sobota 16. listopadu 2013

Oříšková recyklačka aneb nevyhazujte prázdné skořápky od vlašských ořechů

Dobré sobotní ráno,

v tomto příspěvku bych vás chtěla nalákat na výrobu jedné krásné vánoční dekorace, ke které budete potřebovat půlky skořápek vlašských ořechů. Já ji říkám "vyšívané" oříšky.

Ti, co můj blog posledních pár týdnů pravidelně čtou, se budou možná usmívat a říkat si "a jéje, máme tu další návod na háčkování" :-) Ale omyl, budeme vyšívat. Křížkovou výšivku podle mě zvládne úplně každý. Stačí si osvojit pár základních pravidel, mít trochu trpělivosti a pak už to jde samo :-)

Já jsem křížkovou výšivku použila jako součást dekorace - do půlek vlašských ořechů "vměstnáme bochánek" látky s křížkovou výšivkou vyplněný dutým vláknem či vatou. Já to dělám tak, že jednoduše čtverečkem či obdélníčkem s hotovou křížkovou výšivkou "obalím" duté vlákno a vytvořím si něco jako malý balíček. Přebytečnou látku zastřihnu a "balíček" pak vložím do ořechu. Látku zasouvám opatrně dle potřeby špičkou menších nůžek dovnitř ořechu. Jakmile jsem spokojená s umístěním, zastrčím opatrně nůžkami dovnitř ořechu ještě provázek svázaný do očka na zavěšení.

A takto to pak může vypadat. Lehce nažloutlá až okrová látka je dílem mého pokusu o barvení látky silným výluhem z černého čaje :-)



Krásný víkend

Anička

20 komentářů:

  1. Hezké využit ořechových skořápek. Čajem jsem zkusila obarvit zažloutlé háčkované dečky a výsledek je celkem uspokojivý. Mohu poprosit, kde jsi sehnala předlohy na křížkovou výšivku? Díky předem a hezký víkend. Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko, předlohy jsem postupně sesbírala různě na internetu. Až bude chvilka, mohu nějaké zveřejnit. Jen kvalita některých předloh není nic moc, ale dá se to překonat, když člověk moc chce :-)

      Vymazat
  2. Ahoj Aničko, to je úžasný nápad, který udělá hodně parády :) Jsi moc šikovná!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alis, díky :-) Mám tyhle dekorace, které pracují s přírodním materiálem moc ráda :-)

      Vymazat
  3. Aničko, také si myslím, že je to úžasný nápad! Křížkovou výšivkou se také zabývám. Motivky jsou drobounké,vyšití nezabere moc času a ve spojení se skořápkou to vypadá opravdu skvěle. Líbí se mi motiv se "zamotaným"srdíčkem.
    Pěkný víkend přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heli, děkuji. Je to přesně tak, jak píšeš :-) Jak už jsem psala výše Zuzce, až bude chvilka času, zkusím pohledat předlohy, které jsem použila a zveřejním nebo pošlu mailem každému, kde bude mít zájem :-)

      Vymazat
  4. Aničko moc pěkné, také jsem to v loni dělala, malá výšivka a udělá spoustu parády, to obarvené vypadá taky dobře, no nic jdu vařit, zítra jedeme na chaloupku, tak ať neumřeme hlady :O) Pěkný večer Maryša :O)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maryško, díky. Snad jste o víkendu nakonec hlady neumřeli :-)

      Vymazat
  5. Odpovědi
    1. Dášo, dík. Asi jich ještě pár udělám na místntí mikulášský jarmark. Výtěžek pak poputuje do mateřské školky :-)

      Vymazat
  6. Teda Aničko ty nezahálíš:-)))

    OdpovědětVymazat
  7. Aničko,já bych byla za předlohy moc ráda,děkuji Jana

    OdpovědětVymazat
  8. Aničko, máš oříšky moc krásné. Vybrala jsi krásné motivy. Loni jsem se o pár oříšků pokoušela. Chci se jen zeptat, ty tu výšivku nelepíš do skořápky? A drží ti tam. Někde jsem četla, že se lepí tavnou pistolí, ale neděřilo se mi. Ty jsi výšivku jen vsunula do skořápky? Díky za radu. Krásný den Rija

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rijo, díky. Já do skořápky výšivku nelepím, je to zbytečné a navíc podle mě komplikace. Drží krásně i bez lepení a navíc si tu výšivku mohu do oříšku lépe "naaranžovat", než kdybych to ještě lepila.

      Vymazat
    2. Děkuji za radu. Mám krásné velké skořápky od papíráků, tak hned vyzkouším. Díky moc.

      Vymazat
    3. Za málo. S velkými skořápkami má člověk větší možnosti, pokud jde o výběr motivů výšivky :-) Ať se daří! :-)

      Vymazat
  9. Fukčarinka - JSEM ZDE U OŘÍŠKŮ od Helenky B, také mě napadlo co tak nalepit. Drží šňůrka bez lepení?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fukčarinko, já nelepím ani šňůrku, ani látku. Všechno to pěkně "naducám" do oříšku a drží. Nejdřív látku s dutým vláknem a pak nakonec nahoru vložím "očko" ze šňůrky a zatlačím dovnitř. Drží perfektně. Pokud se Ti ale líbí méně "naducané" oříšky, tak bude lepit asi třeba...

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna