úterý 23. června 2015

Zahrada koncem června...

... zdalipak poznáte, která část zahrady mi teď přináší největší potěšení? .-)
































Dnes mi dorazil mega balík s rostlinkami pro mé další zahradní "čarování"... Člověk by nevěřil, jakou mu udělá radost jedna obyčejná, zelení vyplněná krabice :-)

Pozdravy i do vašich zahrad a obydlí :-)

A.

16 komentářů:

  1. Krásné záběry z prosluněné zahrady. Moc se mi líbí ten keramický hrnec na stole. Asi tvá vlastní výroba, že? Hezké dny přeje Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Ivčo, zahrada prosvícená zapadajícím sluníčkem :-) Keramický hrnec na stole není můj výrobek, i když jsem jako středoškolačka taky ráda "hladila" hlínu :-) Pokud se Ti ale líbí, pak mrkni k Lavender, u které jsem si ho spolu s velkým květináčem koupila - její obchůdek na Fleru najdeš zde: http://www.fler.cz/lavender. Měj se krásně A.

      Vymazat
  2. Aničko, opět nádherná podívaná. Máš fakt zelené ruce. Prosím, co jsou ty oranžovo žluté paličky na druhé fotce?

    děkuji a přeji krásný den Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, to jsou kniphofie nebo také mnohokvět, existuje řada kultivarů s různými barevnými kombinacemi. U nás se jim často nesprávně říká Kleopatřina jehla (to je ale název, který přísluší trochu jiné rostlině, i když květem velmi podobné - Eremurus (Liliochvostec)). Pěkný den A.

      Vymazat
    2. Ani, děkuji, ano mnohokvět, nemohla jsem si vůbec vzpomenout. A liliochvostec mám po své mamince, mám 5 kousků a letos budu darovat kamarádkám aby jej po mě taky někdo měl.
      měj hezký den
      Majka

      Vymazat
    3. jo a název Kleopatřina jehla neznám, ale připomnělo mi to náš rodinný název této rostliny, ale je nepublikovatelný.:-)

      Vymazat
    4. Majko a jakou zkušenost má maminka s přezimováním liliochvostce? V literatuře se uvádí, že po zimě často zmizne, že nemá rád velkou vlhkost... Sama s ním zkušenost nemám, ale také se mi líbí, kvůli výše uvedenému jsem si jej zatím nepořídila. Hezký den A.

      Vymazat
    5. A k tomu alternativnímu domácímu označení mnohokvětu - to by mě zajímalo, co jste to doma vymysleli za kulišárnu, když se s tím nechceš veřejně pochlubit :-))

      Vymazat
    6. Ani, napíšu ti mejlík jo? Maminka už není, ale poreferuji ti já jak to máme s přezimováním.

      Vymazat
  3. Aničko, máš to opět krásnééé...zahrada je nádherně rozrostlá...přesně jak si psala, přes rozrostlé rostlinky není vidět...moc se mi u Tebe líbí...nakukuju nejen na kytičky, a obdivuju, ale i proo cenné rady jak na zahradu a spol.
    Děkuju, že se s námi podělíš o tolik krásy...pěkný den...Radka.. P.S. můžu se zeptat, co máš na opěrách směrem ke kompostéru?? díky

    OdpovědětVymazat
  4. Raduš, někde ještě kamínky vidět je, ale i tam rostlinky brzy plochu krásně zatáhnou :-)

    Moc mě těší, když se mnou někdo rád sdílí mou radost ze zahrady. Je to krásný koníček, člověk relativně brzy vidí výsledky své práce. A myslím, že je i docela spravedlivý ... kamarádkám, které si občas postěžují, že věci na zahradě nejdou, jak by si přály, vždycky žertem říkám, že mají květinám zpívat nebo si s nimi povídat, aby se jim vedlo dobře (mezi námi - já to občas opravdu dělám) :-)

    Pokud jde o ty oblouky z vrby - opory směrem ke kompostéru - u prvního na kraji zeleninového záhonku mám vysazen plamének z jedné strany a z druhé strany letničku KOBEA (ještě je to prďolka a není vidět, nakvétá až koncem léta), u dalších pak směrem od zeleninového záhonku lichořeřišnici, hrachor vonný, povíjnici... ale budu jim muset udělat světlo, neboť jim stíní listy jahodníku a oni tak moc nerostou... Tak by byly asi lepší také plaménky... na podzim jsem však chtěla zrealizovat jednu velkou proměnu tohoto místa a tak jsem sázela u dalších opor zatím jen letničky... Do budoucna by se mi ale i u ostatních opor líbily plaménky... V pařeništi si zatím piplám ze semínek od mamky žlutokvětý plamének tangutský, je to takový malý divoch... přesně podle mého gusta... pokud se podaří, bude tam růst právě on :-)

    Hezký den A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za vyčerpávající odpověď. Máš to opravdu moc hezké. Já jsem trochu takový lenoch na kytičky, a to i na ty doma, ale věkem se lepším...taky jak kluci rostou, už je víc času na zahradu a navíc manžel už není doma jen na víkendy, takže ve dvou se nám lépe dělá...tak snad i zahrada to časem ocení a odmění se svoojí krásou...pá Radka

      Vymazat
  5. Ani, zahrádku máš úžasnou. Moc se mi líbí ty velké trsy levandule. Já ji zasadila teprve v loni, tak je ještě malinká, ale doufám, že ji budu mít také tak krásnou :-) Moc zdravím Anny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anny, neboj, i u vás se pěkně rozroste. Jen ji nezapomeň každý rok stříhat - během/po odkvětu květní stvoly u 1-2 páry lístků od shora a pak na jaře trochu víc, ideálně nůžkama na živý plot pěkně do tvaru bochánku. Krásně se Ti rozkošatí. Podobně jako při stříhání vřesů a vřesovců by se ale mělo dát pozor na to, abys nešla do dřevnatých částí, které hůře obráží. I když.... já musela po zimě kvůli velkému množství sněhu, které nám spadlo najednou ze střechy dolů, ostříhat jednu poškozenou levandulku i na to dřevo a začíná krásně rašit, možná tedy jak která levandule :-) Tak ať Ti krásně roste A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna