pátek 1. listopadu 2013

Háčkování zase trochu jinak... filetové háčkování v podobě bordury u běhounu na stůl

Dobré ráno,
když mě něco nadchne, musím se do toho pustit hned, i kdybych stokrát měla jiné plány. Tentokrát mne nadchla představa zkusit si zase po delší době filetové háčkování. 

Myslím, že je to skvělá technika, která se hodí nejen pro pokročilé háčkařky. Pokud člověk pochopí základní pravidla grafických schémat (v řadě případů se dají použít jednodušší předlohy pro křížkové vyšívání), je to jen o střídání řetízkových ok a dlouhých sloupků seřazených do plných a prázdných "okýnek". Prostě taková "okýnková" háčkovací technika :-) A výrobky dělané touto technikou mají celkem široké použití - od bordur ubrusů, prostírek, ručně dělaných krajek, přes polštáře (podložené textilií odlišné barvy) až po záclony (na to byly specialistky naše babičky, jednu moc pěknou mám schovanou... jen ten napínací rám, na který se po vyprání vypíná, už ne :-))...

Já jsem se pro tentokrát rozhodla využít filetového háčkování k výrobě dvou kratších lemů (širších bordur) plánovaného látkového běhounu na stůl, který chci sladit k patchworkovému setu podkafíček.


Kombinovat budu 2 předlohy, resp. jednu předlohu od Marty zde a jednu inspirační fotografii zakončení běhounu od Lenky zde. Používám tmavě červenou přízi SNĚHURKA od Niťárny Česká Třebová a háček na příze č.4. Jde to celkem dobře... Tak jsem zvědavá, jak dlouho mi to nakonec bude trvat :-)

Mějte krásný den

Anička

14 komentářů:

  1. Krásné ránko Aničko, tady svítí sluníčko a hned je lepší nálada. Tohle háčkování se mi moc líbí, uháčkovala jsem si pár kousků, že to bude vsadka na poštářky, ale zatím není čas je ušít. Zatím dělám zimní výbavu vnučkám, už mám 6 čepiček, 4 šály a 2x rukavičky. Tak háčku a dobré náladě zdar. Přeju moc krásný den Maryša :O)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maryško, dnes bylo opravdu krásně. My jsme si sluníčka sice užívali jen za okny, ale i tak to bylo příjemné. Filetové vsádky na polštářích se mi líbí, třeba na ně někdy dojde i u mne :-) A k té Tvé zimní výbavě pro vnučky - máš výbavu jako by měla být zima půl roku, tak uvidíme :-)

      Vymazat
  2. Aničko,moc hezké a překrásná barva.
    Hezký den Jana :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ty jsi pilná:-) - vybrala jsi moc hezkou barvu:-) tak ať Ti jde háčkování dobře od ruky. ahoj a hezký víkend. Zuzana

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Aničko, úplně náhodou jsem nakoukla na tvůj blog a zaujal mě na tolik, že jsem projela příspěvky několik měsíců zpět. Jsi moc šikovná a pilná, za tu dobu jsi vytvořila spoustu krásných věcí a ještě jsi stihla o každé z nich něco napsat... Při péči o 2 malé děti je to obdivuhodné... Přeju ti hodně tvůrčích nápadů a taky hodně síly a času na jejich realizaci. Lenka ze Svitav

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Leni ze Svitav (přes Svitavy jsme kdysi jezdívali k babičce do Orlických hor), díky za návštěvu mého blogu. Jsem ráda, že se Ti u mne líbí.

      Obdivuhodný je můj muž - že mi tu mou tvořící vášeň ještě pořád "trpí" :-) Kdyby se nevěnoval rodině, jak se věnuje, rozhodně bych neměla na tvoření tolik prostoru...

      Těším se zase někdy. Krásný večer Anička

      Vymazat
  5. Aničko,tuze pěkné háčkování....těším se na dokončené dílko:-)
    Hezký víkend,Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, díky. Už se taky nemohu dočkat, až budu mít hotovo :-)

      Vymazat
  6. Aničko také miluju filetové háčkování o víkendu jsem doháčkovala si vánoční dečku --- jen ji ještě natužit a to tužení mě nějak nebaví a tak to odkládám až budu mít i vločky tak to zfrnku jedním vrzem pospolu o))))
    Už se těším na finální fotečku.Měj se krásně a at háček kmitá :o) ♥♥ Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, tak to s tím "tužením" máme asi stejné. Taky bych raději přenechala někomu jinému... A dík za přání - háček kmitá o sto šest :-)

      Vymazat
  7. Moc krásné, Ani, díky za odkazy na návody! Pa, L.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna