středa 2. července 2014

Bylinkovo-zeleninový

To jsem to moc dlouho nevydržela, viďte? :-)

Včera odpoledne jsme na chvíli pobyli s dětmi na zahradě a při namátkové kontrole její minizeleninové části jsem byla mile překvapena. I přes ty hrozné ataky slimáků zahrádka krásně prospívá. 

Červená řepa bude letos obrovská. Už teď by se dala sklízet, jak velké bulvy. I mrkvička vypadá nadějně. A nakonec vypadá docela slušně i cibulka sázečka, která to letos měla hodně na mále... Chytlo se i několik sazenic dýní (velkoplodá, Hokkaido i okrasná), na druhou stranu ani jedna z postupně vysazovaných cuket to však nezvládla :-( Slimáci mi je pokaždé zlikvidovali. Doma mám další dvě... třeba to ještě vyjde, naděje umírá poslední...


Přes všechna opatření, která jsem proti slimákům vyzkoušela, jsem nakonec skončila u granulí, které řada vás běžně používá. A fungují. Dokonale. Otázkou je, na jak dlouho. Zatím jsem si ale oddychla nejen já, ale i zahrádka :-)

Z čeho mám letos ale coby milovník květin největší radost, jsou krásné bujné "keříčky" lichořeřišnice a měsíčku zahradního. Chystám se vyhledat nějaké zajímavé receptury hlavně na zpracování květů měsíčku. Pokud máte něco osvědčeného, ráda se přiučím :-) Sazeničky divizny jsem si přinesla od rodičů loni, letos mi kvetou (a doufám, že se mi i samy vysemení na příští rok), stejně jako sazeničky modře kvetoucího brutnáku. 

Z květů divizny chci vyrábět sirup proti kašli, jak ho znám od své babičky. Brutnák se prý hodí do okurkového salátu... vyzkouším a podám zprávu:-) 

Líto je mi mého oblíbeného kopru, který jsem musela asi před měsícem úplně vytrhat. Od slimáků už byl tak oslizlý, že by ho jedl leda další slimák... Možná ale ještě seberu odvahu a zkusím si jej znovu vysít.

Každopádně náš zeleninový minizáhonek je i přes újmy způsobené těmi potvorami slimáky, hotová buš... Zarputilí pěstitelé zeleniny by mě asi moc nepochválili... Možná ti z alternativních směrů :-) 

Ty dřevěné tyčky - ty jsou k rajčatům, která mi zbyla po výsadbě do velkých květináčů (letos je mám postavené u boční stěny garáže). Jsem zvědavá, jestli mi letos stačí i na mém minipolíčku dorůst do výšky, ve které budou schopny ještě letos rodit .-)

Tak krásné zahradničení s co nejmenšími újmami

Anička

15 komentářů:

  1. Aničko, krásně ti to tam roste. Taky se nám hezky urodilo na zahradě, cuket mám dost, už je trhám malinké a dokonce už mám dvě dost přerostlé, ty budou na cukeťák a taky na buchtu.
    Brutnák je výborný, lístky chutnají po okurkách a do salátu se moc hodí a květy jsou krásné na chlebu s máslem i na polívce. Diviznu mám vysemeněnou po celé zahradě, tak budu sušit, jen s tím poledním sbíráním je to horší, když se chodí do práce.
    z měsíčku jsem jednou dělala mast, ale recept už asi nemám, ale na netu je jich určitě dost. Dělala jsem to z domácího sádla. A každoročně měsíček i třezalku nakládám do oleje. Třezalkový používáme na popáleniny i vyrážky, nebo při svědění a tak. A ten měsíčkový jsem používala na špatně se hojící jizvy a dokonce i zesvětluje jizvy po akné.
    krásný den Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, dík moc za další tipy na uplatnění naší jedlé vegetace :-) Na měsíčkovou mast jsem nakonec našla hned několik receptů na internetu, nějaké další tipy jsem našla i na brutnák. Tak brzo asi začne mé velké bylinkové čarování :-)

      Vymazat
  2. Aničko, zahrádka vypadá dobře. Takže jestli jsem dobře pochopila, ona plastová zábrana, kterou jste zakopávali v úhlu nepomohla? Chystala jsem se také na toto opatření, takže jestli má tedy vůbec cenu to uskutečnit. Moc děkuji.
    Krásný večer ... Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, těžko říct. Nevím, kolik jich totiž bylo uvnitř záhonu v době, kdy jsme kolem dávali plastovou zábranu. Navíc bylo v té době docela sucho, takže slimáci tolik nevylézali. Určitě to něco pomohlo, ale ty potvory, když mají hlad, tak jsou schopny najít slabé místo (např. spoje, nebo místo, kde není obrubník zkosen do 45 stupňů ven, ale stojí rovně) a překonají pak i tuto zábranu :-( Určitě pomáhají i návnady a pasti, kde slimáci padají. Já jsem ale posera v tom, že slimáky neumím usmrtit sama - dokonce i z doporučovaného přelití horkou vodou se mi zvedá žaludek. I proto jsem chtěla zkusit ty hlístice, že to příroda zařídí za mě. Nakonec to za mne zařídily granule - dají se koupit i takové, které by neměly ublížit malým užitečným živočichům na zahradě, snad i domácím zvířatům. A opravdu zabírají dokonale - jen si člověk musí zvyknout na to, že má na záhoně a v jeho blízkém okolí hromadné pohřebiště slimáků. Zůstanou ležet na místě. Když jsem se šla podívat ráno poté, co jsem aplikovala granule v podvečer den předtím, byla jsem v šoku - jak to zabralo a kolik těch slimáků tam bydlelo schovaných pod listy zeleniny, aniž bych o nich ani věděla... Dokud nesežerou všechny granule, tak je o ochranu postaráno. A pak? Znovu sypat a nebo doufat, že už jich tolik nebude... Protože jinak se to pěstování zeleniny pěkně prodraží, i bez těch hlístic. Krásný večer i Tobě Anička

      Vymazat
  3. Aničko to jsme na tom stejně ... já je zas sbírám a odnáším přes silnici na louku .... jenže oni se tam jen otočí a mažou zpátky a ještě sebou táhnou kamarády:-)) Cukety jim extrémně chutnají, taky mi zlikvidovali skoro všechny sazenice. Když jich zbylo pět, obsypala jsem je granulema , tak snad vydrží:-)) Ale jak jsem vypozorovala, úzkostně se vyhýbají mátě, medunce a petrželi, tak asi příští rok udělám obrubníky z máty peprné :-))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, to jsem dělala podobně ze začátku.... Našla slimáka a šup s ním "letecky" přes plot (za námi je zatím jen neudržovaná louka)... i když mi bylo jasné, jak to asi bude probíhat následovně. Popsala si to dokonale :-) U cuket a dýní jsem marně doufala, že je třeba překonat jen počáteční fázi, kdy se začnout tvořit i pravé "chlupaté" lísty, že už jim nebudou tak chutnat jako ty hladké semenáčkové....Jak jsem se mýlila! S těmi voňavými bylinami jsem už o tom taky slyšela, ale zatím jsem od nikoho z okolí nedostala zprávu, že by to opravdu pomáhalo... I když na druhou stranu, než jsem si loni na podzim přesadila téměř všechny byliny (vč. máty a meduňky) na jiné místo mimo zeleninový záhonek, tak těch slimáků nebylo tolik... Ale letos je to na druhou stranu opravdu extrémní vzhledem k mírné zimě, tak těžko porovnávat. Tak ať přežije, co se dá! :-)

      Vymazat
  4. Aničko máš moc pěknou zahrádku a obdivuji měsíček lékařský...mě letos vzešli tak 4 rostlinky...krásný den, Šárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, díky za kompliment k mé malé zeleninové džungli :-) S tím měsíčkem si nedělej hlavu - letos čtyři, příští rok minimálně dvojnásobek :-) Krásně se vysemeňuje.

      Vymazat
  5. Aničko, parádně ti to roste a kvete. Já jsem letos nasušila okvětní lístky měsíčku a používám do polévek místo šafránu. A mast doporučuji dělat pouze z velmi kvalitního sádla, nejlépe domácího. Jinak se zkazí. Měj se krásně a užívej si léta. Pa Rija

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) Rijo, díky za užitečné tipy. O použití měsíčku jako náhrady za šafrán do polévky jsem už taky při mém bloudění po internetu četla. Ten nápad se mi docela zamlouvá :-)) A s tím sádlem - já si nechala koupit sádlo v obchodě, tak teď nevím. Domácí nemám. Někde psali ještě doporučení dodat propolis, že mj. pomáhá, aby mast zůstala dobrá a nekazila se... Tak to asi vyzkouším, včelaře v obci máme :-)

      Vymazat
  6. Aničko, i přes ataky slimáků, máš moc pěknou úrodu, i já bojuji se slimáky (už jen pomocí granulí) a to tak, že granule rozhodím i za plot, kde je neudržovaný pozemek a louky, slimáci chcípnou tam. Z tvých fotek je patrné, že za plotem máte také nějaký ne moc udržovaný pozemek. Ale stejně musíme granulky rozhodit i na svém, jinak ty potvory sežerou na co přijdou. Hezké prázdniny,
    Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marci, to je zajímavý tip, hodit to i za plot. Máš pravdu, stávající majitel se o pole za námi vůbec nestará a seká je maximálně jednou ročně a to jej musíme ještě uhánět přes obec :-( Slimáci tam mají rej. Sekat za někoho jiného ale celé lány nehodlám, ale možná kousek pozemku ze plotem bych opravdu mohla "ošetřit" tak, jako Ty. Hezké dny Anička

      Vymazat
  7. Aničko slimáci jsou potvory, ale vaše zahrádka, vypadá nádherně a určitě doroste vše co dorůst má k vaší radosti. Vypadá to dle fotky že jste super pěstitelka... a propo... směla bych požádat o recept na diviznový sirup, loni jsem zkoušela sirup tymiánový a neměl absolutně žádný účinek. Děkuji a mějte se hezky Martina

    OdpovědětVymazat
  8. Aničko, zahrádka ti krásně kvete. Tady flora zvítězila nad slimáky. Jinde asi ne, ale nezoufej, jsem na tom stejně. Já sázím jedině na modré granule. Před měsícem mi došly. Narychlo jsem zaskočila do jednoho květinářství ve Frenštátě, kde jsem byla u syna, měli akorát v pytlíku navážené takové tmavší, ale ty jsou! Stačí troška a dlouho je pokoj. Už mi docházejí, tak nevím, jestli se dají ještě někde jinde koupit....Musím popátrat. Také sbírám diviznu. Tady je problém se sušením, většinou mi časem zčernala. To jsem ji ale sušila volně. Dnes jsem nasadila sušárnu, mělo by to proces sušení urychlit a kvítky zachovat. Také se přimlouvám za zveřejnění receptu na diviznový sirup. Měj se pěkně.

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj holky, díky za komentáře:-) Heli, zahrádka roste pěkně všude a paradoxně (i když to na obrázcích tak nevypadá), tak největší hlavu mi dělal právě ten zeleninový minizáhonek. Konečně snad ale přišel zlom a flora opravdu vítězí nad těmi potvorami :-))

    A k tomu receptu - ráda se podělím o ten, podle kterého připravovala diviznový sirup i naše babička. Nasbíráme květy divizny a dáme je do nádoby, zasypeme cukrem (nešetříme). Každý den uděláme to samé (přisypáváme vrstvu nasbíraných květů a pořádně zacukrujeme). Až směs pustí šťávu - bude tmavě hnědá - tak si vezmeme druhou nádobu či sklenici, vysteleme jí gazou a scedíme přes ní obsah té první. Tím se ven dostanou i všechny malé potvůrky, o které v sirupu nestojíme (broučci, kteří jsou v květech). Já ale broučky aspoň zhruba vybírám ještě před zacukrováním :-) Zbytek vyhodíme (květy). Zcezený sirup rozdělíme do lahviček, zašpuntujeme a uchováváme v chladu (já v lednici). V zimě při nachlazení používáme po lžičkách na kašel a při nachlazení.

    Sušení divizny jsem zatím nezkoušela, takže tady moc neporadím, ale možná by opravdu byla řešením sušička...

    Tak krásné čarování s bylinkami

    Anička

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna