pátek 12. ledna 2018

Než vykročíte...

... k volební urně s lístkem svého prezidentského kandidáta, nabízím dvě malá zamyšlení Martina Jaroše, které sdílel na svém facebookovém profilu. 

Zaujala mě, jak stylisticky, tak obsahově, tak celkovým vyzněním natolik, že je prostě nemohu nesdílet :-) Líbí se mi, že se poněkud vymykají tomu, co běžně člověk může vidět a slyšet v posledních dnech, týdnech a měsících kolem sebe. Líbí se mi autorův optimismus a pozitivní pojetí událostí posledních dnů, stejně jako úcta k odlišným názorům ostatních.

A mluví mi opravdu z duše, i když můj prezidentský kandidát "srdcař" ponese nakonec odlišné jméno - automobilovou hantýrkou Martina Jaroše (v druhém zveřejněném příspěvku níže) půjde o "Mercedes S se sametovým benzínovým šestiválcem a diplomatickou vlaječkou v blatníku." :-)



Tak i vám ostatním přeji šťastnou ruku a krásný volební den.

A.


První zveřejněný post je ze 7.1.2018


OTEVŘENÝ DOPIS VOLIČŮM MILOŠE ZEMANA A NEROZHODNUTÝM.

Přátelé, ze všeho nejdřív vám chci říct jedno. Jestli fandíte současnému prezidentovi, tak já vaši volbu respektuju a uznávám. Nemám to hozené tak, že kdo volí Zemana, tak je zaostalý lotr, a kdo volí jiné kandidáty, tak je krasoduch a lepšočlověk. Mám přátele a strejdy, kteří mají úplně jiné politické názory než já - a stejně je mám celý život rád a vždycky se těším, až s nimi půjdu na pivo. Nechci, aby se z Česka stala prasklá země, rozdělená na dvě půlky, co se navzájem nenávidí. Takže respekt.

Dokonce vám řeknu, co je podle mě na Miloši Zemanovi super. Na našem prezidentovi se mi líbí třeba jeho postoj k Izraeli - kéž by to od něj převzala celá Evropa. Dále si vážím toho, že Miloš Zeman evidentně nešel do politiky pro peníze. Lidi kolem něj asi jo, to jsou takové špíny, ale samotný Zeman podle mě nikdy nekradl a nekrade. No a konečně uznávám, že umí (nebo uměl) trefně pojmenovat věci a že dřív hýřil vtipnými bonmoty. I když je fakt, že tak 2 roky jsem od něj žádný dobrý neslyšel. Ale i tak, komu čest, tomu čest.

Vím, že jsou i další důvody, proč jej chcete volit. Ale o těch dalších důvodech si myslím, že jsou to mýty. A chci vás poprosit, abyste mi dali 8 minut svého času. Já vám zkusím ukázat, že Miloš Zeman není ten člověk, kterého v něm vidíte. Když mi to vyjde, fajn. Když ne, žádný problém, klidně si ponechte svůj názor a já vám férově poděkuju za pozornost.

1. Nejdřív vám musím říct, že Miloš Zeman NENÍ úspěšný prezident. Víte, on přes všechny ty silné řeči vlastně za těch 5 let nic nedokázal. Nebo vy si dokážete vzpomenout na něco, co dobrého pro vás udělal či prosadil? Věřte mi, nenajdete skoro nic. Žádné jeho plány se nenaplnily. Víte třeba, že Miloš Zeman přišel na Hrad jako velký eurofederalista, že si od začátku vlády přál silnější EU a že chtěl co nejdřív zavést euro? Podívejte třeba na tenhle článek: "Zeman chce euro - jde to stihnout do roku 2017, tvrdí" (https://goo.gl/ZtAFS1). Samozřejmě se nic takového nestalo - Zeman si totiž může povídat, co chce, ale stane se jen to, co mu vláda dovolí. Stejně do ztracena vyšla i jeho údajná podpora ekonomických vztahů s Čínou. Slavná čínská Hedvábná stezka nakonec přes Česko vůbec nepovede (v tom lépe uspěli Poláci, https://goo.gl/Ra9qW9), velikost čínského kapitálu v ČR se od roku 2015 pořád zmenšuje a třeba teď jsou čínské investice u nás 30krát menší než investice malého Holandska. Třicetkrát menší! (https://goo.gl/nSTLx9) Stejně je to s Ruskem. Sankce samozřejmě nepadly a Rusko pro nás zůstává naprostým ekonomickým pidižvíkem. Prezident nedosáhl ničeho.

2. Další mýtus je, že Miloš Zeman hájí zájmy obyčejných lidí. Nevěřte. Miloš Zeman si o obyčejných lidech pořád myslí to, co říkal v roce 1992 - že třetina obyvatel je slabá duchem. On lidmi pohrdá, jen to na nás umí pěkně zahrát. Víte, já jsem před rokem zažil vzácnou věc - měl jsem asi dvouhodinový rozhovor s Petrem Kellnerem (a několik mítinků s jeho kolegou Jiřím Šmejcem). Nabízeli mi nějakou práci, kterou jsem stejně nevzal, ale to už je jedno. Dost dlouho jsme mluvili o politice, včetně toho, že mi upřímně řekli, jak vidí zahraniční politiku Miloše Zemana a návštěvu čínského prezidenta v Praze. Byly to možná nejzajímavější rozhovory mého života; musím uznat, že ti chlapi jsou extrémně chytří a mají vizi. Ale zároveň jsem z těch hovorů odešel s velmi zvláštním pocitem. Jako kdyby nebyla úplně náhoda, že Miloš Zeman svou zahraniční politiku tak silně upřel zrovna na ty dvě země, ve kterých má pan Kellner jako na potvoru největší byznys. Skoro mám dojem, že kdyby nejbohatší Čech měl těžiště svého podnikání v Holandsku, tak se dnes na Hradě prodávají dřeváky, točí větrné mlýny a Miloš Zeman by dělal vtípky o blahodárném vlivu marjánky na zdraví seniorů. V tom jsme měli bohužel smůlu... Víte, Miloš Zeman není svůj a nehájí zájmy nás obyčejných lidí. On hájí zájmy jistých neobyčejných lidí. A oni jsou taky jediní, kdo z těch jeho čínských cest opravdu profitují. Však mu na to taky půjčují letadlo.

3. Lidi myslí, že Zeman umí natvrdo říkat nepohodlné pravdy. Bohužel, to je ten největší omyl - on říká právě jen ty pohodlné pravdy, které se netýkají jeho. Ale nikdy vám neřekne pravdu o tom, kdo mu dal peníze na kampaň, nikdy vám neřekne pravdu o tom, proč dal Martinovi "Lukoilovi" Nejedlému tu nejlepší třípokojovou kancelář na Hradě hned vedle té své... A i když ho soud veřejně usvědčí ze lži, tak se Miloš Zeman nedokáže ani omluvit, ano, už nemá ani tu nejzákladnější slušnost nás všech chybujících lidí.

4. Vím, že lidi Zemana volí, protože si myslí, že nás ochrání před uprchlíky. Ale s tím on nic neudělá. Rozhoduje o tom vláda, a ta je stejně protiuprchlická (a v Česku rozhodně i nadále bude). Kdyby vláda náhodou byla pro uprchlíky, tak to Zeman nijak neovlivní, i kdyby se na hlavu stavěl.

5. Ale nechme politiky. Řeknu vám něco obyčejně lidského, co je podle mě důležitější než nějaká velká politika. Miloš Zeman podle mě selhal v tom hlavním, co dělá skutečného prezidenta - nikdy, ani na sekundu se nestal pozitivním vzorem. Vzpomínáte si na něco čistého, dobrého a povzbuzujícího, co řekl? Vzpomínáte si na nějaký moment, kdy oslavil úspěch českého startupu, studenta, celé země, na moment, kdy vlil naději a úsměv pochybujícím lidem? Vzpomínáte na jediný projev, ve kterém by nebylo víc žluči než inspirace? Takový moment už roky nenastal. Z našeho prezidenta je čím dál víc jen mistr sarkasmu a jedovatého vtipu - každá druhá jeho věta obsahuje osten, o který se má někdo pořezat. Dovedete si představit, že by k němu nějaké dítě upřímně vzhlíželo, obdivovalo ho, vidělo v něm dobro? Děti jsou čisté, poznají pravdu. Zeptejte se dětí na prezidenta Zemana a ony vám řeknou, že vidí zlého dědu.

A to je vše. Víte, já myslím, že Miloš Zeman tyhle volby zase vyhraje. Nechytá mě z toho amok, protože jak jsem řekl, ten pán vlastně za 5 let nic reálně nedotáhl a v dalších 5 letech už nedotáhne vůbec nic. Můj život, ani ten váš, už ten pán reálně neovlivní. Už může ovlivnit jen náladu v naší zemi. Uvažte to prosím ještě jednou. Opravdu tam chcete člověka, který žádnou svou politiku nenaplní? Opravdu tam chcete člověka, který místo obyčejných lidí slouží pracháčům v pozadí? Opravdu tam chcete muže, který lže a nedokáže se omluvit, muže, který ještě umí seknout, ale už svůj národ nemůže pozitivně vést do 21. století? Uvažte to, prosím. Výběr máte. Je tam zkušený diplomat Fischer, odvážný Horáček, který vynikl v umění, byznysu i vzdělání, je tam důstojný vědec Drahoš, sympatický mladý lékař Hilšer a další. Dejte šanci někomu novému. A hlavně jděte k volbám a ať budete volit jakkoli, tak si to užijte, protože už to, že můžeme vybírat, je paráda. Děkuji.

Sdílejte prosím, jestli souhlasíte.



Druhý, ještě zajímavější post zveřejnil o den později.


Tak jo. Pár lidí mě dneska vyzvalo, ať konečně napíšu něco pozitivního a řeknu, koho budu volit. Myslím, že nastal čas - a že to tomu pánovi dlužím.

Tenhle pátek hodím do urny v Kuvajtu (to je k nám nejbližší volební místo) lístek se jménem Michal Horáček. A budu opravdu rád, že můžu takového skvělého člověka volit.

Michala Horáčka jsem tak nějak okrajově vnímal celý svůj dospělý život, asi jako většina z vás. Před pár lety jsem na něj upozornil svou ženu - jako cizinka ho neznala - a říkám jí, Beo, jestli je v Česku někdo, komu závidím, tak je to tenhle pán - Michal Horáček. A ona na to, proč mu závidíš, to není hezké, nemáš závidět nikomu. A já jí říkám, závidím mu proto, že jiného takového člověka v Česku neznám. On umí nejvíc věcí nejlíp ze všech, a navíc umí zrovna ty věci, co mě vždycky zajímaly. Nejdřív dělal do umění, psal texty písní, a dělal to tak dobře, že se tím proslavil po celé zemi. A pak jako básník šel a začal dělat byznys a i ten dělal tak dobře, že v něm vydělal skoro miliardu. A pak jako byznysman prodal svoji firmu a vrhnul se na vzdělání a zase to dotáhl na špičku, má doktorát z antropologie. Na co sáhl, v tom zazářil. Umění, byznys, vzdělání - Michal Horáček je opravdový vítěz životního trojboje. Když blesk třikrát uhodí do stejného místa, tak to nebude náhoda.

Když pak Michal Horáček oznámil svou kandidaturu na prezidenta, začal jsem ho sledovat pozorněji. Protože se o politiku zajímám a jsem na tom Facebooku, tak jsem se s ním i víckrát sešel a měl příležitost ho poznat jako člověka. Měl to těžké, protože začal se svou kampaní brzo a sám to věděl. Spoustě lidí v takové situaci dojdou síly a energie a konec jen odchoděj, protože mají pocit, že stejně nemají šanci. Ale Michal Horáček od začátku bojuje jako lev. Celou kampaň se choval jako bojovník, neustále se zlepšoval a vždycky v tom měl srdce na 200 procent.

Dělal Michal Horáček v kampani chyby? No jejda! Stejně jako každý. Vždycky si říkám, že kdybych si já měl vést kampaň déle než rok a čelit tomu šílenému tlaku, tak bych těch chyb udělal pětkrát tolik. A vy taky. Je to emocionální člověk, vkládá do toho srdce, ale kdo ho znáte osobně, víte, že to není póza, že on takový je. A já nakonec vždycky chci stát spíš s bojovníky a srdcaři, protože dobré věci přicházejí k těm, co mají odvahu a cedí krev. Proto to v pátek hodím Michalu Horáčkovi. Ano, vím, že to není racionální, že průzkumy... Ale já si aspoň v prvním kole dopřeju luxus nebýt racionální. Protože kdybychom se všichni chovali jen podle průzkumů, tak by nám nezbyl žádný prostor na zázraky - a já pro ně vždycky raději nějakou škvírku nechám.

S panem Horáčkem by Česko mělo energického, velkorysého prezidenta, který pomáhá lidem a zvedá naše sebevědomí. Všichni naši tři dosavadní prezidenti byli výrazné osobnosti, o kterých se mluvilo i mimo střední Evropu. I když jste s nimi třeba nemuseli souhlasit, tak rozhodně nebyli nudní. A to samé bude s Michalem Horáčkem. Je slaný a mastný. A má umělecký přesah, čímž je Česko v politice proslulé. Protože ano, já jsem havlista!

Když to řeknu jazykem nás autíčkářů, tak Michal Horáček je pro mě Range Rover - auto, které umí nejvíc věcí nejvíc dobře.

Zároveň musím s potěšením říct, že tu máme spoustu dalších skvělých možností. Opravdu nechápu lidi, kteří si stěžují na nedostatek osobností.

Fantastickým kandidátem je Pavel Fischer - prezident 2018. Ve středověku by se mu říkalo Chrysostomos - Zlatoústý. Vůbec jsem nevěděl, že máme tak skvělé diplomaty, tak pohotové, tak myšlenkově precizní - úplně se stydím, že mi jméno Fischer tak dlouho unikalo. To jen dokazuje, že kvalitní lidé v Česku JSOU. Pan Fischer by prezidentský úřad zvládl levou zadní a dělal by to hladce a plavně a ani na sekundu bychom se za něj nemuseli stydět. Pro mě je to Mercedes S se sametovým benzínovým šestiválcem a diplomatickou vlaječkou v blatníku.

I Jiří Drahoš je výbornou volbou. Proč jednou nemít decentního prezidenta německého či rakouského typu, ze kterého bude vyzařovat slušnost? Musím se smát lidem ze své bubliny, kteří kritizují páně Drahošovu kampaň. Ano, jeho kampaň je tak špatná, že se profesor stabilně drží úplně na vrcholu hned u Miloše Zemana a možná jako jediný ho může porazit. Drahošův smířlivý přístup asi nejen vychází z jeho povahy - a to je dobře, nechceme, aby se někdo v kampani přetvařoval - ale zároveň to může být jediná efektivní strategie proti obhájci titulu. Takže já se nevysmívám. Naživo mi pan Drahoš přišel neobyčejně solidní, sice mírný, ale dost pevný; mnohem lepší, než to vypadá v televizi. A hlavně, všiml jsem si, že je těžké ho nějak ušpinit nebo urazit - bláto a pomluvy se od něj odrážejí beze škod, protože z něj slušnost opravdu čiší. S panem Drahošem bude mít práci i Zemanův hnojomet. Respekt všem, kdo Jiřího Drahoše volí. Bezpečná volba, asi jako stříbrné Volvo V90.

Marek Hilšer (Marek Hilšer na Hrad) je čisté srdce. Jsem rád, že se normální člověk z lidu, mladý, bez konexí, bez peněz a bez politické tlačenky dostal tak vysoko v boji a že tolik lidí zaujal. Hrozně mě pobavila i jeho paní v debatě prvních dam: řekla, že kandidovat za pět let znovu má Marek zakázané, že bude moct zase až potom, co mu bude padesát. To mi přišlo tak symbolické a lidské, moje žena by určitě řekla něco podobného. Mimochodem, všiml jsem si, že většina kandidátů má opravdu skvělé manželky, chytré osobnosti - a to beru jako hodně dobrý signál, protože velké ženy bývají u velkých mužů. Marka Hilšera bych hrozně rád viděl v politice i po téhle volbě. Z aut je to asi Mazda MX-5 kabrio, lehká, agilní, radost ji řídit, a někdy si sundává vršek.

Mirek Topolánek má svou minulost, ale vím, že jako prezident by odvedl minimálně stejnou práci jako ten stávající, a navíc bychom se za něj nemuseli stydět. Je pevně proevropský, dokonale zná politické mechanismy, on by se v tom chlívě neztratil. Lidsky je to fasa chlap, stříká z něj testosteron, je za tvrďáka, ale zároveň z něj vyzařuje dobrá nálada. Dokázal bych ho volit. BMW X6.

Další kandidáti - pánové Kulhánek, Hynek a Hannig - mi nejsou tak dobře známí a názorově jsou mi dál. Nicméně pan Kulhánek na mě působí velmi solidně, je možná trošku old school, z davu příliš nevybočí, ale to Škoda Octavia taky ne a přece je to slušné auto. Dokonce i pan Hynek působí naživo velmi rozumně a mluví uměřeně. Je to takový Jeep Wrangler, hrana chlap od těch zbraní - názorově je mi sice už dost vzdálený, ale myslím, že by namíchl méně lidí než Miloš Zeman. Jestli ho volíte, chápu to. Pan Hannig je vřelý člověk, pobavilo mě, jak přede mnou rozezpíval celý sál i další kandidáty. Přesto jeho kampaň nemůžu brát úplně vážně. Škoda 1203 v socialistické hnědé.

A nakonec je tu černý ZIL-41047, auto, které ruští poradci jen s největším vypětím udržují pohromadě. Prezident Zeman mě výkonem své funkce zklamal, volit bych jej nemohl, už jsem o tom psal. Nicméně prezenci pořád má, kam přijede, tam na sebe přitáhne všechny zraky a menší odstrčí z cesty; i když bumbá jako prokopnutý, je potřeba s ním počítat. Hlasy pro něj demokraticky respektuji, i když bych naší zemi přál změnu.

A to samé radím i vám. Respektujte své protivníky a hlavně jděte k volbám. Kdo chcete Miloše, bojujte za něj. Vy ostatní do toho taky dejte všechno, protože určitá šance jej porazit existuje. Nestěžujte si, že tam nemáte pana Dokonalého - kdyby pan Dokonalý existoval, tak si užívá na svém ostrově v Karibiku a na nějaké Česko si ani nevzpomene. Kašlete už na mouchy, které každý kandidát má. Spíš si užívejte, že tenhle napínavý závod můžeme sledovat - a že se zatím jede překvapivě čistě! A to na české i světové poměry. Tak jen doufejme, že v druhém kole piloti Zilu nezačnou prasit...

26 komentářů:

  1. nádhera....krásne postrehy....
    voľte čo najlepšie...hlavne nie Volgu(tomu prvému opisovanému som priradila auto)...myslím, že treba vybrať najlepšieho do druhého kola - iba tak sa dá poraziť Zeman...Takže veľmi záleží na aute...
    držím prsty...jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, já osobně to vnímám tak, že v podstatě jakákoliv jiná volba než stávající stav by byla změnou k lepšímu, i když jsou kandidáti, kteří jsou mi svými postoji a názory bližší. Takže všem přeji ve volbách úspěch. Pan Horáček patří mezi ně. Rozhodně si nemyslím, že by neměl vůči Zemanovi ve druhém kole šanci. Dívám se na to optikou toho, kolik lidí by si přálo změnu na postu prezidenta tak hodně, že by bylo ochotno ve druhém kole podpořit i jiného kandidáta proti Zemanovi, než toho svého z prvního kola, který byl méně úspěšný. Krásný den A.

      Vymazat
  2. Aničko, přes tohle všechno se bojím! Při senátních volbách jsem věřila, že lidí s rozumem, co si nedají jen tak něco nakukat, že lidí, kteří mají i svůj názor, lidí, co nezbaští každou populistickou větu, že je jich prostě víc. Výsledky mě rozplakaly. Moc se bojím, abych zase neplakala...
    Přeji hezký pátek! Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, obavy asi budou vždycky. Myslím, že to nejlepší, co můžeme udělat, je jít volit a snažit se o tom přesvědčit i ostatní, kteří to z nejrůznějších důvodů učinit nechtějí. A když to nevyjde podle našich představ... nad tím budu přemýšlet až pak... třeba na to nedojde :-) Měj se krásně, Helenko. A.

      Vymazat
  3. Taky se mi to libilo. Hlavne respekt k nazoru jineho. To si myslim rada lidi nezna. Pak aby se bal kazdy vyjadrit svuj nazor. Ani hezky vikend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, díky za komentář. Ano, musíme se všichni učit většímu respektu k odlišným názorům jiných. Jinak bude z České republiky zem plná zapšklých lidí, plných nenávisti, strachu, nedůvěry ke komukoliv i čemukoliv. Pokud k tomu přispěje i nový prezident, který bude naslouchat všem a bude lidi u nás motivovat a přinášet jim "lepší náladu", jenom líp :-) Hezký víkend i Tobě A.

      Vymazat
  4. Dobře popsáno!
    Ani, bohužel, kdo nechce vědět či vidět, tak nevidí. Pro mě je už volba také jasná, "stříbrné Volvo V90", ale určitě bych nebyla nešťastná s Tvým "Mercedes S".
    Je neuvěřitelné, jak ti dva nejvyšší, tak rozhádali celou republiku. Jen se obávám, že vulgárnost, lež a překrucování čehokoli zvítězí. Ač jsem optimista tělem i duší.
    PS- buudeme si držet palce, aby bylo v této zemi hezky na žití!
    Eliška

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliško, je to tak. Ale i přesto to člověk musí stále zkoušet - mj. to pomáhá pochopit otázku "proč"... Stříbrné Volvo V90 je podle mého názoru velmi důstojná volba. Určitě bych se za takového prezidenta nestyděla. Tak držím palce .-) ... A kdyby to přeci jen nevyšlo, tak hezky si můžeme udělat i uvnitř sebe samotných, každý máme svůj vlastní svět (takovou pomyslnou bublinu) a je jen na nás, jaký si ho uděláme.... Krásný den A.

      Vymazat
  5. Krasne, chytre,demokraticke.Hezke dny a nam vsem dobrou volbu.JP

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, děkuji za komentář a nápodobně i Vám :-) A.

      Vymazat
  6. První komentář pana Jaroše jsem již četla před několika dny a musela jsem souhlasit. Velice pozitivně jsem přivítala respektování názoru a volby druhého, to by měla být v demokracii samozřejmost, ale mnohdy není. Také s mužem probíráme pro a proti, ale volit určitě jdeme. Chodíme volit vždy a snažíme se zajímat o dění v naší zemi, vedeme k tomu i naše děti, aby vyjadřovali svůj názor a postoj a nebyli lhostejní, i když s politikou nechtějí mít nic společného Ale bez naší volby to nejde, nemůže se tvářit, že se nás politika "nahoře" netýká. Týká a velmi.
    Změna je už důležitá!!
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, díky za komentář. A šťastnou ruku přeji :-) Krásný den A.

      Vymazat
  7. Ať každý volí podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, souhlasím a nikoho ani k ničemu jinému nenavádím .-) Hezký zbytek pátku A.

      Vymazat
  8. Aničko, děkuji, že jsi sdílela. Pan Jaroš moc hezky popsal své názory. Nikomu nic nevnucuje, jen nabádá lidi, aby přemýšleli nejen o budoucnosti naší zemičky, ale o člověčenství vůbec... D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, díky za komentář. Moc hezky si to shrnula :-) Díky a krásný páteční večer. A.

      Vymazat
  9. Aničko, moc hezké články, děkuji za sdílení... :) ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, myslím, že stojí za přečtení i před kolem druhým :-) Krásný zbytek soboty A.

      Vymazat
  10. Zajímavé shrnutí v obrazech :-) Četla jsem až po odvolení, ale tak mě to zaujalo, že komentuji. Pro tentokrát jsem si dovolila volit srdcem s rizikem, že to nebude praktické a výhodné, stejně tak, jako bývá často nepraktické kabrio, ale ten vítr ve vlasech, svoboda a pocit mládí musí být bezva. Naštěstí se to nevymstilo a ta volba s rozumem bude stačit do druhého kola. Moje pětiletá dcera to komentovala, že bude vybírán dědeček, ale také neváhala který. Snad až půjde do školy, bude na ní shlížet ten, kterého si pro druhé kolo vybrala. Také mě zaujalo, že obličej autora znám od vidění a pak mě došlo, že jsme chodili na stejný gympl... svět je malý

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, díky z návštěvu i komentář :-) Včera jsme měli s mužem na to téma diskusi, on šel do prvního kola volby prezidenta rozumem, já srdcem. Když jsme sledovali průběh a výsledky voleb, povídal mi, že kdybychom se mi "srdcaři" spojili a šli do volby rozumem, mohlo být zvoleno už v prvním kole a přišla by změna, kterou si tolik lidí přeje. Možná je to pravda a bylo to trochu riziko, ale já si myslím, že všichni ti protikandidáti stávajícího prezidenta si zasloužili za to, že šli s kůží na trh nějaké zadostiučinění, i když neuspěli ve smyslu postupu do 2. kola. Velmi si vážím toho, jak se s celou předvolební kampaní, vč. účastí na debatách prezidentských kandidátů "poprali". Myslím, že by to mohla být zajímavá inspirace pro naše politiky napříč politickým spektrem i úrovní politiky - od komunální, přes krajskou po vrcholovou. Tak snad nepřijde příliš podpásovek v následujících 14 dnech. A s tím malým světem - ano, také se mi to v poslední době už několikrát potvrdilo. Naše cesty jsou zkrátka nevyzpytatelné :-) Krásnou neděli! A.

      Vymazat
    2. Také si myslím, že by to bylo nespravedlivé a dosti demotivující pro ostatní kandidáty volit jen rozumem a díky té podpoře třeba ovlivní politiku z jiné strany... Před pár dny jsem sledovala přenos z poslanecké sněmovny a pak debaty s jinými politiky a ty mě tedy na rozdíl od prezidentských silně uspávají a mám problém se těmi nudnými dialogy a monology prokousat k nějaké orientaci ve vnitřní politice. A na další kolo voleb se mi podařilo přemluvit 2 voličky, co nebyly v prvním kole :-) takže kdyby to udělal každý, šance je. Bohužel vím i o těch, co nebyli a půjdou v druhém kole volit toho druhého...

      Vymazat
    3. Ve svém okolí neznám žádného nevoliče, všichni jsou nějací uvědomělí :-) Přemlouvat voliče Zemana, aby změnili názor, ale nemá podle mě smysl. Mají svou pravdu, stejně jako máme my tu svou. Tak jako já jen s velkými obtížemi chápu důvody jejich volby, nechápou oni ty mé. Mě fascinuje jejich zaslepenost, je zase má údajná naivita. Čas ukáže, kdo se blížil svým pohledem realitě víc. Naděje však umírá jako poslední... a já budu panu Drahošovi držet palce (a vložím patřičný volební lístek do urny), aby v druhém kole vyhrál :-) Hezký den A.

      Vymazat
    4. Je to přesné. Není s nimi řeč. Jsem na to o víkendu zvědavá a zároveň se toho bojim. Vzpomínám na tu naději před 5 lety a pak zklamání. Letos to ale vnímám nějak silněji, asi me ti protikandidáti více zaujali a zároveň působení současného prezidenta je čim dal více výraznější. Zdravím, Petra.

      Vymazat
    5. Petro, tak to bohužel nevyšlo. Zklamání je, ale ta čísla ve mně přesto zažehla určitou naději, že nebude tak zle. Je tu mnoho lidí, kteří si přejí něco a někoho jiného. A také se začínají krystalizovat pomalu i nové osobnosti ve veřejném životě, které by mohly rozpoutat větší debatu ve společnosti... Možná ale budeme muset pro změnu všichni udělat více, než jsme si mysleli... ty příkopy mezi lidmi jsou hodně hluboké a chceme-li spolu dobře žít, musíme se spolu bavit, diskutovat, vysvětlovat, snažit se pochopit a nakonec mít se i víc rádi. Zlo nic dobrého nikomu nepřinese. Je mi z toho zle, co si všechno přečtu na internetu. Kde se ztratila slušnost a úcta jednoho k druhému?...

      Vymazat
  11. Aničko,
    zajímavé názory, poctivě jsme je před volbami přečetla !
    Moc se mi líbilo srovnání s auty, více však zaujalo mého muže ;-)
    Volila jsem, výsledky už známe, druhé kolo bude, uvidíme, ale osobně si myslím, že ani sebelepší prezident nedokáže zázraky!
    Abychom byli spokojeni, musíme všichni začít u sebe a pak to půjde :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, díky za komentář. Souhlasím, že každý musí začít u sebe, odpovědnost za naše chování nelze přesouvat na jiné. Na druhou stranu prezident jako jeden z čelních představitelů našeho státu svými postoji, názory, způsobem jak je vysvětluje občanům i způsobem vystupování velmi výrazně ovlivňuje veřejné mínění, ale i politickou kulturu v zemi v tom pozitivním a bohužel někdy i negativním slova smyslu. A to se bavím o jeho vlivu na naše občany. Kapitolou samou pro sebe je zastupování země navenek. Ačkoliv máme parlamentní demokracii s menším vlivem prezidenta, není proto podle mě jedno, kdo a jak tuto funkci vykonává. Ideál neexistuje, proto je třeba hledat takové zástupce, kteří se mu co nejvíce přibližují. Píšu to i s tím vědomím, že každý z nás bude mít ta měřítka ideálu nastavena více či méně odlišně... Přeji krásný den A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna