sobota 2. srpna 2014

Mé šaty na sestřinu svatbu...

... jsem si nechávala (skoro) nakonec. Upřímně řečeno - měla jsem z jejich šití hrůzu. Ale o tom víc dál. 

Látku jsem si nekupovala novou. Recyklovala jsem babiččiny šaty z krásné látky (tipuji brokát). Šaty jsem od babičky dostala, když se před několika lety stěhovala. Na svou příležitost čekaly až do tohoto týdne. 

Všechny švy jsem nejprve pečlivě rozpárala a látku pak namočila přes noc do vody s trochou octa, abych je zbavila zápachu specifického pro všechno, co je hodně dlouho uloženo na jednom místě :-) Kdo má starší skříně, ve kterých řadu let ukládá oblečení, dobře ví, o čem mluvím. Pak jsem látku vyprala klasicky v pračce s pracím práškem a trochou přípravku Vanish.

Mezi tím jsem prohrabala hromadu časopisů Burda, které mi zapůjčila jedna hodná kamarádka. Hledala jsem ten správný střih (měla jsem svůj náčrt na papíře a podle něj se snažila dohledat střih :-)). A měla jsem štěstí. Našla jsem, co jsem potřebovala. 

Jen se mi trochu zkomplikovala situace, protože babička měla šaty ušity podle jednoduššího střihu. Ten můj byl komplikovanější - přestřižení v pase a k tomu vrchní část z 8 dílů a spodní taktéž. Přestože měla babička v době šití silnější postavu než já, měla jsem co dělat, abych všechny díly poskládala i s přídavky na záložky na kusy látek ze šatů. Zachránily mě "babiččiny" krátké rukávy (mé šaty jsou bez) a také dokoupení barevně ladící saténové látky. Chybějící centimetry jsem vyřešila u předního dílu saténovou vsádkou v pase, takže dílů bylo nakonec sedmnáct :-)


Hrůza v podobě chybějící látky byla zažehnána a i šití z "klouzavé látky" proběhlo v pohodě. Uff. To jsem si oddychla. Možná to bylo tím, že jsem byla připravena na nejhorší. A nebo nade mnou stál nějaký anděl strážný a vedl mi ruku (tipovala bych to na svou prababičku, která byla skvělá švadlenka). Protože tentokrát, víc než kdy jindy, jsem měla opravdu pocit, že mám více štěstí než rozumu :-))

Jako doplňky volím světle modrou až tyrkysově modrou saténovo-šifonovou brož a retro náušnice ve stejném odstínu.

Jsem zvědavá, jestli v nich má babička na svatbě pozná ty své :-)

Mějte se hezky

Anička

PS: Mně zbývá do sestřiny svatby ještě týden... takže možná ještě ta kabelka pro druhou sestru... :-))

18 komentářů:

  1. Aničko, nestačím koukat...už se těším, až vás všechny uvidím naživo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) Tak snad jsme Tě nezklamali, novomanželko :-) Ty nás s Péťou rozhodně ne :-)))

      Vymazat
  2. Aničko, jsi opravdu šikovná, když jsem to četla, znělo mi to jako horor! Já šít neumím vůbec , máš jedničku z hvězdičkou, šaty jsou krásné a ta látka s příběhem, že může ten příběh pokračovat dál...to je úžasné. Taky jsem zvědavá, zda babičky Tvůj výtvor pozná.Svatba bude jistě krásná, ale takhle sladění, tam budete jistě díky Tobě jen Vaše rodina! Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) Marci, babička poznala :-) A bylo vidět, že má velkou radost, že šaty žijí dál :-)))

      Vymazat
  3. Budete všichni ladit :-)) , svatbu si pořádně užijte!!!

    OdpovědětVymazat
  4. Waaaaaaaau. Ty si aká krajčírka!!! Úžasné. A tie náušky sú skvelé. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko - nikdy bych do sebe neřekla, že budu šít takové šaty :-) Náušnice byla láska na první pohled.

      Vymazat
  5. nadherna saty aj vsetko co vyjde spod tvojich ruk :D

    OdpovědětVymazat
  6. Babička bude na vás pyšná! Šaty se vám povedly náramně a ostatní kousky pro členy rodiny taky. Těším se i na tu kabelku a samozřejmě doufám v malou reportáž ze svatby :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) Moc jí to potěšilo, když je na mě viděla. Za komplimenty k ostatním kouskům moc díky. A ta reportáž ze svatby - zkusím to nějak vymyslet :-)

      Vymazat
  7. Aničko, ušila si krásné šaty a kouzelným příběhem. nezapomeň nám napsat, co na to babička. Doladila si je dokonale, jen si dovolím maličkou známku - myslím, že by ti slušely ještě o trochu víc, kdyby si je trochu zkrátila, co myslíš? Jen pár centimetrů. Jsi krásná mladá dáma, můžeš si to dovolit!
    Hezkou neděli přeji, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heli, babička byla moc potěšená. A šaty vzbudily obdiv i u ostatních. Ženichova maminka mi je byla osobně pochválit (a to neznala ani, kde se vzaly :-)) Délku jsem nakonec nechala původní - o kratších jsem jednu chvíli uvažovala, ale s tou delší delkou jsem se nemusela bát běhat kolem dětí a tančit dle libosti, aniž bych měla strach, že mi bude vykukovat zadek :-) Ale hlavně - už se mi po tom předsvatebním maratonu vůbec nechtělo :-)) Tak třeba před další akcí ještě poupravím. Snad si to ještě budu moci dovolit :-))

      Vymazat
  8. Aničko ty seš kouzelnice. Krása. Já jsem kdysi šila úplně všechno a většinou bez střihů - bundy, kabáty, dospělácký i dětský, halenky, košile, saka. Dnes mi jaksi chybí odvaha, trpělivost, čas, nevím. Ale tahle vaše modrá kolekce, to bude paráda. Těším se na nějaké fotky.
    krásný den Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, šít bez střihů a bundy, kabáty...saka, košile - Ty jsi kouzelnice, ne já! :-)

      Vymazat
  9. Aničko, ty šaty jsou kouzelné. Jsi opravdu šikovná. Už se těším až vaši sladěnou rodinku "uvidíme" na nějaké společné fotce.
    měj se krásně a ať se ti daří doladit i ty ostatní kousky.
    Věrka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, už jsem psala výše - zkusím to nějak vymyslet. Naše fotky jsem totiž přestala na blog z "bezpečnostních" důvodů před pár měsíci dávat...

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna