středa 13. listopadu 2013

Vločkování nevločkování... obháčkované oříšky

Dobré odpoledne,

po záplavě sněhových vloček/hvězdiček přicházím s něčím krapet drobnějším. A protože razím heslo: "Co je malé, to je milé, pěkné...", musím se s Vámi o svou další háčkovací radost podělit. Něco mi říká, že by se vám to mohlo také líbit :-)

Háčkařky začátečnice, jásejte! Obháčkované oříšky, jak jim pracovně říkám, totiž zvládnete "natotata" a s minimálním úsilím přitom získáte (aspoň si to myslím) krásnou vánoční dekoraci.


Tady je návod na dvě alternativy. Na příště bych připravila ještě návod k "srdíčkovému" obháčkovanému oříšku. Inspirací mi byla tato stránka plná krásného vánočního, velikonočního, ale i dalšího pěkného (drobného) háčkování: http://www.otiskyprstu.ic.cz/hackovani.htm.

Grafické schéma:
Komentář ke značení:
dnes součástí nákresu










Slovní komentář ke schématu:
Začínáme uháčkováním 10 řetízkových ok, která spojíme pevným okem do kroužku.

1. řada (modrá): Do kroužku uháčkujeme 3 řetízková oka (náhrada za dlouhý sloupek) a pak 23 dlouhých sloupků (11 - viz alternativa vpravo), nenechte se zmýlit grafickým rozvrhem, je uvedeno 24 (12) dlouhých sloupků, ale za první se automaticky považují 3 řetízková oka, končíme pevným okem do 3. řetízkového oka na začátku řady.

2. řada (červená): Uháčkujeme 4 řetízková oka (náhrada za dvakrát nahozený dlouhý sloupek) a pak uháčkujeme 4 řetízková oka, pokračujeme "1 dvakrát nahozeným dlouhým sloupkem a 4 řetízkovými oky", část " " opakujeme až do konce, končíme pevným okem do 4. řetízkového oka na začátku řady.

3. řada (modrá):
a) alternativa vlevo (bez pikotky): 1 pevným okem přejdeme do 1. oblouku vytvořeného ze 4 řetízkových ok předchozí řady a "uháčkujeme 1 krátký sloupek (resp. 2 řetízková oka na začátku této řady), 1 polosloupek, 1 dlouhý sloupek, 3 dvakrát nahozené dlouhé sloupky, 1 dlouhý sloupek, 1 polosloupek, 1 krátký sloupek", část " " opakujeme do každého oblouku až do konce řady, zakončíme pevným okem do 2. řetízkového oka na začátku této řady, chceme-li očko na zavěšení, uháčkujeme ještě 10 řetízkových ok a spojíme pevným okem do 1. z nich.
b) alternativa vpravo (s pikotkou): 1 pevným okem přejdeme do 1. oblouku vytvořeného ze 4 řetízkových ok předchozí řady a "uháčkujeme 1 krátký sloupek (resp. 2 řetízková oka na začátku této řady), 1 polosloupek, 1 dlouhý sloupek, 1 dvakrát nahozený dlouhý sloupek, 3 řetízková oka, 1 pevné oko do 1 ze 3 řetízkových ok, 1 dvakrát nahozený dlouhý sloupek, 1 dlouhý sloupek, 1 polosloupek, 1 krátký sloupek", část " " opakujeme do každého oblouku až do konce řady, zakončíme pevným okem do 2. řetízkového oka na začátku této řady, chceme-li očko na zavěšení, uháčkujeme ještě 10 řetízkových ok a spojíme pevným okem do 1. z nich.

A ještě druhý kousek:-)

Grafické schéma (tentokrát mé):

Vysvětlivky: použila jsem stejného značení jako u předchozí předlohy


Slovní komentář ke schématu:
k 1. řadě: 12 řetízkových ok spojíme do kroužku pevným okem,
k 2. řadě: začínáme 4 řetízkovými oky (náhrada za dvakrát nahozený dlouhý sloupek) a pak pokračujeme 32 dvakrát nahozenými dlouhými sloupky, končíme pevným okem do 4. řetízkového oka na začátku této řady.
k 3. řadě: začínáme 3 řetízkovými oky (náhrada za dlouhý sloupek) a pak pokračujeme 5 řetízkovými oky, "2 sloupky předchozí řady vynecháme, 1 dlouhý sloupek, 5 řetízkových ok", část " " opakujeme až do konce řady, končíme pevným okem do 3. řetízkového oka na začátku této řady.
k 4. řadě: 1 pevným okem přejdeme do 1. oblouku vytvořeného z 5 řetízkových ok předchozí řady a "uháčkujeme 1 krátký sloupek (resp. 2 řetízková oka na začátku této řady), 1 polosloupek, 1 dlouhý sloupek, 1 dvakrát nahozený dlouhý sloupek, 1 dlouhý sloupek, 1 polosloupek, 1 krátký sloupek (do dlouhého sloupku předchozí řady)", část " " opakujeme do každého oblouku až do konce řady, zakončíme pevným okem do 2. řetízkového oka na začátku této řady, chceme-li očko na zavěšení, uháčkujeme ještě 10 řetízkových ok a spojíme pevným okem do 1. z nich.

Po uháčkování dílka naškrobím (nemusí být) a lehce vypnu a pak, jakmile vyschnou, vlepím je (používám lepidlo Herkules) mezi 2 půlky skořápek od vlašských ořechů. Pokud jste zapomněli při háčkování na poutko, můžete to napravit nyní - mezi půlky ořechů vložíte spolu s háčkovanou částí i provázek či stužku na zavěšení.

Příjemné oříškování

Anička

18 komentářů:

  1. Dobrý den Aničko, kdy Vy to všechno stíháte? Máte můj obdiv. Děkuji za návody, určitě zkusím, možná ještě dnes večer:-) Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) Lucko, díky za návštěvu i komentář. Snažím se "stíhat" během volných chvil, kdy děti spí nebo se dobře baví i beze mne (obvykle když je s nimi jejich tatínek) :-) Snad návody dobře poslouží :-)

      Vymazat
  2. Vyzerá to pekne. Ale jasať nebudem - som ešte v sekcii pod začiatočníčkami. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, právě proto bys měla jásat. Protože dnešní návody jsou nejsnadnější ze všech, které jsem doposud zveřejnila :-)

      Vymazat
  3. Aničko, prosím fotku, jak celá vypadáš.
    Začínám totiž pochybovat, že máš jen dvě ruce.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-)))))) Tak to mě pobavilo :-) Koukám na sebe a přes dvě těhotenství, které mám za sebou a 2 děti, které s mužem vychováváme, vypadám, myslím, stejně jako každá průměrná žena mého věku - tj. 2 ruce, 2 nohy :-))

      Vymazat
  4. Tééda Aničko..... souhlas s Keckou, kolik máš rukou???
    Oříšky jsou fakt parádní! Háčkovat nebudu, ale napadlo mě mezi ty skořápky dát obroubkované kolečko látky:-))
    Tak teď ještě vyloupat ořechy:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) Ajko, já jsem loupat nemusela, mám na to lidi :-)

      Vymazat
  5. Aničko, parádní práce. Díky moc za návod, určitě to vyzkouším.
    měj se krásně Věrka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, díky :-) A doufám, že se dílo podaří i Tobě :-)

      Vymazat
  6. Jé Aničko, ty mi čteš myšlenky. Takové oříšky mám v plánu a říkala jsem si, že musím něco pohledat a ty mi to tady krásně naservíruješ. Moc díky. ♥ Jen co dokončím rozdělané vločky, vrhám se na oříšky. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že jsem měla správného tucha, že po nich zatouží i někdo jiný než já :-)

      Vymazat
  7. Aničko,to je nádhera.
    To je krásná věcička.
    Už jsem uháčkovala a perfektní.
    Krásné dárečky to budou.Jste nejlepší učitelka
    háčkování na světě!!! Moc nám začátečnicím pomáháte,
    Aničko děkuji za krásné nápady a návody,mějte se hezky Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, děkuji. Mám radost, že se Vám to podle návodu podařilo :-) A začátečnicím ráda pomohu, pokud to jde. Sama jsem začínala a za polopatické návody a tutoriály jsem byla hodně vděčna. Díky nim jsem se toho už naučila opravdu hodně. Myslím, že to by měl být i jeden z cílů "tvořících" blogů, vzájemně se od sebe učit :-)

      Vymazat
  8. Aničko, vypadá to moc hezky. Já jsem ti ale letos ještě nechytla tu vánoční tvořící náldu :(
    Tak snad brzy přijde :)
    Hezký večer ... Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, nechej to ještě uležet... ono to přijde, určitě :-)

      Vymazat
  9. Ahojky Aničko, moc pěkné háčkování, dělala jsem je také v loni, a ještě jsem háčkovala takové čepulky na borové šišky a vypadalo to tak pěkně jako skořápky. Háčku zdar Maryša :O)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maryško, "čepičky" na šišky jsem dělala taky, je to taková rychlovka, která ale udělá pěknou parádu :-)

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna