středa 5. srpna 2015

Byla to láska na první pohled...

... stejně jako loni se svíčkovci. A ani v tomto případě sázky na svou intuici a trochu rizika nelituji :-) Montbrécie (Crocosmia). Křehké trvalky, rozmnožující se drobnými hlízkami, rozkvétají na rozdíl od známějších sněženek, levandulí, narcisů, tulipánů, asijských pryskyřníků a dalších okrasných cibulovin a hlíznatých rostlin uprostřed léta a kvetou až do září. Listy mají velmi podobné těm, které známe u mečíků, květy v žlutých, oranžových či červených odstínech zase tvarem velmi připomínají frézie.


Vysadila jsem je pro zpestření do vřesoviště. A myslím, že jim to tam sluší i svědčí. Nyní rozkvétají loni vysazené, oranžově kvetoucí. Letos na jaře jsem zkusila vysadit ještě další, tentokrát červeně kvetoucího kultivaru, tak jsem zvědavá, zda mne ještě letos příjemně překvapí květem, nebo se ukáží až za rok...

Obecně se doporučuje hlízky na zimu vytáhnout ze země a do jara uskladnit podobně jako to děláme u mečíků, jiřin, dosen ad. nebo alespoň zajistit zimní přikrývku. Já je loni nechala v zemi a letos všechny bez problémů vyrostly. Je možné, že k tomu přispěla i mírnější zima a rovněž silnější zamulčování borkou.

Znáte je? Jaké s nimi máte zkušenosti?

Pěkný den

A.

8 komentářů:

  1. Maminka má na zahradě červené a jsou mé oblíbené:-) Myslím, že na zimu je nechává v zemi a rostou jí každý rok:-) L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, díky za osobní (skrze maminku) zkušenost. Těším se i na ty své červené :-) Hezký den A.

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. A věřím, že příští rok budou ještě hezčí :-))

      Vymazat
  3. Anička, montbrécie nemám. Ale keď vravíš, že to netreba na zimu vyberať, musím si nejaké kúpiť aj ja. Tvoje sú krásne. Ahoj. D. :)

    OdpovědětVymazat
  4. na zahrádce je máme už druhý rok. Původně oranžové letos vykvetli červeně... ale jsou krásné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, díky za osobní zkušenost... A pokud jde o barvu - oranžové nebo červené, mně by se líbily, i kdyby je někdo vyšlechtil třeba v modré :-)))

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna