pondělí 21. dubna 2014

Pampeliškový...

... med či přesněji sirup jsme si uvařili včera ráno. Pampelišky jsme nasbírali s rodinou při procházce za našimi humny. Pampeliškový med jsem chtěla vyzkoušet už dřív, ale teprve letos jsem se k tomu dokopala... a včas.

Při jeho přípravě jsem vycházela z notoricky známého receptu - 300 pampeliškových květů, 1 - 2 kg cukru krupice, 2 - 3 nakrájené citróny, 1,5 -  2 l vody. Květy pampelišek důkladně opláchneme, dáme do většího hrnce a přidáme 2 - 3 nakrájené citróny, zalijeme 1-5 - 2 l vody a 10 - 15 minut povaříme. Necháme cca 24 hodin louhovat. Poté slijeme tekutinu a důkladně vymačkáme i tu, která zůstala v květech a citrónech. Do hrnce přidáme k výluhu 1 - 2 kg cukru a přivedeme k varu. Poté vaříme, dokud nezískáme sirup/med požadované konzistence (uvádí se 0,5 - 3 hodiny, já vařila 2 hodiny).

A když se dílo podaří, je z toho takový pěkný, dobrý a voňavý sirupomedík :-)



Krásný den

Anička

PS: ta jeho barva mi tak učarovala, že asi udělám ještě jednu várku... Přece jen 1,5 litru sirupu/medu bude pryč natotata...

13 komentářů:

  1. Tekuté sluníčko :-)) Zůstalo mi pár skleniček medu /opravdu medu/ z loňska , tak přemítám, jestli mi bude stačit nebo mám zadělat :-)) .....

    OdpovědětVymazat
  2. Už jsem ho dlouho nedělala ... ten tvůj má krásnou barvičku:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá skvěle, to by si děti daly. Škoda, že jako alergik astmatik na pampelišky nemůžu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ať sbírají děti a ty si při vaření nasaď roušku :-))

      Vymazat
  4. Aničko teda to je barva. Já mám ve sklepě v regálku ješt pár skleniček pampeliškovýho medu, ale ten tvůj medo-sirupek vypadá moc dobře, tak si taky trošku uvařím.
    hezký den Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ,.. On to nakonec bude spíš medo než sirupek. Pěkně zhoustl, od toho focení, tak snad ho dostanu ven :-))

      Vymazat
  5. taky sme s dětmi letos stihly vyrobit zásobu :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Aničko, krásná barvička ... také jsem včera vařila ze dvou dávek.
    Jukni ke mě, máš tam nominaci na dotazník :)
    Hezký den ... Věra

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna