středa 27. listopadu 2013

Filigránové adventní a zimní vystřihovánky v oknech

Miluji filigránové vystřihovánky. Jejich výroba není (resp. nemusí být) finančně náročná, k práci toho nepotřebujete mnoho - papír, tužku, nůžky (na drobnější motivy menší nůžtičky či ještě lépe "zalamovací" nožík), nějakou tu podložku (já jsem až do letošního jara používala větší umělohmotné kuchyňské prkýnko) a .... hodně trpělivosti :-) Vystřihovat/vyřezávat můžete, co vás napadne, už hotových motivů však najdete hromady i na internetu. Krásné vystřihovánky pak navrhuje paní Vránová.

Já si vystřihnuté motivy nechávám laminovat do fólie v jednom blízkém tiskařském centru. Dříve jsem to nedělala a po pár letech vystřihovánky nevypadaly hezky a musela jsem je vystřihovat znovu. Zalaminované vydrží déle hezké, nehyzdí je nánosy izolep z předchozích let, nevlhnou, nežloutnou... :-) Výrobu to však trochu zdraží.

Nejraději mám vystřihovánky adventní a zimní. Ačkoliv se dá vystřihovat i z barevného papíru, bílý materiál je prostě klasika. Bílé motivy působí za okny v zimě (obzvlášť pokud venku nechybí sníh) půvabně. Zvenčí, i zevnitř.

Letos zůstávají v oknech už tradičně sluníčka s kočkami (je to celoroční záležitost bez které se naše domácnost neobejde :-)) a k nim na nadcházející advent přibývají stromeček, hromada sněhových vloček, andílci, sněhuláci a také mé oblíbené městečko. Loni jsem ještě narychlo přidělávala sněhové vločky, letos jsem ale s jejich počtem spokojená (možná proto, že jsem jich tolik uháčkovala :-))


Jak to máte s vystřihovánkami vy? Vystřihovali jste, vystřihujete, začnete s tím nebo to vůbec není váš šálek kafe?

Krásný zasněžený den

Anička


10 komentářů:

  1. Aničko , moc krásně to vypadá, také nad něčím takovím přemýšlím, ale pořád nevím zda do toho jít, hodně nám rosí okna a tak nevím jestli bych za týden neměla vztek že mi "mokrá okna" rozmáčí výzdobu, ale se zdobením už jsem začala. Mějte se moc krásně. Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, problém s rozmáčením papírových vystřihovánek by mohlo vyřešit právě to zalaminování do folie :-) Tak už neváhejte a hurá na to! :-)

      Vymazat
  2. Dobrý večer Aničko,natrefila jsem na Tvůj (můžu tykat?) krásný blog plný nápadů. A zaujaly mne vystřihovánky.Dostala jsem nějaké od kamarádky,ale už se kroutí.Tak ten nápad je zafoliovat se mi líbí.Jestli je ještě dám dohromady ,tak si je taky tak upravím.
    Hezký den a plno nápadů..jo a kuchyň v bordó se moooc líbí..:-D
    Daška

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Daško, dobrý večer. Tykat si můžeme :-) Díky za návštěvu i hodnocení blogu (a taky za tu kuchyň, mám ji moc ráda :-)).

      Vymazat
  3. Nevystřihuji, Aničko, dostávám je od kamarádky a je to nádhera!
    Pohodový večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heli, to se někdo má :-)) Ale když si člověk doslova "vypiplá" svou vystřihovánku, je to báječný pocit. Musíš to někdy zkusit :-))

      Vymazat
  4. Pěkně nazdobená okna Aničko:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Vystřihovala jsem jednoduché hvězdičky a v posledních letech ani ty ne. Ale byla by to hezká dekorace - nejspíš si po Vánocích něco zimního vystřihnu. ahoj Zuzana - jo a jednou jsme měli zvonky s mašlí

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko, tak to držím palce, ať to po letech vašim oknům zase o trochu víc sluší :-)

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna