pátek 11. dubna 2014

Než přišel déšť...

... v úterý pozdě odpoledne, pustila jsem se do svého dalšího zahradního miniprojektu. Už nějakou dobu mi byla trnem v oku zahradní obruba, kterou jsme si kolem záhonu nad suchou zídkou u terasy sami před lety instalovali. 

Malé upozornění do začátku - po přečtení následujících odstavců si možná budete myslet, že to nemám v hlavě v pořádku, ale vše později vysvětlím... :-)

Inspirací nám byl jeden starší díl zahradnického pořadu (Zahrada je hra, bohužel už nevím, který díl to byl, ale kdo má čas a zajímá ho to, zde může hledat). Zahradníci v něm představovali levnější alternativu poměrně drahých neviditelných plastových obrub, které jsou na trhu k dostání. Pokud je člověk alespoň trochu zručný a má základní vybavení a materiál (akuvrtačku, gumové kladivo, vruty či kovové spojky a závitové tyče a hranolové plastové profily), vyrobí si záhonové obruby za nižší cenu sám. 

Jejich výhodou je, že jsou o trochu vyšší než ty neviditelné a drží lépe mulčovací materiál (v našem případě kačírek). I tak lze ale bez problémů jezdit jedním kolečkem sekačky po záhoně a druhým v trávě a sekat.

Závitové tyče se nejprve nacvakají kleštěmi na kratší cca 30-35centimetrové kousky. Poté se kousky závitových tyčí nabijí v odstupech vždy na jednu z užších stran profilů několik centimetrů hluboko, aby v profilu dobře držely. Ideální je předem si dírky pro zabíjení "bodců" ze závitové tyče předvrtat (na 2metrové délce profilu jsme dávali vždy cca 4-5 bodců). 

Profily s bodci pak zapíchneme do země a tvarujeme dle potřeby podél záhonů. Mezi sebou pak spojujeme vruty (vrtáno shora zešikma přes jeden a pak druhý profil) nebo spojkami z bočních stran.

Profily se vyrábí z recyklovaného plastu a dají se z nich, ač se to na první pohled nezdá, vyrábět plastové obrubníky i k záhonům ve tvarů křivek, nikoli jen rovné úseky. 

A teď se dostáváme k tomu vysvětlení - dělám tu reklamu na něco, co hned v úvodu kritizuji... Velmi podstatnou podmínkou toho, aby obruba z plastových profilů vypadala perfektně, je dostatečné nahřátí materiálu (ideálně nechat plastový profil v létě pár hodin na sluníčku a pak jej ohnout přímo na místě dle potřeby). 

To je věc, kterou jsme v pořadu nezaznamenali a na kterou jsme si museli přijít až postupně při realizaci záhonových obrub na celé zahradě. Naštěstí valná většina obrub dopadla na jedničku. Obloučky jsou krásně plynule vykroužené. 

O to víc člověka zamrzí, že hned pod nosem u terasy kouká na to ne zcela 100% dílo. Do těch 100 % mu chybí právě ono nahřátí před modelací (začínali jsme na podzim a to už bylo chladno a sluníčko moc nesvítilo a bez nahřátí profily do obloučků neohnete...). Díky tomu obloučky nejsou "hladké", ale "jemně hranaté" (abychom z rovného profilu udělali oblouček, musel manžel přiřezávat jednotlivé kratší kousky a spojovat je mezi sebou a to už není úplně ono...). Manžel se s tím smířil. Je pravda, že tráva rostoucí zboku hodně schová... Ale když to člověk ví... Puntičkáři ví, o čem mluvím :-)))

A protože jsem se nedávno rozhodla rozšířit si šířku záhonku nad suchou zídkou, neboť skalničky se rozrůstají a já je nechci krotit, ale naopak v tomto úsilí podporovat, spojila jsem zrušení stávajícího obrubníku z výše uvedených důvodů a rozšíření záhonku v jednu akci. Mezistav vidíte na obrázcích. 


Novou hranici záhonu jsem si nejprve vymezila hadicí. Poté v linii hadice vyryla žlábek. Kvůli omezení prorůstání plevelů používám černou netkanou textilii. Tu jsem z vnější strany záhonu (té, která přiléhá k trávníku) založila a připevnila ve vyrytém žlábku drátem (používám poplastovaný, se kterým se pracuje u pletivových poplastovaných plotů). Z druhé strany mám založeno a než přijde kačírek, zatíženo kameny. 

Finální stav záhonu bych mohla mít tak do konce měsíce - je ještě třeba navozit kačírek, pořádně "zaseknout" boční hrany trávníků (rozhodla jsem se pro tuto chvíli (a možná i napořád) zrealizovat obruby bez obrubníků (museli bychom dokupovat plastové profily a čekací lhůta by byla dlouhá) a dosadit rostliny (ty už se mi v jednom zahradnictví chystají :-)).

A jestli se vše vydaří, možná budu pokračovat se zrušením nepovedeného obrubníku i dál na severní straně zahrady... 

A tady malé přiblížení těch plastových obrub pro představu...

Velký obrázek a obrázek vpravo nahoře ukazují realizaci oblouků s plastovými profily. Dva obrázky vpravo dole přibližují detaily obrubníku, který jsem vytáhla najednou a dávám prozatím pryč - je na něm vidět spojování shora zešikma vrutem (druhý obrázek shora) nebo zboku spojkou (obrázek dole vpravo) a také samotné "bodce" ze závitové tyče
Krásný den

Anička

4 komentáře:

  1. Aničko máš moj veľký obdiv, mákla si si, ale výsledok je suprový. Minulý rok sme robili tiež podobný záhon, bohužiaľ sme takéto vychytávky nerobili, takže nám teraz tráva prerastá cez obrubník. Snáď pri kosení jej trochu pristrihneme "krídelká" :) Krásny piatok prajem. Renata

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Reni, díky. Byla to tak trochu tajná akce, nezbylo než se spoléhat jen na sebe. Překvápko pro manžela. Naštěstí příjemné... Takže asi brzy budu pokračovat dál... Pěkný den Anička

      Vymazat
  2. Aničko, ani nevíš, jak ti rozumím .... jsem taky druh "puntíčkáře obecného" ...... děkuji za inspiraci, už dlouho vymýšlím, jaké obruby kolem záhonů dát .... prozatím v mých představách vítězí dlažební kostky, ale tohle vypadá taky úžasně ..... pa, pa Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, Marki, já to mám trochu složitější, jsem totiž kříženec zdánlivě neslučitelných dvou povahových rysů - puntičkářství a orientace na výkon - tzn. potřebuji rychle vidět výsledky a současně by ty výsledky měly být tip ťop... :-) No a k těm dlažebním kostkám - obruba z nich se mi moc líbí, ale na ty mé záhony by jich byla velká spotřeba a není to zrovna levná záležitost... No a taky ten čas - jejich vybudování by zabralo podstatně více času než "naše" obrubníky. Tak jsem si hned zpočátku nechala zajít chuť. Ale kámen je kámen... co dodat :-)

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna