čtvrtek 22. března 2018

Z francouzského venkova...

... na který jsme s Viki na týden zavítaly před několika dny za mou mladší sestrou, vás srdečně všechny srdečně zdravím :-)

V malé vesničce v západní části Francie (oblast Pays de la Loire) nás přivítal sestřin dům s obrovskou zahradou přes 7000 metrů čtverečních. V zahradě je i docela velký rybníček a vlastní cesta lemovaná řadou starých dubů.... A na kliku dveří na terasu si chodí několikrát denně sednout a zaklepat zobáčkem na okýnko sýkorka, které říkají Pepík. Zkrátka sen každého milovníka starých zahrad :-)

Počasí je tady o kousínek dál než u nás (pokud se jara týče). Takže si tu už užíváme rozkvetlých okrasných cibulovin a rašících lístků dřevin i trvalek. Když jsme včera doprovázely se sestrou mého mladšího synovce do školy, využily jsme příležitosti a udělaly si i ranní procházku po okolí - kolem místního rybníka je to i v tuto dobu kouzelné.


Akorát při pohledu na výsadby v předzahrádkách mé srdce pláče, když mezi rostlinami vidím natažené lesklé fólie proti prorůstání plevele, které rostlinám, ani živočichům v půdě vůbec nesvědčí... a ani s výběrem druhů si tady hlavu nikdo příliš neláme... :-( 

V sestřině zahradě, kterou chce postupně zvelebit k obrazu svému se ale snažím o osvětu a zatím to funguje... děláme takovou malou velkou francouzskou zahradní revoluci :-)

Děkuji moc za ohlasy u předchozího příspěvku a přeji krásný den

A.

12 komentářů:

  1. Aničko,
    teda pozdrav z francouzského venkova od tebe !
    Hned bych jela s tebou ;-)
    Nemám nejmenší pochyby o tom, že sestře zahradu navrhneš a zrealizuješ na míru :)
    A jak píšeš, můžeš se vrhnout i na sousední zahrádky ;-)
    Měj krásné jaro na francouzském venkově !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, moc Tě zdravím. Jsem už zpátky doma, ale práce nad hlavu :-) Sestřina zahrada - to bude běh na dlouhou trať, ale to nevadí. .-) A k těm sousedním zahrádkám - sestra už něco takového nahazovala - jako že mi tam bude dělat propagaci a organizaci zakázek a já pak budu makat a jednou za čas přijedu všechno "zúřadovat" na místo :-))) Tak to jsem teda zvědavá :-) Krásné jarní dny A.

      Vymazat
  2. Krásný den ve Francii.Aničko,hned bych jela,já francouzský venkov zbožňuji.Užije si to.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, krásné dny i Vám. Už jsem zpět, i u nás je krásně :-) A.

      Vymazat
  3. Juuu, tak to uprimen zavidim, tam bych jela hned. Ale taky vam to preju, uzivejte!!! M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marci, díky, bylo to moc fajn :-) Krásné dny A.

      Vymazat
  4. Jé, Aničko, to jste měli hezký výlet. :-)A proto Ty se zdokonaluješ ve francoužštině, abys mohla místním vysvětlit, jak na jejich zahrady. ;-)Sestra se má co ohánět, takový pozemek... Měj se fajn, krásné jarní dny. (U nás ráno poletovalo cosi bílého a teď leje.) D. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, moc Tě zdravím :-) Výlet byl super. A k té francouzštině - já ji mám moc ráda... Ale spojit dohromady tyhle dvě moje lásky by vůbec nebylo k zahození... :-) Krásné dny i Tobě A.

      Vymazat
  5. Dobrý den, můžu se zeptat, proč jsou špatné fólie proti plevelu? Máme záhonky (letos budou prázdné), na které letos nebude síla (jsme s mamkou obě po operaci) a přemýšlely jsme, že tam dáme fólii, aby za tu sezónu co nebudeme moci vytrhávat plevel to tam nepřerostlo a teď tedy nevím. děkuji za radu. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Evo, když není síla a záhonky už jsou na světě, jsou jiné možnosti. Zkuste třeba do záhonu vysít na přelomu dubna a května nějakou pěknou letničkovou směs - doporučuji např. https://www.cerny-biopro.cz/sortiment-smesi. Určitě si vyberete. Na menší plochy stačí i malé balení. Jak postupovat - viz zde: https://docs.wixstatic.com/ugd/6eb552_84ed94a8a9494099ba5fa0f3d97feb1e.pdf. A k tomu proč jsem proti foliím - píšu více na mém zahradním webu zde: http://kvetoucizahrada.cz/zlomila-jsem-nad-ni-hul/. K alternativám pak ještě zde: http://kvetoucizahrada.cz/jak-na-okrasny-trvalkovy-zahon-bez-mulcovaci-netkane-textilie/. Krásný den A.

      Vymazat
    2. Děkuju moc za bleskovou odpověď, na odkazy se ráda podívám. Jinak máte moc pěknou zahradu. Hezký den Eva

      Vymazat
    3. Děkuji moc za poklonu :-) Zahrada je má velká vášeň .-) Krásné dny A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna