středa 9. září 2015

Brouka do hlavy...

... mi nasadila Majka svým komentářem u předchozího příspěvku k mému podzimnímu háčkování

Nedalo mi to a hloubala jsem, hloubala a nakonec se rozhodla nahradit stávající materiál na výrobu deky v obývacím pokoji (bavlněná příze Katka) vlněným materiálem od Dropsu (rozhodovala jsem se mezi přízí Baby Merino a o něco silnější přízí Merino Extra Fine). 

Vybrala jsem nakonec Baby Merino, které vycházelo cenově výhodněji. Merino Extra Fine však také nepřišlo zkrátka. Když byl Jirka miminko, upletla mi z něj teta na přání krásný svetřík, čepičku, capáčky a kalhoty a materiál se osvědčil - měkounký a vydržel v dobrém stavu i po vyprání. Baby Merino by mělo mít podobné vlastnosti. 

 Zdroj obrázků: http://www.garnstudio.com

Když jsem mapovala příze od Dropsu, nakoukla jsem po dlouhé době opět na krásné návody na háčkování i pletení od Dropsu. Řada z nich je již přeložena i do češtiny, takže inspirace i pro ty z vás, které se s cizími jazyky příliš nekamarádíte :-) 

Inspirace je tolik, že jsem prostě neodolala a rozhodla jsem se, že si uháčkuji tuto parádní sukničku, která bude v kombinaci s nějakými pěknými silnějšími barevnými punčocháči jako dělaná do podzimních i zimních dnů - a použiji na ni právě jedno klubíčko zmiňovaného Extra Fine od Dropsu v modré barvě, které mi zbylo od tetina pletení :-) No samozřejmě s přikoupím několik dalších klubíček, aby nezůstalo jen u pásku :-))) 

V minulosti se mi u nákupu zahraničních přízí velmi osvědčil obchůdek Ganella, jehož majitelka by měla dostat za to, jak pěkně pečuje o své zákazníky, metál :-) A tak jsem po delší odmlce opět nakoupila u ní. Nyní se prodávají příze značky DROPs s 25 % slevou.

Z čeho háčkujete a pletete deky vy?

Tak ať nám to na háčcích a jehlicích jen přibývá

A.

16 komentářů:

  1. Ahoj,
    tak obchůdek Ganella je super. Jeden den člověk objedná a za chvilku to přijde. Dokonce se mi stalo, že když jsem si prvně objednávala s dodáním od České pošty, tak zásilka se někde ztratila a nedorazila. Paní majitelka mi pak volala, zda balíček ještě chci, že se jí vrátil. Jaká byla moje radost, když za pár dní balíček dorazil. Od té doby když tam objednávám zvolím raději jiný způsob dopravy.
    Já mám materiál na tuto: http://www.garnstudio.com/lang/cz/pattern.php?id=6680. Už se těším až se do ní pustím.
    Jinak já jsem háčkovala deku z Ponožkovky od Vlnapu. Chtěla jsem aby byla lehká a hlavně dala se prát v pračce - ono přehoz přes manželskou postel je dost velký. Jinak předtím jsem háčkovala co dům dal - takže akryl nebo bavlna.
    Taky jsem koukala na jejich slevy, ale vlny mám teď dost - řekla jsem si, že nebudu nakupovat nic do syslírny, ale třeba ještě vymyslím projekt, na který budu muset nakoupit. Děti budou potřebovat nové čepičky tak možná neodolám.
    Krásné tvoření Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že to není jen můj pocit :-)

      Sukýnka vypadá super. Je dělaná přízí, o které jsem také hodně uvažovala, tak třeba příště. A kdo ví, třeba budu mít stejnou sukýnku jako Ty :-)

      Ponožkovku neznám. Díky za tip.

      Hezký den

      A.

      Vymazat
  2. ahoj, je teda pravda, že jakmile skončí léto (prázdniny), tak na mě jde pletení. Jakmile je venku krásně, tak na takové věci nemám ani pomyšlení, ale jen co nastane chladnější počasí, tak už mám "roupy" a chce se mi něco plést. Já mám rozpletenou deku na gauč od Elianu, příze Gerlach. Já mám ráda tlustší příze, aby to trošku odsýpalo :-D Ale většinou pletu jen deky pro jejich neobtížnost :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, to máme podobně. Já zase odkládám háček, případně jehlice, jakmile na jaře začne být venku tepleji a mohou se začít dělat jarní práce. To mě doma nic neudrží :-))

      Silnější příze vypadají na dekách moc hezky, ale deka se pak trochu "pronese", nebo se mýlím?

      A ohledně obtížnosti/neobtížnosti - já si myslím, že i na těch dekách se člověk může pořádně vyřádit, pokud chce :-)))

      Hezký den

      A.

      Vymazat
    2. No je pravda, že když jsem Terezce pletla "malou" deku, tak se to nějak zvětšilo, ani nevím jak - můžu se tím přikrýt i já :-D Ale není s ní problém. Když jsem jí pletla, měla jsem takové ty spojené jehlice takovým tím vlascem či co to je a tak jsem takovou váhu na jehlicích necítila. Teď pletu už asi od jara přehoz/deku na gauč, ale přes to léto jsem to odložila a teď už se těším, jak to vytáhnu na pokračování. Já si vybírám vzory, které jsem schopná zvládnout, takže teď dělám už osvědčené kostky hladce/obrace což není složité na zapamatování a nemusím pořád koukat do taháku :-D

      Vymazat
    3. :-) Ne vždycky je třeba něco složitého. Často zaujmou ty nejjednodušší vzory, jsou-li použity na správném místě, se správnou přízí... :-)

      Vymazat
  3. Děvčata, jak já vám závidím, že umíte plést a háčkovat. Já jsem schopná si uháčkovat tak maximálně nákrčník a to to ani na potřetí nebyl takový, jak jsem si vysnila dle obrázků na Fleru. Marné...:( Ale holt, když já jsem si ho chtěla udělat sama. :) Přerýt zahradu, přeházet kompost, oškrábat a natřít plot, zavařit kde co... zvládnu hravě a baví mě to, ale na tyto jemné ruční práce jsem absolutně levá a nikdy mi to nepřestane být líto. :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, tak to chce aspoň jednou, dvakrát vyzkoušet s někým zkušenějším za zády. A pak to bude napoprvé a možná i hezčí než na obrázcích z Fleru :-)

      Já v tom nevidím příliš velký rozdíl - zda se člověk učí přerývat zahradu, zavařovat ap. nebo nějaké ty "jemné" ruční práce. Jde o to jenom hodně chtít a ze začátku možná vyhledat pomoc někoho zkušenějšího, aby se člověk zbytečně hned neodradil.

      Jistěže nejsme všichni "všeumělci" a každý máme své "limity. Ale na druhou stranu mám pocit, že s výjimkou těch nejmladších, kterým sebevědomí narostlo snad už v mámině břiše, se řada lidí velmi podceňuje.

      Ty limity, kam ještě můžeme, jsou často mnohem dál, než si myslíme. Jen se nebát případného neúspěchu, toho, co na to řekne ten či onen, nesnažit se za každou cenu napodobovat "dobré" příklady, vzory...

      Toto bychom se mohli učit od malých dětí. Proto jsou tolik kreativní, nemají tolik povědomí o tom, že tohle by se mělo dělat tak a to onak a nebojí se zkoušet.

      Toto mi docvaklo až během mateřské. Velmi se mi ulevilo a cítím se teď "svobodnější". Zvládám mnohem víc věcí, než kolik bych kdy dříve řekla, že zvládnu.

      Zkuste to taky, třeba vás to nastartuje :-))

      Krásný den

      A.

      Vymazat
  4. Lenko, tak já jsem uvízla na šálách, nákrčnících a dekách, protože mají jednoduchý tvar, taková čepice nebo svetr, to se mi ani nechce zkoušet :-D No a jinak, závidím to zavařování, to zas neumím já. Pořád mám pocit, že by se mi to mohlo špatně zavařit a celé se to zkazí, že jsem se do toho ještě zatím nepustila :-D Takže je to asi dobře "rozdělené", protože kdyby všichni uměli všechno....... :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, chce to aspoň párkrát překonat tu obavu, strach z neúspěchu. A možná budeš velmi příjemně překvapená, že to "jde" :-))

      Hezký den A.

      Vymazat
    2. Moniko, pokud umíš plést tak svetr je hračka. Já pletu hodně dlouho - hlavně svetry. Dřív nebyl internet a návody se hladaly v časopisech, občas sedly občas né. Zhraniční časopisy a tuzemská vlna - muselo se hodně počítat a měřit. Pak začala era internetu a to bylo teprve ono. Já se na internetu zamilovala do raglánového svetru a jiný už nepletu. Sedí perfektně a tento způsob pletení má mnoho využítí - od bolerka, přes tuniku až po svetr. Mrkni na můj návod, třeba tě přesvědčí, že uplést svetr není zas tak těžké, to samé čepice.
      Svetr:http://barvinekafialkaa.blogspot.cz/2014/12/navod-na-raglanovy-svetr-pleteny-od.html
      Čepice: jarní - http://barvinekafialkaa.blogspot.cz/2014/03/jarne-podzimni-cepicka-navod.html, zimní - http://barvinekafialkaa.blogspot.cz/2013/11/modra-pletena-cepicka-navod.html
      Aničko snad se nebudeš zlobit, že jsem do komentáře dala odkaz na svoje návody.
      Příjemné tvoření
      Tereza

      Vymazat
    3. Teri, jako bych slyšela svou mamku. Teď už sice neplete, ale když jsem s ní před časem řešila pletení svetrů, neustále dokola opakovala, ať zkusím raglán, že budu spokojená :-)

      Za odkazy na Tvé příspěvky na blogu díky, není důvod zlobit se. Mně samotné pomohl jeden z nich při mém prvním pletení čepiček :-)

      Hezký den

      A.

      Vymazat
  5. Já pouze háčkuji, plést neumím. Ráda bych se to někdy naučila. Většinou pracuji pouze se 100% bavlnou. Vyhovuje mi její určitá pevnost, a celistvost příze, je pravda, že někdy může ale být až moc tvrdá. Teď pracuji na dece z Merina od Vlnapu. Ráda bych vyzkoušela i příze od Dropsu.
    Jinak souhlasím s tím, že ty role musí být nějak rozdělené. Já moc obdivuji všechny, kteří umí hrát na hudební nástroj, malovat, mají cit pro fotky, jsou kreativní a mají spoustu vlastních nápadů....
    Anička je podle blogu všestranná, moc šikovná a inspirativní:-)
    Ráda tady chodím.
    Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, díky za osobní zkušenost. Občas ale člověk musí vyjít ze zaběhnutých kolejí, aby se trochu posunul kupředu :-) Tak to zkusím taky.

      A k rolím - souhlasím.... ale s tím dovětkem, že řada z nás si není vůbec vědoma toho, co dokáže. Jen se domnívá, že na to či ono nemá, aniž by to skutečně vyzkoušela, dala nové věci šanci a ochuzuje se tak o něco, co by nám mohlo rozšířit obzory, zpestřit či zpříjemnit život...

      A za ten kompliment na závěr děkuji... i když ona i ta "všestrannost" má občas své stinné stránky... člověk má mnohem více práce s "dotahováním detailů" a může tak zůstat mnoho věcí rozdělaných, neprobádaných do hloubky ap.

      O inspiraci do dalších dnů a měsíců se však budu snažit i nadále :-)

      Hezký den a těším se za další milou návštěvu

      A.

      Vymazat
  6. Díky Vašemu příspěvku jsem objevila slevu a zrovna se mi hodí. Chystám se totiž na velký projekt - uháčkovat naší 14-ti denní Klárce šatičky na křtiny. Návody od Dropsu jsou super. Zatím jsem tedy vyzkoušela pouze jednu deku, ale na sukýnku si taky brousím zuby:-).
    Jak to tak čtu, tak se budu muset do toho pletení ponořit...:-).
    Ať se daří ve tvoření jakéhokoliv druhu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliško, moc blahopřeji k miminku a přeji, ať se šatičky po vedou a malé Klárce na křtinách sluší :-) Krásné dny A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna