povedlo se a mně se pak po náročném dni tak krásně usínalo :-)

Už bych také ráda založila letošní zeleninovou zahrádku... ale momentálně se na ní nachází hora zahradního odpadu po mé jarní očistě zahrady... Takže nejdřív ji musím zpracovat a pak už jupí na výsev semínek a vysazení cibulky sázečky .-)

Ale aby to nebylo jen o práci na zahradě, už zase vyrážíme v kompletní sestavě i na procházky a výlety do hor, dnes jsme to spojili i s geocachingem (a měli jsme štěstí, našli jsme a děti byly tak šťastné).

A jak si užíváte prvních jarních dnů (nejen) na zahradě vy?

Pěkný zbytek soboty

A.

8 komentářů:

  1. Aničko už dva dny se snažím o změření zahrady, leje a leje a je vzadu opět rybník!!!Tak se na to vrhnu hned, jak to bude možné. Taky to pak nafotím a pošlu. Ty máš krásnou zahradu, máš můj obdiv a veliký! Krásné svátky Ti přeji a celé rodince! Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marci, snad už bude lépe a místo rybníku nezbude ani památka. Těším se, až spolu vymyslíme i Tvou zahrádku, která Ti přinese víc než jen spoustu vody :-) Krásné Velikonoční pondělí A.

      Vymazat
  2. Aničko, jsi pracant! Ale ovoce je vidět, máte nádhernou zahradu. Mít tak takový prostor... to je sen :) Ale moc mě zaujala "závlahová mísa" pod stromy. Máš to "jen" okypřené okolo stromu, nebo tam skutečně máš něco zahrabané. Moc se mi to líbí a máme jednu jabloňku na naší pidi zahrádce. Mít tak okolo kmene kytičky... bylo by to moc krásné. Na očišťování trvalek ještě nespěchám. Loni jsem byla akční a pak jsem zaplakala, když přišel mráz. Ale nádherně mi vylezl lupin a doufám, moc doufám, že mráz fakt nebude.
    Ani, děkuji za inspiraci!!! :) Jola

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Joli, to bude tím, že jsme teď téměř dva měsíce byli kvůli různým nemocem "mimo provoz". Ale už jsme, zdá se, fit a tak prostě jedu, co to jde. Nedokážu to jinak :-) K "závlahovým" mísám - ono se jim tak říká, protože se u nich odplevelí a zkypří zemina ve vzdálenosti od kmene odpovídající šířce korunky, resp. šířce, do které rostou kořeny a vymezuje místo, které by se mělo zavlažovat (zhruba do stejné šířky, do jaké se rozkládají větve korunky, sahají i kořeny stromu a proto se při závlaze doporučuje zalévat nejen přímo ke kmeni, ale právě až k té vzdálenosti vymezené korunkou). Takže pokud máš na mysli tím "něco zahrabané" nějaký závlahový systém, tak odpověď zní "ne". Ale mám tam vysemeněné letničky a plánuji i výsadbu dalších zakoupených sazeniček zimomřivějších letniček. Určitě vyzkoušej, jablůňce to jistě prospěje více než trávník dosahující až ke kmínku. A s očišťováním trvalek - to si každý zahradník musí odhadnout podle sebe, já věřím, že u nás už žádné velké mrazy nepřijdou a těm menším se člověk stejně nemusí vyhnout, tři zmrzlí přichází stejně až v půlce května a v té době čistit záhon už je přeci jen dost pozdě, příroda nečeká :-) Ať se, Joli, daří! Krásné velikonoční pondělí A.

      Vymazat
  3. Prosím prosím, dejte foto toho rýče, kterým obrýváte, protože já tento způsob také preferuji a mám rýč klasika - no,nic moc. Máte to fakt super.
    Zdraví Lu z Moravy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Lu, zdravím také z Moravy :-) Fotku udělám a zveřejním :-) Krásný den A.

      Vymazat
  4. Aničko, u nás na horách zahrada ještě spí a je příliš mokro. Chtělo by to už nějaké sluníčko. Pak s chutí také vyběhnu. Květinové loučky kolem stromů jsou naprosto skvělé, velká inspirace. Báječné dny přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, u nás to bylo trochu na hraně. Naštěstí máme většinu zahrady orientovánu na jih, takže to u nás vysychá celkem rychle. A sluníčko jsem Ti poslala, snad chvíli vydrží :-) Krásný den A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna