neděle 7. února 2016

Můj zahradní příběh

Pod rukama mi roste zahrada mých snů. Zahrada, která hýbe všemi lidskými smysly – nejen našima očima, ale také ušima, nosem, rukami či ústy užíváme toho, co nám naše zahrada nabízí. Máme ji rádi my, ale líbí se i lidem, kteří ji navštívili či jen viděli na fotografiích.


Jak vypadá taková zahrada, která hýbe všemi lidskými smysly? V různých časových úsecích v ní paní příroda maluje celým spektrem barev své pomyslné malířské palety a najdete v ní mnoho tvarů a struktur. Je příjemné přejet lehce dlaní přes sametově měkké lístky čistce vlnatého či jen prohrábnout prsty jemné, dlouhé listy či květenství okrasných travin, které se tak půvabně pohybují, zafouká-li větřík. Také to v ní žije! S prvními jarními dny posloucháme veselé ptačí švitoření. Koncem jara s dětmi pozorujeme na kamenech se vyhřívající ještěrky. Celé léto i na podzim to pak u nás bzučí jako v úlu a těšíme se z poletujících motýlů. Zahrada i krásně voní. Stačí promnout mezi prsty lístky máty, tymiánu, meduňky, jen tak si přivonět ke královně květin či se zlehka otřít nohama o keříky levandule a návštěvník má další příjemný důvod k tomu, proč v ní ještě alespoň na chvíli pobýt. A konečně má zahrada alespoň trochu „zahýbat“ i našimi chutěmi. Říká se, že láska prochází žaludkem. Naši lásku k zahradě utvrzujeme hrstí lahodných zelených hrášků, které s dětmi sbíráme na našem zeleninovém minipolíčku, miskou jahod, malinoostružin, borůvek a dalších, i méně známých sladkých bobulí k snědku, prvními jablíčky, kterými nás začínají obdarovávat naše mladé jablůňky a dalším „v malém a pro radost“ pěstovaném ovoci či zelenině.

Takovou zahradu buduji. Sama jsem stála u jejího zrodu od prvních nákresů a následně vypiplala každou rostlinku, kterou jsme do ní s manželem vysadili. S trochou nadsázky bych mohla říci, že se mi naše zahrada stala třetím dítětem. Když se dnes vracím při procházení fotek z té doby zpátky myšlenkami v čase, zda se až k neuvěření, kolik cesty už naše zahrada od svých prvních krůčků ušla.


Jaké to bylo na začátku? 

To se dozvíte na mých nových webových stránkách Kvetoucí zahrada, s jejichž laděním teď trávím poměrně hodně času. Budu ráda, když nakouknete a dáte mi vědět, jak se Vám líbí, nebo naopak nelíbí, působí rušivě a případně doporučíte, co udělat jinak .-)

Děkuji a přeji krásný den

A.

9 komentářů:

  1. Milá Aničko, od letošního jara se budu pokoušet vytvořit ,,zahradu snů" na pozemku 400m2, na kterém jsou momentálně jen vysoké bodláky a rumiště. Věřím, že na tvých stránkách najdu spoustu inspirace. Tak chci předem poděkovat za jejich tvoření. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Jitko, právě dnes jsem na novém webu zveřejnila jeden příspěvek, který by Ti mohl kápnout do noty .-) Díky za návštěvu a případně i komentář, pokud Tě něco zaujme. Krásný den A.

      Vymazat
  2. Aničko máš krásné stránky a i ten příběh je hezky popsaný. A co působí rušivě? Angličtina. Nemůžu si pomoci, ale mezi tou hezkou dávkou českých slov mi tam přijde jako omyl. Konkrétně myslím, že když rozkliknu články dané kategorie, tak nahoře je napsáno CATEGORY a dál pod každou upoutávkou continue reading. Jinak ještě jednou chválím moc pěkný blog.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, děkuji komentář i doporučení. S tou angličtinou - není to záměr a ráda bych se postupně dopracovala k tomu, aby maximum té angličtiny zcela zmizelo. Je to bohužel daň za to, že si stránky tvořím sama s lehkou výpomocí manžela a pracuji ve freewarovém wordpressu. Což je sice uživatelsky velmi příjemné, přináší to však některé neduhy (jako třeba ta angličtina) dané zvolenou šablonou a vůbec tím, že jde o freeware. Eistují sice různé nástroje, které více či méně pomohou, ale je to běh na delší dobu... Krásný den A.

      Vymazat
    2. Majko, ve čtvrtek jsem měla pocit, že se mi všechno sype na hlavu a dnes se mi podařilo dotáhnout velmi lehce pár věcí, u kterých jsem v to tak brzy ani nedoufala :-) Jedna z nich je právě zmiňovaná angličtina na webu a také v pravé liště názvy příspěvků a rovněž u komentářů, kdy bylo na začátku každého slova velké písmeno - dnes díky mému šikovnému muži vyřešeno. Mám takovou radost! Při případných dalších návštěvách už tedy jenom hezky česky :-))) Krásný večer A.

      Vymazat
  3. Aničko,jak už jsem tady někdy psala, tvoje zahrada se mi moc líbí. :-) Tvůj nový blog, i díky krásným fotečkám, působí na mě mile, pohodově... Při prvním nakouknutí se mi špatně četl ten úvod s velkými písmeny,trochu mi to splývalo, ale při častějším nakukování mi to již ani nevadí. ;-) I já budu nakukovat a třeba se touto cestou něčemu přiučím... ;-)Ať se daří!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, děkuji za komentář i své dojmy. K těm velkým písmenům v úvodu - velká písmena jsou proto, aby v mezi dalším textem to hlavní (já a mnou nabízené služby) nezanikly... A teď čtu, že to někomu kvůli velkých písmen splývá... Já se asi picnu .-) Měj se krásně A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna