neděle 10. ledna 2016

Úpletová premiéra...

... aneb šatovka z úpletu pro mou Viki. Začíná ji hodně zajímat, do čeho se obléká. A líbí se jí být "malou ženou" :-)

Její záliba v dinosaurech však i nadále přetrvává...

Toto je spojení zdánlivě neslučitelného .-)



K šití z úpletu jsem se rozhoupávala hodně dlouho. Nakonec jsem si koncem loňského roku přikoupila do výbavy k šicímu stroji dvojjehlu, kráčející patku a také speciální overlockovou patku vč. přířezového příslušenství a bylo rozhodnuto. Nové vybavení si nemohu vynachválit a vložené investice rozhodně nelituji.

Původně jsem plánovala pouze šaty bez kapes a dalších cerepetiček. Ale když jsem nečekaně rychle zvládla základní šití z úpletu, dostala jsem chuť zdobit :-) Samozřejmě, že jednodušší by to bylo ještě před sešitím předního a zadního dílu... 

Na šatovce je sice pár drobností, které je třeba ještě vypilovat (např. podle čeho hlídat vzdálenost overlockového stehu od začišťovaného kraje, aby bylo dosaženo stejné šířky po celou dobu šití a také srovnat lépe v hlavě jednotlivé kroky při našívání kapes a dalších zdobných prvků na přední straně šatů), ale v globálu jsem s premiérovým kouskem spokojená.

Toto je po úspěšném odstartování kvetoucí zahrady má druhá letošní velká výzva. Že v této oblasti nebude do čeho píchnout, se nebojím, jen od Viki už mám o "zakázkovou" náplň postaráno na několik měsíců dopředu .-)

Krásnou neděli

A.

5 komentářů:

  1. Aničko, to slyším poprvé, že se dají owerlockové komponenty dokoupit i k normálnímu šicímu stroji, Já šiji od svých 12 let, mám poměrně slušný šicí stroj (až od dospělosti) a i tu vymoženost owerlock, ale kdybych věděla o té možnosti co teď píšeš, tolik peněz bych za něho nedala. i když ho mám už dlouho a už si na sebe určitě "vydělal"
    přeji krásný den Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, dají. Možná ne ke každé značce šicího stroje, ale dají. Já mám šicí stroj značky JANOME a tam to jde, jak "obyčejná" overlocková patka, tak i tak i ta, které je vč. "přířezu" stejně jako u overlocku. Záleží ale co a jak hodně šiješ, někdy stojí za to investovat přímo do overlockového stroje, určitě skýtá více možností než pouhý overlockovou patkou či jiným příslušenstvím "vytuněný" obyčejný šicí stroj :-) Krásný den A.

      Vymazat
  2. Ani to je krása, jen se toho drž,... já mám overlockové komponenty objednané...
    jeden pokus šití z úpletu jsem již měla, ale ani nevím, jestli jej vůbec fotit na blog :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, děkuji za pozitivní ohlas. Držet se šití ještě minimálně nějakou chvíli budu - už mám nastříháno na další šaty. Ty sice nebudou z úpletu, ale jsem o pár nových informací ohledně šití a kompletace šatů bohatší, tak je třeba ověřit teorií přímo v praxi :-) A taky Viki už naléhala, že by nutně potřebovala ještě jedny šatky s motýlky .-)

      Majko, pokud Tvé první šití z úpletu nedopadlo podle Tvých představ, nevěš hlavu a zkoušej dál. Sama jsem řadu věcí zkoušela kdysi, ale nějak jsem ještě na to tehdy nebyla dost "vyzrálá" a taky trpělivá... s odstupem času se k tomu, co dřív nešlo napoprvé, vracím zpět a vida, najednou to jde. Prostě nevzdávat to a moc chtít a učit se :-) Hodně štěstí. Krásný den přeji A.

      Vymazat
    2. no ono šlo o postup, nevzdávám to a další výsledky už snad budou lepší :)

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna