pátek 26. února 2016

Že by?

... Už jsem byla z toho několikadenního polehávání v posteli celá dolámaná. Vzala jsem tak dnes po obědě "do zaječích" a vyběhla alespoň na chvilku ven na obhlídku zahrady. Sluníčko příjemně svítilo a já se nestačila divit, jak se příroda začíná zařizovat na jaro.

Předpovědi však hlásí po víkendu další ochlazení a někde i sníh, moc velkou důvěru v ten příchod jara tedy ještě nemám....

Letos mě velmi překvapil brzký nástup listů u tavolníkovce jeřábolistého (Sorbaria sorbifolia "SEM"). Pokud si dobře pamatuji, ve stejném stavu jsem jej loni viděla až o měsíc později... Ano, je to tak, podle fotodokomentace na blogu přesně na den o měsíc později .-)

Vlevo velký obrázek a vpravo nahoře: Tavolníkovec jeřábolistý "SEM", vlevo nahoře okrasný česnek (doufám, že mi je letos Viki znovu "nevycvaká" těsně před rozkvětem .-)), vlevo dole tulipánky, vpravo dole pak nádherná a velmi nenáročná jarní cibulovina známá jako snědek chocholičnatý (kvete až později na jaře, koncem května).
Na velkém obrázku nádherný červeně zbarvený rozchodník, jeho vzdáleného příbuzného pak vidíte na malém obrázku vpravo nahoře, rozchodníky (Sedum) a rozchodníkovce (Telephium) jsou skvělé suchomilné rostlinky, které se velmi dobře množí, stačí opravdu malinkatý kousíček (i lístek), který se velmi rychle rozroste .-)

Rostlinku vlevo nahoře asi na první pohled nepoznáte, ale až rozkvete, tak bezpečně ano. Jde o vlastnoručně ze semínka vypiplanou sazeničku máku východního (Papaver orientale), ten sice nekvete dlouho, ale je-li jich v záhonu více, stojí to opravdu za to .-)

Vpravo dole nakvétající vřesoviště. Vlevo dole pak již nakvétající huseník (Arabis procurrens Variegata).
Tady na velkém obrázku vlevo netřesk vysazený do hypertufy, předloni jsem zasadila jednu růžičku a takhle pěkně se rozrostl.

Netřesky máme vysazeny i do dvou nižších keramických květináčů (malý obrázek vlevo dole a vpravo nahoře). Dostala jsem jich loni od paní učitelky ze školy tolik, že jsem i přesto, že jsem část z nich darovala sousedkám, nevěděla pomalu kam s nimi .-) Ale posloužily výchovnému účelu - pomáhala sázet i Viki, za "odměnu", jak mi vyštípala ty okrasné česneky, jak píšu výše .-)

Na obrázku vlevo nahoře raší cibuloviny, o nichž ještě přesně nevím, co budou vlastně zač. Dostala jsem je darem v rámci zelené výměny, kterou loni uspořádala Světluška. Není to tak dávno, co vyhlásila další kolo, máte-li zájem, určitě se zapojte .-)

A konečně vpravo dole jsou čile se rozrůstající (zima nezima) skalničky - ta blíže je rožec vlnatý, ta zelenější za ní pak tařička.

Tak se přiznejte, zahradníčci moji. Už vás taky tak svrbí prsty? .-)

Mějte krásný páteční večer

A.

10 komentářů:

  1. Aničko, svrbí, svrbí .... krásné fotky ..... Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marki a mě už přestaly svrbět... v sobotu odpoledne jsem začala a v neděli dopoledne pokračovala na zahradě s řezem dřevin i seřezáním trvalek .-) Mám svůj první letošní puchýř i třísky na rukou... a taky ten blažený úsměv, co pochopí jen Ti, co mají rádi zahradu a vše kolem ní tak jako já, viď? .-) Krásný den A.

      Vymazat
  2. Máte moc krásnou zahradu,Aničko. Já nejsem bloggerka,ale mám tady vybráno několik blogů,kam se ráda a často vracím.Patří mezi ně i ten Váš.Našla jsem tu plno rad a nových informací.Mám zahradu a chci si založit květinové záhony kolem plotu.Ale taky trochu odclonit pohled od sousedů.Poradíte prosím jak takový záhon vůbec založit? doted je tam jen trávník.A taky co vysadit? Slunícko mi tam svítí celý den.Ráno vychází z levé strany a zapadá napravo.Budu moc ráda za radu. Jindra. 014011@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindro, děkuji za kompliment k zahradě. Pokud se ráda staráte o zahrádku, navštivte i můj web Kvetoucí zahrada, kde soustředím ještě více příspěvků o zahradě a všem, co se kolem ní točí. Snad tam naleznete další tipy i pro Vaše zahradničení. A možná brzy také pár tipů k Vašemu dotazu zde .-) Krásný den A.

      Vymazat
  3. Sluníčko nás postaví na nohy a pak už nebudeme stíhat...
    Hezké fotky,jarní

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohdanko, je to tak. A ono někdy stačí ještě méně. V sobotu odpoledne jsem vyrazila s dětmi na zahradu, aby si trochu pohrály. A protože se krásně zabavily samy, nedalo mi to a začala jsem obcházet zahradu a okukovat... netrvalo dlouho a už jsem stála uprostřed záhonů i s nůžkami a stříhala a stříhala :-) V neděli dopoledne jsem si dala repete a mám tak jarně prostříhané dobré dvě třetiny zahrady. A ten pocit na duši, ten je k nezaplacení :-) Měj se krásně A.

      Vymazat
  4. Šílene svrbí,bože jak já se Těším na zahrádku,už teď tahám očima každý lístek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aničko, díky za návštěvu i komentář. Na popotahování jsme my ženy zahradnice tak trochu odbornice, není-liž pravda? .-) A myslím, že už nemusíte jen popotahovat, ale trochu od toho svrbění rukou i odpomoci - řez okrasných dřevin i odřezání mrtvých částí trvalek se může pomalu započít .-) Pokud už jste tak neudělala, tak navštivte i můj nový web Kvetoucí zahrada (http://kvetoucizahrada.cz/), kde naleznete informace, tipy, inspirace pro Vaši zahrádku. Brzy i 2 knižní překvapení velmi úzce spojená s jarními pracemi na zahradě .-) Krásný den A.

      Vymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. Svrbí, svrbí .... já už to z té hlíny "tahám" i očima !!!! Krásné fotky ..... Marki

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna