neděle 12. června 2016

První letošní ovoce ze zahrádky...

... jsme ochutnali v pátek odpoledne. Kromě prvních jahůdek jsme si s dětmi nasbírali i plody zimolezu kamčatského, zvané také jako kamčatské borůvky (chuťově i barvou velmi podobné lesním borůvkám, tvarem jsou však protáhlejší). Jsou považovány za první ovoce, na kterém si v sezóně můžeme pochutnat, plodí většinou už v druhé polovině května, tedy ještě před jahodami.

K tomu jsou navíc plody bohaté na vitamíny C a B a také na minerální látky, zejména na hořčík, draslík, hořčík, fosfor a vápník.

Všem, kteří tento nenáročný keř, dorůstající 1,5, někdy až 2 m, na své zahrádce ještě nemají, jej mohu vřele doporučit. Pochází z drsných podmínek Kamčatky a jen tak něco jej nezaskočí - je velmi dobře mrazuvzdorný, velmi brzy kvete (a nevadí mu ani pozdní mrazíky), netrpí na choroby a škůdce a je dlouhověký. 

Na rozdíl od tzv. kanadských borůvek (borůvka chocholičnatá) nepotřebuje zimolez kamčatský kyselou zem a zcela se spokojí s normální zahradní půdou. Vyhovují mu jak půdy písčité, tak i hlinité a jílovité. Starším keřům dokonce nevadí ani občasné sucho, i když pravidelná zálivka či přísun srážek během kvetení a tvorby plodů se velmi dobře odrazí na úrodě i celkové vitalitě keře. Zimolez kamčatský je světlomilný, ale poroste i v polostínu, i když v zastíněných polohách nebude tolik plodit a často nebude ani tak hustě olistěný jako na slunečném stanovišti. 

Musím upozornit na to, že je velmi příhodné pro dostatečné opylení kupovat 2 různé odrůdy, tedy dva keříky. U nás na zahradě máme velmi známé odrůdy "Amur" a "Altaj".



Znáte? Máte? Pořídíte? .-)

Krásný den

A.

4 komentáře:

  1. Anicko,my letos pořídily nové dva keříky klasickych kanadských boruvek.O těch to jsem také Uvažovala,ale vzhledem k sisatym plodum zvítězily klasické;-)Možná ještě poridime.Jinak poprve take sklízíme jahody,tedy Šíma sklízí;-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, šišaté nebo kulaté... není to jedno? .-) U nás bereme všechny tvary. Důležité je, že se to zahradní "zobání" pěkně rozloží v čase .-) Krásný den A.

      Vymazat
  2. Aničko, s jarem jsme se rozhodli - že než jak blázni pořád jezdit se sekačkou - že trávníky více zasázíme právě jedlými dobrotami - takže zimolez máme :-)) k tomu přibyly muchovníky , angrešty a rybíz, ježabiny ,aronie a rakytník. Už jen aby to začalo rodit :-)) Přeji krásné dny ♥ Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivčo, to je rozhodnutí roku! Moc chválím. Trávníku jen přiměřeně (ostatně je to snad nejnáročnější trvalka na zahradě, chceme-li, aby byl opravdu pěkný). A úroda přijde, neboj .-) Krásný den A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna