pátek 20. března 2015

Anglické růže nebo Kordes?

Miluji růže. Na zahradě dokáží odvést velký kus práce. Dlouhá doba kvetení (řada kultivarů remontuje, resp. opakuje kvetení), celá škála rozmanitých barev a tvarů, velikostí, použití... Není tedy divu, že několik růží mám i na své zahradě. 

Velmi mi učarovaly růže Davida Austina, prezentované jako tzv. anglické růže. Už jsem se vám o nich zmiňovala, když jsem ukazovala velký zahradní oblouk, který mi vyrobil pro pnoucí růže manžel. Byly objednány a loni na podzim jsem je měla k oblouku vysadit, ale bohužel nebylo z růžových polí získáno tolik sazeniček a já přišla zkrátka. 

Zkusila jsem to letos na konci zimy znovu a měla jsem štěstí u jiného zahradnictví. Manžel trval na jiné než světlé, pastelové barvě. Mezi anglickými růžemi touto dobou už ale skladem výraznější odstíny růží nebyly. Nakonec nám ale nabídla nádhernou červenou růži Značka Kordes. V úterý mi tedy dorazily dvě pnoucí růžičky - jedna anglická (St. Swithun) a druhá značky Kordes (Amadeus), která je rovněž velmi uznávaná.

Takto budou vypadat, až se rozrostou. Nemohu se dočkat :-)

 

Anglická růže St. Swithun má obrovské, silně vonící, velmi plné květy připomínající otevřené šálky čítající až 100 květních plátků. Barva květů je ve středu výrazně teple růžová, květní plátky směrem ven blednou a barva nabývá jemnějších odstínů. Intenzivně voní po pryskyřici. Keř je vyšší, může se použít též jako pnoucí. Obzvláště odolná (obzvláště pokud jde o padlí a černou skvrnitost), spolehlivá a zdravá odrůda. V našem případě bude její jemné růžové barvě dělat kulisu červenolistý javor mléč "CRIMSON SENTRY" zakoupený loni na jaře.

Růže Kordes Amadeus se vyznačuje krvavě červenou barvou květů, u které je pozoruhodné to, že její barva se nemění ani nemodrá, jak se často u červených růží stává. Květy jsou velké (v průměru 8 cm), plné a svou zářivou barvou upoutají na velkou vzdálenost, opakují kvetení. Je to novinka a mezi všemi červenými pnoucími růžemi je jedinečná, vyniká svým zdravím (vysoká odolnost vůči padlí i černé skvrnitosti). Byla oceněna na mezinárodní přehlídce zlatou medailí. Dosahuje výšky 200 cm i výše.

A co vy? Máte anglické růže či růže Kordes na svých zahrádkách? Jak jste s nimi spokojeni? Doporučili byste je jiným?

Krásný den

Anička

2 komentáře:

  1. Ahoj Aničko, já mám několik různých Kordesek a jsem s nima moc spokojená. Opravdu neúnavně a opakovaně kvetou a jsou odolné vůči chorobám. Ještě se mi jich moc líbí ale není to už, kde sadit. Dloubání v hlíně zdar! :) Pa Stáňa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, díky moc za reakci. Už jsem si začala myslet, že jsem v tom svém růžovém "opojení" sama :-) Já jsem unesena, jak růžemi Davida Austina, tak Kordesovými růžemi... Jen už nemám stejně jako Ty kde sázet :-) Budu to muset nějak vykoumat, aby se mi jich ještě pár na zahrádku vešlo :-) Krásné jarní dny na Tvé krásné zahradě Anička

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna