neděle 10. listopadu 2013

Vločkování potřetí :-)

Krásný nedělní večer,

po prvním a druhém vločkovém příspěvku je tu třetí. Tentokrát jsem pro háčkařky začátečnice připravila háčkování, které je jednoduché, rychlé a přitom moc pěkné. Pokud pro vás tedy byla předchozí sněhová vločka příliš "silné kafe", u této si určitě odpočinete  a naberete síly na další (větší), kterou vidíte rovněž na obrázku :-)


Popis jsem opět připravila v grafické podobě a k tomu pro začátečnice ještě slovní komentář, který by jim měl pomoci zorientovat se lépe v grafickém schématu, naučit se s ním pracovat.

Vzhledem k tomu, že se mě na to ptala Hanka, uvádím pro všechny, že všechny dosavadní i budoucí vločky/hvězdičky (pokud neuvedu jinak) háčkuji přízí Sněhurka od Niťárny Česká Třebová a používám český háček na přízi (pozor, ne na vlnu!) č. 4.

Grafické schéma:
Slovní komentář k použitému značení:
tečka znamená řetízkové oko
oblouček znamená pevné oko
svislá čára znamená krátký sloupek (vč 4. řadě)

svislá čára jednou přeškrtnutá znamená dlouhý sloupek
svislá čára dvakrát přeškrtnutá znamená dvakrát nahozený dlouhý sloupek (ve 2. řadě)
3 svislé čáry dvakrát přeškrtnuté scházející se ve stejném místě znamená sháčkování 3 dvakrát nahozených dlouhých sloupků (ve 2. řadě)
svislá čára ve tvaru T znamená polosloupek (ve 3. řadě)
taková ta "slzička" (v 5. řadě) - háčkuji normálně jako řetízkové oko (a vypadá to dobře), nejsem si jista, co to je a jak háčkovat, možná mi někdo z vás zkušenějších poradí :-)

Červeně označená část může být pro začátečníka náročnější a je vysvětlena podrobně níže. Pokud jste ale zvládli předchozí sněhovou vločku, nebude to pro vás nic nového :-)


Zdroj: tentokrát vážně nevím... stáhla jsem to někde na Pinterestu :-)

Jak čteme v grafickém schématu, i jak háčkujeme "do kruhu", jsme si řekli u první vločky. U tohoto návodu vám chci ukázat malou změnu, pokud jde o zakončování každé kruhové řady, se kterou se také můžete setkat... Ale o tom více dále.

Takže začínáme :-) 

V grafickém schématu čteme odprostřed, to už víme. V našem případě tedy uháčkujeme 12 řetízkových ok a spojíme do kroužku (12 teček = 12 řetízkových ok, oblouček znázorňuje pevné oko nad prvním řetízkovým okem).

Postupujeme do 1. řady - v nákresu označeno číslem 1, je to řada jednou přeškrtnutých svislých čar hned nad tečkami: uděláme 3 řetízková oka (náhrada za dlouhý sloupek) a pokračujeme 23 dlouhými sloupky háčkovanými do kroužku, končíme pevným okem do 3. řetízkového oka háčkovaného na začátku této řady.

Postupujeme do 2. řady - v nákresu označeno číslem 2 nad obloučkem (pevným okem), tato řada bude náročnější, čeká nás sháčkování 3 dvakrát nahozených dlouhých sloupků:
- do každého sloupku předchozí řady budeme háčkovat 1 dvakrát nahozený dlouhý sloupek (resp. 4 řetízková oka v případě 1. sloupku), tj. celkem 24 sloupků, každé 3 sloupky ale sháčkujeme a mezi nimi uháčkujeme 8 řetízkových ok, tzn. konkrétně:
- uháčkujeme 4 řetízková oka (jako náhradu za dvakrát nahozený dlouhý sloupek) a dále sháčkujeme 1 dvakrát nahozený dlouhý dlouhý sloupek háčkovaný do 2. sloupku předchozí řady a 1 dvakrát nahozený dlouhý sloupek háčkovaný do 3. sloupku předchozí řady, 8 řetízkových ok, dále sháčkujeme 1 dvakrát nahozený dlouhý sloupek háčkovaný do 4. sloupku předchozí řady, 1 dvakrát nahozený dlouhý sloupek háčkovaný do 5. sloupku předchozí řady a 1 dvakrát nahozený dlouhý sloupek háčkovaný do 6. sloupku předchozí řady, 8 řetízkových ok a tak pořád dokola (vždy 3 po sobě jdoucí dvakrát nahozené sloupky sháčkujeme a po nich uháčkujeme 8 řetízkových ok), nekončíme zde ale pevným okem do 4. řetízkového oka háčkovaného na začátku této řady, jak jsme zvyklí ale po sháčkování poslední trojice dvakrát nahozených dlouhých sloupků uháčkujeme 4 řetízková oka a pak uháčkujeme do 4. řetízkového oka háčkovaného na začátku této řady 1 dvakrát nahozený dlouhý sloupek (je to proto, aby se nám lépe přecházelo do požadovaného místa v následující řadě, posune se nám tím ale začátek a konec kruhové řady).

Postup pro sháčkování 3 dvakrát nahozených dlouhých sloupků naleznete zde (je to sice pro leváky, ale dá se to z toho dobře pochopit) a nebo ve slovní podobě obecně pro jakýkoliv druh a počet dlouhých sloupků u předchozí vločky. Ve zkratce - jde o to, že daný počet dvakrát nahozených dlouhých sloupků, v našem případě 3, háčkujeme vždy do předposledního protažení.

Postupujeme do 3. řady, v nákresu označeno číslem 3:
- uháčkujeme 3 řetízková oka (jako náhradu za dlouhý sloupek) a pokračujeme háčkováním 3 dlouhých sloupků do mezery tvořené posledním dvakrát nahozeným dlouhým sloupkem (který nám zde nahrazuje mezeru z řetízkových ok), dále háčkujeme 3 řetízková oka, "přejdeme do další mezery tvořené 8 řetízkovými oky předchozí řady a uháčkujeme 4 dlouhé sloupky, 3 řetízková oka, 4 dlouhé sloupky, 3 řetízková oka", část " " háčkujeme stále dokola až do poslední mezery tvořené 8 řetízkovými oky předchozí řady a končíme 4 dlouhými sloupky háčkovanými do mezery tvořené 4 řetízkovými oky předchozí řady, 1 řetízkovým okem a 1 polosloupkem háčkovaným do 3. řetízkového oka na začátku této řady.

Postupujeme do 4. řady -  v nákresu označeno číslem 4: uháčkujeme 3 řetízková oka (jako náhradu za dlouhý sloupek), 3 řetízková oka a dále budeme do mezery tvořené posledním polosloupkem předchozí řady (který nám zde nahrazuje mezeru z řetízkových ok) háčkovat 3 dlouhé sloupky, dále háčkujeme 3 řetízková oka, "přejdeme do další mezery tvořené 3 řetízkovými oky předchozí řady a uháčkujeme 1 krátký sloupek do prostředního oka mezery, 3 řetízková oka, přejdeme do další mezery tvořené 3 řetízkovými oky a uháčkujeme 3 dlouhé sloupky, 3 řetízková oka, 3 dlouhé sloupky, 3 řetízková oka", část " " opakujeme až do poslední mezery tvořené 3 řetízkovými oky předchozí řady, končíme 2 dlouhými sloupky háčkovanými do mezery tvořené 1 řetízkovým okem předchozí řady a pevným okem do 3. řetízkového oka háčkovaného na začátku této řady.

Postupujeme do 5. a současně poslední řady -  v nákresu označeno číslem 5: přes další 1 pevné oko (znázorněno obloučkem) přejdeme do středu mezery tvořené 3 řetízkovými oky předchozí řady a uháčkujeme 3 řetízková oka (jako náhradu za dlouhý sloupek) a dále do stejné mezery 2 dlouhé sloupky, 5 řetízkových ok, 3 dlouhé sloupky, 4 řetízková oka, "uháčkujeme 1 krátký sloupek do krátkého sloupku předchozí řady, 3 řetízková oka a přejdeme do další mezery vytvořené 3 řetízkovými oky předchozí řady a uháčkujeme 3 dlouhé sloupky, 5 řetízkových ok, 3 dlouhé sloupky, 4 řetízková oka", část " " opakujeme až do konce řady, končíme pevným okem do 3. řetízkového oka háčkovaného na začátku této řady.

Uff, to byla fuška sepsat to :-)) Snad tam není moc chyb...

16 komentářů:

  1. Aničko, tvoje háčkování je moc pěkné. Díky také za názorné návody. Já se k háčkování po mnoha letech pozvolna vracím, ale k vánočnímu tvoření mám letos trošku jiné techniky. Těším se na další ukázky z tvé dílny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heli, děkuji:-) Já jsem maximalista, pokud jde o techniky, takže jen u háčkování vloček u mne určitě nezůstane :-))

      Vymazat
  2. Aničko, tahle je taky moc hezká. :-) S popisem sis opět dala velkou práci, je těžké to takhle doslova popsat. Můžeš prozradit, jak vypínáš a škrobíš? Máš je všechny moc pěkně vypnuté. :-) Děkuju, pěkný den. D. ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, díky :-) Pokud jde o vypínání a škrobení - prozradím hned v dalším příspěvku :-) Krásný večer Anička

      Vymazat
  3. Aničko, krásné vločky. Taky jsem se pustila do výroby vloček na stromeček.
    Pokud chcete tak se můžete podívat na můj blog. Je tam zatím první návod na velice jednoduchou vločku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teri, díky za pěkné hodnocení. Na blog jsem jukla, návod na vločku uložila a už se těším na ten návod na pletený kulíšek :-))

      Vymazat
  4. Ahojky Aničko, tahle vločka je také moc pěkná, právě jsem chtěla jít k Šárce, že si vytisknu ty 2 návody a je tu 3tí, fajn a ještě jsem našla úplně jednoduchou vločku, pošlu Ti odkaz mailem. Měj pěkný den Maryša :O)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) Tak vidíš, Maryško, aspoň to máš při jedné cestě :-))) A návod pošli, rodičovská je dlouhá, co bych další roky háčkovala, že? :-)

      Vymazat
  5. tak Aničko, já si myslím, že sněžit už ani nemusí..... ty už máš navločkováno

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale když k tomu ještě trochu napadne, tak to dostane teprve to pravé kouzlo :-)

      Vymazat
  6. Moc krásné vločky... když jsem byla na mateřské a měla na háčkování víc času, nasbírala jsem spoustu nákresů a naháčkovala hotové závěje :o) jo, ale žádná mi nezbyla :o( tak budu muset letos zas :o) krásný večer, L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takže další mateřská, je to tak? :-)))

      Dělám si legraci :-) Ať se Ti podaří vyšetřit aspoň chviličku na pár kousků na malou sněhovou závěj :-)

      Vymazat
  7. Jsou to moc krásné vločky!
    Taky mám v počítači uloženo spoustu návodu na sněhové vločky a hvězdičky.
    Kdoví,možná se dokopu taky k nějakému háčkovanému sněžení.
    Moc zdravím a děkuju za návštěvu a komentář!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blani, děkuji. On se tomu schraňování různých návodů na pěkné věci asi člověk neubrání... Protože co kdyby se to hodilo... :-) Znám ten pocit dokonale :-) Přeji, ať to vyjde s vločkováním i u Tebe! Krásný večer Anička

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna