čtvrtek 3. dubna 2014

Plůtek z proutí...

... jsem se pokusila vyrobit minulý týden na okraji svého minizeleninového záhonku.

Do plůtků z proutí jsem už nějakou dobu zakoukaná. Velkou studnicí inspirací je mi Pinterest. S realizací jsem ale dlouho otálela - ne že by chyběla chuť do práce, na naší mladé zahradě jsme na tom však s proutím tak trochu na štíru. 

Minulý týden se na mne ale usmálo štěstí. Kousek od nás si dělal soused průklest v lesíku a já ho při tom viděla z kuchyňského okna. Vyrazila jsem i s potřebným nářadím (zahradnické kleště už vozím pod kočárkem jako téměř permanentní výbavu, často zapomenu na čisté plenky, ale kleště mám vážně skoro pokaždé... :-)) směrem k místu činu.

Ambice jsem ale neměla veliké, zkusila jsem se zeptat jen na pár březových větývek na výrobu jarního věnečku. Že prý můžu a ještě mi nabídl i jeho super kleště, aby se mi to dobře stříhalo a omlouval se, že dělá s motorovou pilou kravál, který se asi nelíbí našemu Jiříčkovi.

Jenže Jiříčkovi byla nějaká motorovka úplně putna a já měla s sebou ty své kleště (to pana souseda docela pobavilo). Pustila jsem se do stříhání a přitáhla domů pořádnou kytici proutí (musím bohužel konstatovat, že zatím stále nezpracován do podoby onoho věnečku...). A pan soused na rozloučenou dodal, že to tam bude ještě nějakou chvíli, kdybych potřebovala...


Uplynulo pár dnů, kdy jsem přemýšlela, jestli jo nebo ne... Jako jestli ten plůtek z proutí zkusím vyrobit... Nakonec jsem se ale minulý pátek vydala opět k poraženým břízkám. Natahala jsem si k zahradě pár větších větví na špalíčky ke kotvení a další hromadu jemných proutků na proplétání. Byla to celkem piplačka (proutí nechtělo za kolíky pevně držet, možná jej ještě zpevním provlečeným provázkem...) a výsledek není úplně takový, jak jsem si představovala. 


Mám plůtek jen z jedné ze dvou nevyvýšených stran záhonku (záhonek je v mírném svahu, dvě strany jsou vyvýšeny už nyní díky malé suché zídce z kamenů) a není tak dokonalý jako na mých inspiračních obrázcích. Ale účel to snad splní - je nizounký, měl by přispět k ochraně před nájezdem slimáků, kterých letos bude po mírné zimě asi nespočet... Přestože výsledek nedopadl úplně podle mých představ, jsem ráda za osobní zkušenost. Pokud do budoucna seženu vrbové proutí, zkusím to z něj. Je delší a myslím, že se s ním proto bude pracovat lépe než s březovým.

A co vy? Máte někdo zkušenost s výrobou plůtků z proutí? Pokud ano, z jakého materiálu je vyrábíte? Máte nějaké tipy, jak na ně?

Krásný den

Anička

8 komentářů:

  1. Aničko krása !! taky se mi tyto plůtky líbí... a vyrobila jsem si :-))) , proti očůrávání psů :-)) Když jsem na jaře ořezávala jabloně =takové ty dlouhé proutky , tak jsem je takto zužitkovala. Přeji hodně sluníčka při zahradničení ♥Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, díky za tip. Až budu na jaře stříhat ovocné stromy, budu vědět, co s proutky :-))

      Vymazat
  2. Aničko zrovna včera jsem koukala na geoglu jak se daji vytvořit ploty z proutí je to ho tam zpousty aten tvůj je zajímavý tak se měj hezky eva

    OdpovědětVymazat
  3. Aničko, musela sis pěkně popíchat prsty, ale plůtek se ti podařil. Je fakt, že z vrbového proutí je souměrnější, ale ten tvůj se mi také moc líbí. Březové proutí jsem používala hodně na věnečky a viděla jsem z něj pěkné velikonoční blbůstky, na jaře se dobře tvaruje. Různé plůtky, ploty a podpěry z vrbového proutí jsem vždycky obdivovala je to takový návrat do minula. Těším se na tvoje další zlepšováky a ozdoby do zahrady.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heli, účený z nebe nespadl. A i když není plůtek dokonalý, zatím si ho nechám. Už by mi tam chyběl :-) Návraty do minula mám taky ráda...

      Krásný večer

      Anička

      Vymazat
  4. Aničko proti slimákům supr, jen ho ty potvory asi obejdou:-)))
    Ale vypadá dobře!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, Ajko, budu se modlit! Letos to bude díky mírné zimě asi pořádná zatěžkávací zkouška... :-)

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna