pátek 26. ledna 2018

Než...

... vyjdete podruhé k urnám, abyste vybrali toho, kdo bude stát v čele naší země v dalších pěti letech, něco nadčasového o demokracii, slušnosti, morálce, lásce, důvěře a spravedlnosti, odpovědnosti, vzdělanosti... jak ji viděl náš první prezident, T. G. Masaryk.





Ať už to dopadne jakkoliv, mějme se rádi, ať už jsou naše názory jakkoliv odlišné.

A.

16 komentářů:

  1. Hezký den,Aničko jsem ráda , že jste připoměla pana Masaryka.Krásný a pravdivý projev.Já jsem včera měla zase takový divný pocit z té prezidentské debaty,ač byla slušnější než ta první,ale to bylo tím osazenstvem a moderátorkou.Chtěla jsem jiného prezidenta,ale Zemana jsem nevolila nikdy a nebudu ani dnes.Tak snad to dopadne.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, vlastně mi jej připomněl jeden můj bývalý kolega a kamarád, se kterým jste spolu kdysi trochu "bojovali" pro své rozdílné osobnostní nastavení (zjednodušeně řečeno, já byla vždycky "termínovaná", on "netermínovaný" :-))... Velmi záhy jsme však pochopili, že jsme silní ve své rozdílnosti a že dokážeme-li respektovat jeden druhého, dokážeme spolu více než každý sám. Platí to i obecně - každý je dílkem nekonečné mozaiky, ve které má své místo a účel. Jeden bez druhého se neobejdeme. Alespoň já na samotářství moc nevěřím. Nerozumím moc tomu, proč někteří lidé chtějí znovu za prezidenta Miloše Zemana (stejně jako oni asi nechápou mé důvody, proč chci změnu), ale hrozně nerada bych byla, aby se z naší země stalo místo plné nenávisti a zášti jen proto, že věci vidíme jinak. To neznamená, že se kvůli toho budu stydět říkat svůj názor... jen ty urážky, zlo... to by k tomu nemělo patřit. Nechápu, kde se to v lidech bere...

      A k té debatě - osobně se mi líbila moc, byla o mnoho úrovní výš než tu, kterou jsem viděla předtím na Primě. Na ten cirkus jsem nedokázala dokoukat do konce...

      Tak dobré sobotní odpolední zprávy přeji :-) A.

      Vymazat
  2. Aničko, pod Váš příspěvek se mohu jen podepsat....a ráda!! Nezapomínejme na to dobré v nás!!
    Krásný den :-). ZaZa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zazo, moc děkuji a zdravím do teplých krajů :-) A.

      Vymazat
  3. Jeste ze mohu mit jiny nazor. Hurááá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky demokracii naštěstí ano. Jen někteří lidé stále nepochopili, o čem ta demokracie je a to je téměř třicet let po revoluci a 100 let od vzniku Československa smutné...

      Vymazat
  4. Musím říct, že jsem na výsledky opravdu zvědavá...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, já myslím, že budu plakat - zda to bude štěstím, nebo smutkem, to se ještě uvidí... :-) Hezký páteční večer A.

      Vymazat
  5. "Definice" demokracie podle T.G. Masaryka - naprosto souhlasím. Nechci se stydět za svého prezidenta, jak mluví, jak se chová... Inteligentní člověk by měl umět přemýšlet o svých slovech. Dnes se mě děti ptaly, koho budu volit. Má odpověď se některým moc nelíbila. Překvapily mě jejich reakce. A tak jsem jim vysvětlovala, že každý máme právo na svůj názor, ale že se musíme naučit respektovat i názory druhých... D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, díky moc za komentář. Děti jsou dokonalým zrcadlem momentální nálady v naší společnosti. Je to zamyšlení pro nás pro všechny. Hezký večer A.

      Vymazat
  6. Óóó, Aničko, jak mi udělal Tvůj článeček dobře na duši. Chci prezidenta, kterého si budu vážit a proto věřím ve změnu. Ale jsou to tedy nervy, ty poslední dny :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, díky za komentář. Ano, jsou to nervy, to určitě :-) Hezký víkend A.

      Vymazat
  7. Aničko, dneska jsem narazila na Váš milý blog. Díky za tenhle příspěvek. Pustila jsem si video s řečí T.G.M. a je mi do pláče. Snad bude jednou líp! Díky. Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, díky za zastavení i ohlas na příspěvek. I mě slova T.G. Masaryka hodně dojala. Jsou tak nadčasová a pravdivá, dnešní politika je nějaká pokřivená, asi to chce opravdu vyčistit nejstarší partaj a uvolnit místo nové generaci politiků, která bude svou kultivovaností a ochotou hledat to nejlepší řešení ne pro sebe, ale pro tuto zem a její občany a bude skutečným vzorem pro své voliče. A i když to u posledních prezidentských i parlamentních voleb nedopadlo tak, jak bych si přála, jedno je třeba si přiznat - už je líp. Už jen proto, že se našlo dost zajímavých a odvážných lidí, kteří chtějí dělat politiku jinak, kteří dokáží spolu bez podpásovek diskutovat a dokonce se vzájemně podpořit, a také dost lidí, kteří jsou ochotni takové "politiky" volit. A věřím, že bude ještě líp. Pokud nezanevřeme jeden na druhého, pokud na obou stranách rozdělené společnosti se budeme snažit hledat cestu jeden k druhému, SLUŠNĚ diskutovat, poslouchat názory druhých a snažit se jim porozumět a trpělivě vysvětlovat ty své. Jinak to nepůjde a další prezident, ať už bude mít záměry sebekrásnější, to bude mít s námi všemi hodně, hodně těžké... Hezký večer A.

      Vymazat
  8. Aničko, už víme... a já to tedy budu muset nějak vstřebat... Smutno mi je a moc.
    Měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, víme a ani nevíš, jak jsem to obrečela. Je mi to tolik líto. Od včerejšího dne se snažím pro sebe udělat nějaký závěr, nějaký pozitivní závěr, abych se mohla těšit z dalších dnů, které přijdou... A hodně mi přitom pomohla jedna z prvních slov p. Drahoše, která pronesl ve chvíli, kdy byl již bylo o vítězi voleb rozhodnuto. "Nebylo to marné, nebylo to marné, nebylo to marné! Ukázali jsme národu, že se v zájmu věci dokáží tábory bývalých rivalů sjednotit, že k sobě máme cestu, že se nebojíme, že se nenecháme ukřičet a především, že slušnost může být a je síla! A to je něco, co musí staronový prezident vidět a respektovat...." A víc viz reakce ke komentáři Petry před Tebou :-) Hezký večer i Tobě A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna