neděle 12. července 2015

Denivkový ráj...

... a také obrovské díky za podporu či nabídku pomoci, ať už e-mailovou, osobní, telefonickou, komentářovou či jen myšlenkovou, které se mi od vás dostalo v souvislosti s Viktorčiným onemocněním kyčelního kloubu.
 

Tento čtvrtek Viki absolvovala magnetickou rezonanci a kromě velké pochvaly od obsluhujícího personálu jsme dostali i velmi pozitivní zprávy, pokud jde o její zdravotní stav. Předběžná diagnóza Morbus Perthes se nepotvrdila a výpotek, který u kyčelního kloubu ještě stále je, je o dost menší. Od lékaře tak má Viki dokonce povolenu chůzi doma. Příští týden jdeme na další kontrolu, tak snad se začne postupně uvolňovat režim tak, aby si mohla dovolit i běžný prázdninový či alespoň poprázdninový program předškoláka .-)

Spadl nám kámen ze srdce. Včera jsme si vyjeli trochu slavit na menší krytý bazének v okolí (plavání máme od pana doktora povoleno) a dnes udělali výlet do ostravské ZOO s naším novým "kočárkem". 

Před necelými dvěma týdny jsme si zakoupili vozík, který se dá nejen zapřáhnout za kolo (což nejspíš nevyužijeme), ale použít i jako klasický vozík místo kočárku. Koupili jsme "dvoják", do něhož se nám vleze jak Viki, tak při větších túrách i Jiřík. Už před magnetickou rezonancí jsme si tak párkrát vyjeli do hor "vyčistit" hlavy a mělo to na všechny osvěžující účinek :-) Vypadá to, že ještě najde nějakou tu chvíli využití. Jsme rádi, že jsme do jeho koupě šli.

A zpátky k denivkám - jsou to mé veleoblíbené trvalky. Krásně kvetou a i v období mimo kvetení působí jejich listy v zahradě velmi pěkně. Každý rok nějakou další dokoupím :-) Aby dobře prosperovaly, potřebují sluníčko a nepřemokřené místo. Při výsadbě je třeba dávat si pozor na to, abyste je nevysadili příliš hluboko (krček rostlinky ne více než dva a půl centimetrů hluboko). K tomu, aby se rozrostly plně do krásy, potřebují chvíli času. Uvádí se, že nejkrásnější jsou ve třetím až pátém roce po výsadbě (mohu potvrdit) :-) Poté je třeba rostlinku vytáhnout a rozdělit na menší trsy a znovu zasadit (a tímto způsobem si je můžete i namnožit), aby zůstaly stále tak krásné.

Brzy snad opět na detailní fotodokumentace celé zahrady, když už se blíží půlka měsíce... A taky jsem pokročila ve svém letním vyšívání .-)

Krásný zbytek neděle

A.

7 komentářů:

  1. Anicko moje mila, jupi jupi jupi, slava, slava, slava, diky Panu Bohu za tak uzasne a pozitivni zpravy. Zahradu mas uzasnou, ale zpravy od Mudra jsou skvele.
    Krasnou nedeli vsem.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohunko, sláva, sláva :-) Jen teď Viki udržet, aby se hned nerozjela jako vlak, to je ještě horší, než když nemohla chodit vůbec. No, pohyb ji moc chyběl a teď si to chce všechno vynahradit. Ale aspoň my starší musíme mít trochu rozumu, ať za chvíli neřešíme to samé... Hezké dny A.

      Vymazat
  2. skvělé zprávy :) díky za ně. A ten ubrus bude super, až bude hotov - už se těším na jeho fotku ve sněhu a pod vánočním stromečkem...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, tak to uvidíme, jak to na konec dopadne :-) Měj se hezky A.

      Vymazat
  3. Aničko, to je parádní zpráva ohledně Viktorky.
    a denivky jsou přenádherné. měla jsem jen ty obyčejné oranžové, určitě si musím dokoupit.
    krásný den Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, i ty "obyčejné" jsou aspoň pro mě neobyčejné :-) Ale když jich je víc druhů a kultivarů, tak se dá krásně protáhnout kvetení a to už stojí za pár dalších kousků do sbírky :-) Hezký večer A.

      Vymazat
  4. Hey keep posting such good and meaningful articles.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna