sobota 10. září 2016

V první dekádě září...

... kvetoucí zahrada stále září. Alespoň u nás, myslím, ano :-)

I když se podle kalendáře pomalu blíží podzim, počasí se zbláznilo a rozhodlo se, že si dá reparát z léta .-)

No nic, kdo je připraven, není překvapen .-) Dnes tedy bezprostřední okolí domu.

Dýní a cuket se letos asi urodilo dost všude. Cukety se snažíme průběžně sbírat a konzumovat během celého léta, dýně zatím nechávám na záhonu. S výjimkou této - jedna pidi od nás ze zahrádky už skončila na stole na terase .-) Radost mám i z půvabné fuchsie. Chtěla bych jich víc, ale moc se jim u nás nedaří... Zato kany (dosny) si to na terase užívají .-)


Krásný keramický květináč osázený rostlinou známou jako plectranthus mám od své oblíbenkyně známé jako Lavender .-)


Balkónovky jsou sice stále v dobré kondici, ale vaničku už jsem podzimně vyzdobila (tedy na první fotce jsou nakoupené vřesy a chryzantémy ještě v květináčích, ale v reálu a na dalších fotkách už je vše, jak má být .-)) Zůstávají letničky, jejichž sazeničky mám od mamky - žluto a růžovokvěté nocenky. Schválně jestli přijdete na to, jak ke svému jménu přišly .-) V dřevěných květináčích mám pak umístěnu keramiku od mé druhé oblíbenkyně Zuzky Morkusovic, i když při focení zdálky není mezi rostlinami tolik vidět - její "ptakoši" jsou bezkonkurenční a ráda mám i její keramické kytičky, které kvetou, i když venku mrzne, jako když praští .-)



Tatra není žádná naaranžovaná dekorace. Jen dokazuje, že jeho majitel a můj malý společník v jednom je mi (alespoň po odpoledních) mým věrným druhem na každém kroku .-) Za ní překrásná okrasná travina - ozdobnice čínská "Gracillimus".


Krásná andělka od Renči mezi květy million bells a muškátů, které letos nezklamaly. Nutno dodat, že zejména u million bells k tomu výrazně přispěl příjemný průběh počasí během letošního léta .-)


U červeného hrnce. Tak jsem si tohle místo pojmenovala. Investice do hrnce 20 Kč, červenou barvu  i folii pro "vystlání" jsem měla doma .-) Ostatní nádoby jsou starší hliněné květníky a vlastní betonové či "hupertufí" květináče a sázím do nich ledacos - od kapradin, přes bohyšky až po vlastní namnožené rozchodníkovce .-)


A příště - příště bychom mohli vyrazit obkouknout pozdně letní či časně podzimní záhony, co říkáte? .-)


Mějte krásný víkend

A.

1 komentář:

  1. Aničko, tvoje zahrada..........balzám pro oči i duši. nám letos vše jaksi rychle odkvetlo, je hrozné sucho, sice zalíváme denně, ale až večer po práci a je to znát. prosím, chci se tě zeptat, mám dvě pnoucí růže u opory a jsou špatné, opadávají jim lístky, jsou tam už 5 let a tak jsem se rozhodla je vyměnit. poradila bys mi nějaký druh? je to na plném slunci.
    děkuji a přeji krásný den Majka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna