neděle 7. ledna 2018


Včera u nás bylo tak nádherně (a teplo), jako by už přišlo jaro... Děti chtěly hrozně běhat po zahradě, tak jsme si s mužem našli taky zábavu a udělali práci, kterou si obvykle necháváme až na časné jaro.

Odřezané větve vrby jsme ihned zpracovali v zahradním drtiči a já budu mít mulč na část jednoho ze svých letošních zahradních plánů... A že to počasí člověka vyburcuje k množství nápadů! :-)

Ale zimu prosím, aby ještě přišla, začátkem ledna jaro do zahrady ještě nechceme... 

Vzpomínám a těším se - zatím jen u fotek. Tyto z loňského začátku léta patří mezí mé srdeční :-)




 





   



  

 
 






  













 



 

   

Krásnou neděli

A.

PS: Možná mé prosby budou přeci jen vyslyšeny :-) Dneska dopoledne byla obloha zamračená a trochu se ochladilo a jemně mžilo. Vytáhli jsme tak pro změnu děti  (a psa) ven na dlouhou procházku. V rámci zimní přípravy na náš letošní výstup na Lysou horu, kterou by s námi už měl absolvovat i Jiříček :-) A bylo to moc fajn .-)

15 komentářů:

  1. Aničko tvá zahrada je kouzelná. Máš cit vykouzlit úžasná zákoutí. Krásně jsem se pokochala. Já na té své řeším problém, že mi nechtějí růst keře. Pořád jsou takové malé zakrslé a rostliny se málo propojují.
    Na Lysé jsem byla několikrát, ale pro je to fuška, ten kopec vydýchat. Beskydy miluji a hrozně ráda se tam vracím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rijo, moc si Tvé pochvaly cením, děkuji :-) K Tvé zahradě - o jaké keře jde? Jak velké si je vysazovala? Jsou vysazeny do záhonu nebo do trávníku? Otázkou jsou i podmínky k jejich pěstování, zda jim vyhovuje stanoviště... Další věc je, v jakém sponu jsou vysazeny a zda mají i nějakou podsadbu z trvalek, případně půdopokryvných trvalek či keřů... To všechno může hrát svou roli... K Lysé - ono taky záleží, odkud vyrazíš :-) Nejostřejší je to z Ostravice, my máme rádi směr od Malenovic a nebo ještě raději z Krásné, odkud vyrážíme po neznačené turistické stezce. Je možná o něco delší trasa, ale zase taková víc "na pohodu", navíc je tam i "volněji", takže můžeme mít puštěného volně i psa .-) Tak krásné dny a třeba někdy v Beskydech .-) A.

      Vymazat
  2. Aničko, to jsou skutečně krásné fotky nádherné zahrady plné trvalek, keřů, růží a travin, krásných pohledů a zajímavých zákoutí. Také se těším na letošní léto a na čas kdy zahrada pokvete. No, snad se dočkáme i zimy, i když aktuální předpověď počasí zimu nepředpovídá. I tak přeji krásný čas!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diano, moc díky za zastavení i krásný komentář. A zima přijde - ještě musí být... :-) Krásné dny A.

      Vymazat
  3. Ani, krasnou zahradku mate. I ja se uz tesim na teple dny, ale radeji hezky poporadku,jak to v te nasi prirode chodi. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marci, přesně tak, nejdřív zima, pak krásné jaro a pak až léto :-) Díky za návštěvu i komentář a hezké dny přeji A.

      Vymazat
  4. Nádhera...opravdu...zima ještě příjde!určitě....Ila

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, děkuji a v zimu ještě pevně doufám :-) Krásné dny A.

      Vymazat
  5. Aničko, zahrada je parádní. Můžu se zeptat, jak dlouho to trvalo, než se všechny ty trvalky a keříky takhle zapojily?
    Zdraví Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, děkuji za ohlas. Zahrada má 6 let. Ale pokud jde o to zapojení - je-li zahrada tvořena převážně listnatými dřevinami a nezapomíná se na velmi důležitý trvalkový podrost, pak lze při správném založení velmi pěkné výsledky očekávat už za 2 - 3 roky :-) Krásné dny A.

      Vymazat
  6. Teda Aničko, zahradu máte nááádhernou! Musela dát práci, ale výsledek stojí za to :-). Obdivuji i vyvýšené záhony, které máme i my v plánu, ale podobné jako máte vy - ideální velikost....ne ty, co vidím běžně, někde u země....tím se ztrácí smysl vyvýšeného záhonu....Už se moc těším na jaro a léto :-D. Přeji krásný den. ZaZa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zazo, moc děkuji za milý ohlas. Já zahradu žiju a to doslova, protože ona mě teď už nějakou chvíli opravdu živí... stejně jako vás Váš sen o učitelství francouzštiny :-) Pokud jde o vyvýšené záhony - na facebookové stránce kvetoucí zahrady (https://www.facebook.com/kvetoucizahrada) jsem se o nich zmiňovala a popisovala správnou skladbu, jinak chystám výhledově do 14 dní i příspěvek i na web kvetoucí zahrady (www.kvetoucizahrada.cz). Pokud byste hledala informace :-) Krásné těšení se. A.

      Vymazat
    2. Jéé Aničko, děkuji moc :-). Ráda se podívám až to bude aktuální. Jak se říká: "Život je krátký na to, abychom dělali své vlastní chyby" :-)). Vida, další společná záliba - já bych mohla říct, že na zahradě žiji a to doslova :-D. Jsem venku pořád a je jedno jaké je roční období. My venku obědváme klidně i v listopadu nebo únoru a ne někde na zateplené terase :-)))). Pro nás je zahrada krásná pořád, ale my k ní asi máme nějaký speciální vztah ;-). Ještě jednou děkuji a mějte se krásně! ZaZa

      Vymazat
  7. Ahoj Ani, prosím co to máš za kvitko na druhé fotce odspoda? Nízké, fialové jako hluchavka. To ani já neznám :) Kdybys měla odkopek, ráda vyměním za něco od nás. Pa Stáňa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Stáňo, je to čistec velkokvětý. Odkopek letos asi ne, nemám ho ještě tolik a sama zvažuji rozšíření na další místa. Ale není to úplně nedostupná rostlina, přes internet určitě seženeš třeba u Flosů (https://www.zahradnictvi-flos.cz/22512-stachys-grandiflora-macrantha-cistec-velkokvety.html). Je to moc hezká trvalka, nejen květem, ale i listy.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna