čtvrtek 1. března 2018

Kostka ledu...

... ze mě ještě není. Ale když jsem se dneska ráno vracela domů ze školy a školky poté, co jsem odprovodila děti, vážně jsem o změně svého skupenství uvažovala :-)) Dneska u nás totiž bylo mínus dvacet. I když se to se zubatým sluníčkem za okny vůbec nezdá...




Člověk v takových mrazech vypadá jako omalovánka, aniž by k tomu potřeboval tvářenku :-))

A abych ten ledový nádech v příspěvku udržela, musím se vám s něčím pochlubit. Už téměř dva měsíce (s výjimkou cca 1,5týdenního období s virózou) se pravidelně dvakrát denně otužuju studenou až ledovou sprchou. 

Když jsem bývala mladší, neměla jsem s otužováním žádný problém. Ale postupem času jsem zpohodlněla. Obzvláště v některých (hlavně zimních) obdobích jsem na sebe byla schopna nechat ve sprše téct téměř vroucí vodu a hezky "se vyhřát". Bylo to pak u nás doslova jako v sauně :-) Myslím, že to řada žen dobře zná... .-)

Rozhodla jsem se však vrátit se k dobrým zvykům z dřívějška a začít se více otužovat. Jednak jsem celkem výrazně ubrala na teplotě vody už během umývání. A po něm vždy navíc otočím páčkou, kterou reguluji teplotu vody, hodně doprava a celá se sprchuji pár minut úplně studenou až ledovou vodou.

Protože jsem si pro začátek nevybrala úplně nejvhodnější období (léto nebo pozdní jaro by bylo vhodnější), začala jsem postupně. V prvních dnech jsem ledovou sprchou počastovala pouze své nohy do úrovně kolen. A postupně jsem v dalších dnech přidávala další části, až jsem skončila i se sprchováním kolem krku, na hrudníku a horní části zad, kde bývá člověk nejcitlivější. Celé tělo jsem začala otužovat asi po necelých 2 týdnech každodenního postupného otužování. Stejně tak jsem postupně ubírala teplotu vody.

V chladnějších obdobích hodně trpívám (a pokud vím, má to podobně hodně žen) na studené konečky prstů na rukou i nohou. S otužováním ale přišla úžasná změna. Tělo se donutilo vytvořit si samo dostatek tepla, aby se vyhřálo i na "perifériích" :-) Pocit, kdy vylezete z ledové sprchy a cítíte, jak se vám teplo začne rychlostí blesku rozlévat do celého těla, je k nezaplacení. A je to velmi návykové! Dalším zajímavým bonusem lepšího prokrvení je i pevnější a hladší pokožka. Jen tak sama od sebe, bez jakýchkoliv zázraků kosmetického průmyslu .-)

Také pozoruji, že společně s ranním cvičením (po kterém sprcha s otužováním následuje), přichází do mého dne mnohem více energie a pozitivní nálady. Prostě se vstává líp a vůbec celé dny jsou tak nějak lepší. O pozitivní vliv dlouhodobého otužování na imunitu se asi není třeba dvakrát rozepisovat .-)

Před časem jsem někde četla, že aby si člověk vytvořil dobrý návyk na rozvoj svých jazykových dovedností, potřebuje se jim každý den po dobu alespoň 30 dní věnovat 20 minut. Myslím, že to docela platí. Nejen v této, ale i jiných oblastech lidského rozvoje. 

Pravidelně se každý den po dobu 30 dnů chvíli věnovat tomu, co je pro nás důležité. Všechny vědomé i nevědomé překážky, které nám brání pustit se do něčeho (staro)nového, po čem už dlouho toužíme, oč usilujeme, pak často vymizí jako mávnutím kouzelného proutku .-) A my děláme, co potřebujeme s naprostou samozřejmostí tak, jako si každý den čistíme ráno a večer zuby.

Když jsem se začátkem letošního roku rozhodla pro další vlnu vykračování ze své komfortní zóny, vnímala jsem snahu dodržet výše uvedené jako jednu ze základních podmínek úspěchu. Pokud zůstaneme u příkladu otužování, jednoznačně se mi potvrzuje, že to funguje! Tak proč by to tak nemělo být i v jiných oblastech a u jiných lidí, viďte? .-)

Přeji krásné dny plné hezkých návyků, které vám budou přinášet do života radost.

A.

15 komentářů:

  1. Obdivuji, já jsem teplomilec :o). Ale párkrát jsem tak trochu otužování studenou vodou ve sprše zkoušela, ale nevydržela příliš dlouho. Máš pravdu v tom, že jakmile člověk sám sebe nastartuje na jakoukoliv pravidelnou činnost, stane se to pro organismus brzy návykové - tím tedy myslím cvičení, běhání, otužování, učení, apod. Začala jsem po delší odmlce cvičit každý den ráno Pět Tibeťanů, jednoduché protahovací cviky. A cítím se báječně, plná energie, elánu a chuti do čehokoliv. Pokud se stane, že ten den z nějakých důvodů jsem si nezacvičila, chybí mi těch pár cviků a těším se na druhý den :o). Ty mrazy u nás sice nejsou takové, "jenom" -12/-15, takže rychle ven a rychle zase domů.
    Měj se hezky Aničko.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, je to asi jen o té výdrži a hlavně postupném náběhu :-) Jinak vypadá to, že máme po mrazech. Teda doufám, že už to vydrží. Já jsem naběhla na zahradu :-)) Krásné dny A.

      Vymazat
  2. S myšlienkou otužovania som sa vážne pohrávala začiatkom roku ... Videla som film Bába z ledu a videla som medzi otužilcami prevahu starších ľudí ... Začala som sa v tomto smere aj teoreticky vzdelávať na nete, ale odvahu som akosi nenabrala ... Tiež sa totiž chodím pod sprchu vyhriať ... Mám 61, chronické reumatické ochorenie, tak sa trochu aj bolím, aby som si neuškodila ... Asi sa najskôr spýtam doktorky a potom pomaly začnem ... Lebo táto moja prílišná citlivosť na zimu ma hnevá ... Anička, prajem všetko dobré a príjemný víkend ... L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lauri, pokud máš zdravotní problémy spojené s revmatismem, určitě bych otužování studenou vodou konzultovala s lékařem. Ostatně i kdyby to pro Tebe nebylo vhodné, jsou i jiné možnosti, jak se otužovat :-) Krásné dny A.

      Vymazat
  3. Ahoj, Aničko,tvářičky máš pěkně namalované. :-)U nás se pomaličku otepluje. Dnes bylo pouhých mínus 10°. ;-)Alespoň bacily vymrznou. Škoda, že k tomu není sníh na běžky, ale nemůžeme mít všechno, že?
    S těmi návyky máš pravdu. Já jsem s ledovým otužováním přestala, protože mě začaly bolet kyčle. Nevím, jestli to bylo tou vodou, ale bolest ustoupila. Teď to dělám tak, že nejdříve pořádně prohřeji tělo, jak popisuješ Ty ;-)), poté si to dávám na střídačku horká - ledová. Také chodím do sauny, kde je k dispozici studený bazének. Je to prima nejen pro tělo, ale i ducha, výborný relax. A bez pohybové aktivity se také neobejdu. Pro mě je pohyb drogou. ;-)Ale jsou jiné oblasti mého JÁ, ve kterých musím na sobě zapracovat... ;-)
    Aničko, ať se Ti daří! Měj se fajn. :-) D.
    P.S. Anděl - zahřálo u srdíčka. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, i dnes byly. Ale nebylo to mrazem, ale jarním pobíháním po zahradě :-) K otužování - věci by se neměly lámat přes koleno. A vypadá to, že sis našla dobrý způsob otužování, který Ti vyhovuje a to je moc dobře :-) Je to inspirace pro mne. Do sauny moc nechodíme. Popřemýšlím .-) Krásné dny A.

      Vymazat
  4. Aničko, mráz ti sluší. :-) A k otužování... obdivuju, jako většinu u tebe. Ale pro tu pevnou pleť bych to možná zkusila:-D Makám na jídle, sportuju, ale toto by vše ještě pozdvihlo:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, děkuji :-) Jinak - zkus a uvidíš. Čím víc tepla venku bude, tím to bude jednodušší .-) Krásné dny A.

      Vymazat
  5. Aničko,
    praktikuji už téměř 15 roků saunu-pravidelně 1xtýdně každou středu a mohu vřele doporučit.
    Mějte hezké dny
    Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, díky za tip, popřemýšlím o tom pro celou naši rodinku :-) Krásné dny A.

      Vymazat
  6. Krásnou sobotu Aničko.Hezky vás mráz namaloval.Já se na závěr sprchuji taky studenou vodou a máme doma saunu,ta je fajn.Už at je teplo a můžu dělat na zahradě.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, děkuji :-) K sauně - jako mladší jsem párkrát byla. Možná zkusím zas, s celou rodinou :-) krásné dny, počasí teď zahradničení začíná opět přát :-) A.

      Vymazat
  7. Ahoj,
    otužování je fajn,každý máme na to svůj metr, já se zase v zimě tolik neoblíkám a hotovo.Sauna tj. dobrý detox.
    A často se bavím, třeba i tím jak se někteří třepou v létě u vody. K dobré náladě nemusím cvičit- tu mám stále a k pohodě přispívá každodenní několika kilometrová vycházka se psem.K tomu již i ta otužilost přijde jaksi sama,chodíme téměř za každého počasí - výjimkatvoří bouřka, krupobití aj. pohromy.
    Tak otužilcům zdar!

    OdpovědětVymazat
  8. já se otužuju tak od půlky dubna, dokonce října, to je doba, kdy je možné mít vodu na zahradě v bazénu, to je pak každodenní rituál ranní koupání, sice pár vteřin, ale denně hned po probuzení... a je to k nezaplacení, přesně jak píšete
    Pavel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavle, tak to mi ještě chybí :-) Mně by na zahradě stačil i nějaký pěkný sud, do kterého bych hopsla... Díky za tip, třeba něco vykoumám a snad k tomu i přemluvím svého muže :-) Krásné dny A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna