čtvrtek 12. ledna 2017

Kuchyňské experimenty

Občas s Viki v kuchyni experimentujeme. Někdy i s Jiříčkem. 

Naše děti experimenty milují. Já taky, ale s nimi to bývá obvykle adrenalinová záležitost. Kuchyň je však výjimkou. Nedokážu si to úplně vysvětlit, ale když spolu vaříme, děti jsou úžasné. 

Pokaždé, když se manžel zdrží déle na služební cestě, ptají se mě, co spolu vytvoříme nebo uvaříme :-) Tatínek nemá pro společné vaření s dětmi příliš mnoho pochopení a když se mu začnou plést při vaření pod ruce, vrčí a je nevrlý. Vidí nebezpečí a nástrahy, před kterými sama raději zavírám oči. 

Mám v náš tříčlenný tým důvěru a tuto aktivitu dělám s dětmi opravdu ráda. Užíváme si ji totiž opravdu všichni a na rozdíl od společného tvoření, vydrží děti u vaření až dokonce a ještě mi pomohou vzorně uklidit. Práce tak spravedlivě rozděluji mezi všechny - velké i malé, protože si to zasloužíme .-) Viki krájí, Jirka dozoruje pánvičku či rendlík a míchá a já dělám ten zbytek okolo :-)

Včera jsme sice tatínka měli doma, ale protože jsem si jedním nepromyšleným zásahem trochu rozhodila formátování webových stránek Kvetoucí zahrady, jal se můj muž záchranné mise v pracovně a my ostatní zůstali v kuchyni sami. 

Náš společný experiment bych nazvala teplým salátem z červené řepy s mrkví, jablky a ořechy. Čímž jsem vyjmenovala v podstatě všechny ingredience, které jsou na jeho přípravu třeba :-) Zbývají jen slunečnicová semínka a dvě lžičky oleje. 


Nejprve uvaříte ve slupce červenou řepu doměkka. Mezi tím očistíte jablka (stačí omýt a vykrojit jadřinec) a oškrábete mrkev. Jablka rozdělíte na půlky a pak ještě na čtvrtky a nakrájíte na plátky. Mrkev nakrájíte nebo nastrouháte na tenké plátky. Uvařenou červenou řepu oloupete a nakrájíte na menší kostky. Na pánev na 2 lžičkách oleje opečete mrkev s jablky a červenou řepou, přidáte trochu slunečnicových semínek a nadrcených vlašských ořechů, osolíte, okořeníte dle potřeby (já nedávala kvůli dětem nic, ale sama pro sebe bych zkusila kombinaci s kari), přidáte lžičku třtinového cukru nebo lžičku medu a když je vše měkké, je hotovo. Tedy téměř. Abychom učinili za dost výživovým tabulkám, je třeba doplnit i bílkoviny. U nás to vyřešila natvrdo uvařená vajíčka, kterými jsem ozdobili každou misku s chutným a zdravým salátem .-)

Krásný večer

A.

1 komentář:

  1. Aničko, mňam, hned bych si dala, vypadá to lákavě. :-) Musím tuto kombinaci vyzkoušet, jen mi je líto, že budu jíst nejspíš sama, možná přemluvím dceru. Já přidá trochu kurkumy, tu teď dávám skoro všude. ;-)Pěkný den! D. :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna