sobota 28. března 2015

Flóra na zahradě...

... aneb můj nejoblíbenější časopis. Časopis, který si vzácně kupuji (resp. platím předplatné) již třetí rok a stále se jej nemohu nabažit (u jiných časopisů, ať už z této, či jiných oblastí, nevydržím déle než jeden rok, po roce, a někdy i dříve, pro mne přestávají být atraktivní). V každém dalším čísle v něm objevuji něco nového z mého milovaného světa trvalek, keřů, stromů, ale i zeleniny, bylinek a vůbec všeho, co se týká zahrad okrasných i užitkových.

Protože je mezi vámi hodně těch, kteří mají své zahrádky nebo si je postupně budují či chystají budovat a protože mi čas od času přijde dotaz na to, jakou odbornou literaturu bych v této oblasti doporučila, rozhodla jsem se vám tento časopis alespoň ve stručnosti představit. Jsem totiž přesvědčena, že má hodně co říci jak zahradníkům laikům, tak zahradníkům profesionálům. 

Flóra na zahradě je časopis, který vychází měsíčně. Předplatitelé získávají během roku ještě jedno nebo dvě speciální čísla navíc. Právě včera mi dorazil do schránky k dubnovému číslu i první speciál. Časopis obsahuje řadu seriálů "na pokračování". 

Loni jsem si velmi oblíbila "rozhovory s architektem", které provádí postupně laika procesem realizace zahrady od plánu až samotnou výsadbu, či "zahrady s handicapem", rozebírající problematiku zahrad s různými handicapy, od jílovité, podmáčené půdy, přes kamenitou půdu, větrný pozemek ad. až po zahrady ve svazích. 

Letos se mi hodně líbí "zahrady pro..." děti, ekology... věnované různým skupinám uživatelů zahrad. 

Loni, stejně jako letos naleznete v časopise rubriku určenou pro domácí kutily a tvořilky. Lucie Dvořáková, která do této rubriky často přispívá svými skvělými nápady s využitím všemožného přírodního materiálu i recyklací toho, co bychom jinak vyhodili, vydala i pěkné publikace o tvoření. 

S časopisem pomyslně cestuji i po zajímavých zahradách ve světě. Pro ty, kteří se sami odhodlávají k vlastnímu plánu zahrady, mohou být užitečné plány osázení trvalkami, keři či stromy pro různé typy zahrad, scenérií v každém čísle. 

A je toho mnohem více. Zkuste si koupit jedno číslo ve stánku a uvidíte sami :-) A nebo vyzkoušejte elektronickou verzi časopisu, která vychází o něco levněji. Mimochodem redakce časopisu umisťuje řadu článků i na svůj web http://www.floranazahrade.cz/. Objevila jsem jej teprve nedávno, ale už teď mohu říci, že je budu navštěvovat pravidelně.


Pokud jde o odbornou literaturu, po které se někteří z vás ptají, je jí mnoho a já osobně nemám jednu jedinou knihu, ke které bych se v této oblasti upínala nejvíce. Ráda studuji napříč různými zdroji, knižními, i internetovými. Z každého si vezmu kousek a vytvářím si v hlavě skládanku, kde podle mé vnitřní logiky jeden zoubek zapadá do druhého. 

A to nepočítám tzv. zdroje "terénní". Ráda pozoruji práci některých profesionálů, někdy s velkým nadšením, jindy s velkým zklamáním... bohužel, toto je stejné v každém oboru. Je to o přístupu každého z nás k tomu, co děláme. 

S mužem jsme postupem času dospěli k celoživotnímu názoru, že často i laik, který se rozvíjí, dál vzdělává, praktikuje poznatky v praxi a poctivě přistupuje k danému oboru a hlavně svou práci miluje, se dokáže mnohdy kvalitativně dostat na úroveň profesionála či ho dokonce v některých ohledech předčí (všichni známe důsledky dlouhodobě zaběhnutého stereotypu a potlačování kreativního myšlení, které nám umožňuje přicházet s novými nápady, způsoby, jak věci udělat ap. Platí to u lékaře, stejně jako u zahradníka či zahradního architekta). 

Možná i toto poznání do mě vlilo přesvědčení, víru a hlavně opovážlivost začít se věnovat, ačkoliv jsem vysokoškolsky vzdělaný ekonom věnující se dlouhodobě profesi dotačního a podnikatelského poradenství a lektor v kurzech pro dospělé, milovanému oboru, jež jsem nevystudovala, tedy zahradám... s vědomím, že se stále mám co učit a rozvíjet :-) 

Jsem vděčna všem svým známým a známým mých známých, kteří to se mnou zkusili a nechali si zpracovat návrh zahrady či poradit s výsadbou. I těm, kteří přišli s důvěrou znovu a na svůj další návrh čekají (však oni ví, kteří :-)) Snad jim budou zahrádky, u jejichž zrodu či proměny jsem byla, vzkvétat a dělat jen samou radost a potěšení. A snad se mi pak z nich podaří "uloupit" i nějaký ten obrázek...

A jak to máte vy? Kde získáváte zahradnické know-how? Máte svou oblíbenou zahradnickou knihu, webové stránky, blog, časopis? Nebo se chodíte radit za svým oblíbeným zahradníkem, který vám poradí co a jak? A co vaše zkušenosti se zahradními architekty a zahradnickými firmami, které realizují zahrady? A konečně - znáte časopis Flóra na zahradě? Jak se vám líbí?... Možná trochu hodně otázek na závěr... Ale opravdu velmi mě zajímá, co mi na ně odpovíte :-)

Díky za váš čas a také milá slova u všech předchozích příspěvků. Jste jedním z motorů, které mě ženou dopředu, nejen co se zahrad týče :-)

Mějte krásný den

Anička

6 komentářů:

  1. Ach jaj. Zrovna som sa Ťa chcela opýtať, či by si nevedela poradiť nejakú dobrú knihu o záhradách. Chcela som kúpiť do daru príbuznej, ktorí sa presťahovali, majú okolo domu iba hnedo :D a... tak mi to prišlo ako dobrý nápad, keďže dotyčná má rada záhradníčinu, tak aby sa mohla nejako inšpirovať. A čo to tu teraz čítam...nemá jednu jedinú. :D No. Proste ach jo. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, a co jí tak předplatit Flóru na zahradě? :-)

      Vymazat
  2. Aničko, i já jsem jejich věrná odběratelka, nikdy mě nezklamou ...... miluju články Pavla Chlouby, je to "muž" co své práci rozumí ...... má i své FB Stránky https://www.facebook.com/pavel.chlouba.56?fref=ts, kde má spoustu rad a nápadů, taky FB skupinu Zahrada a rostliny https://www.facebook.com/groups/706388272815905/?pnref=lhc. Já poslední dobou vůbec sbírám spoustu rad na FB .... ať žije technika ...... Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marki, Pavla Chloubu mám coby velkého zahradníka také moc ráda. Jeho FB stránky neznám (ale mrknu, díky za zajímavý tip), každopádně chodím k němu na jeho dva blogy, která možná zase neznáš Ty :-) http://pavelchlouba.blogspot.cz/ a http://www.zahradniknacestach.blogspot.cz/

      Vymazat
  3. Aničko,
    tak ač mi už bydlíme v domečku čtvrtým rokem, tak stále zahradu budujeme !
    Zrovna v tomto týdnu jsme začali s další částí, tedy abych byla přesná, zatím většinu z různých důvodů necháváme na odbornících a jsme zatím moc spokojeni, i když finančně to výjde dráž.
    Sama se ráda podílím na plánování a pak na udržování zahrady a od jara do podzimu trávím nejraději volný čas s rukama v hlíně :-)
    Časopisy Flora jsem měla půjčené od kamarádky a i pár čísel mám doma, stejně tak jako i knih, kterými občas listuji pro inspiraci nebo si ty dražší půjčuji v knihovně.
    Tak přeji ať se ti v tvém novém zahradnickém oboru daří a stále tě zahrady baví !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, kdo rád zahradničí, nikdy s budováním zahrady neskončí, to je prostě tak :-) A když už se zdá, že je hotovo, tak se vymyslí něco nového :-)

      Jinak je fajn, když se lidé, kteří si nechají zrealizovat zahrádku profesionály, jsou nějakým způsobem zataženi do procesu, ať už při plánování či samotné realizaci. Jsem přesvědčena, že ten vztah k "hotové" zahradě musí být naprosto odlišný (myšleno kvalitnější) od vztahu, kteří mají k zahradě lidé, kteří z různých důvodů nejsou "u toho" a na zahrádce je to pak znát (pokud si ovšem nenajímají odborníky i na údržbu zahrady). Takže hlíně třikrát zdar, je to krásná a povznášející práce a člověk relativně rychle vidí výsledky svého úsilí :-)

      A mockrát díky za přání k novému oboru, i kdybych to neměla rozjet na tomto poli na plný úvazek (což je hlavně otázka počtu klientů), tak minimálně jako koníčka bych jej ráda udržovala i nadále. Krásný zbytek neděle Anička

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna