čtvrtek 9. ledna 2014

Zapleteno podruhé

... mám UPLETENU další čepici... na kruhových jehlicích. Tentokrát napoprvé :-) Návod, který jsem si na míru "ušila" na pletené čepice pro OBĚ své děti (OBĚ proto, že jsem zjistila, že přestože je dělí cca 3letý věkový rozdíl, tak může náš 8měsíční Jiříček svým obdivuhodným obvodem hlavičky 48 cm hrdě konkurovat hlavičce naší cca 3,5leté Viki (49,5 cm)) vážně funguje. Byla to rychlovka, pár hodin čistého času, v normálním provozu matky dvou malých dětí to byla otázka jednoho dne :-) Oproti předchozí verzi jsem si nyní uháčkovala o trošku širší spodní lem.

Ale musím vám říct... kruhové jehlice, to je tedy vážně vynález! Nikdy jsem neupletla na rovných jehlicích tak pěkný lícový žerzej jako na nich (a taky neupletu ani za sto let :-)). Všem začátečníkům bych je určitě na pletení čepic doporučila.

Materiál - opět ELIAN Creativ, jen jiný odstín. Líbí se mi, je takový "chlapský" :-) A líbí se mi, že se ty barevné pruhy na čepici "dělají" samy :-) Žádné střídání přízí. Nejspíš dodělám do sady i šálku či nákrčník a rukavičky... A uvažuji i o nějaké pěkné háčkované či šité aplikaci na čepičku... No, uvidíme :-)



A aby to mé počínání bylo aspoň trochu užitečné i někomu jinému, přikládám níže můj návod. Třeba pomůže i nějaké další pletařské začátečnici :-) 

Velikost čepice: na obvod hlavičky cca 48-50 cm
Materiál: ELIAN Creativ, odstín č. 85800
Kulaté jehlice délky 40 cm č. 3,5 (na lem), kulaté jehlice délky 40 cm č. 5 (na zbývající část čepice), háček (jakýkoliv tenčí)

Možná některé zarazí velikost jehlic, na štítku k přízi najdete 6,5-7. Pokud ale začínáte s pletením jako já, budete mít nejspíš problém s volným pletením (málo utahujete), proto ta menší velikost jehlic, aby byla čepička pěkná, neroztahaná a velikostně odpovídající hlavě dítěte, nikoli slona :-) Zvolíte-li větší/menší jehlice či jinou přízi (tenčí či silnější), návod nebude sedět!

Nahoďte si 72 ok na kulaté jehlice č. 3,5. Poté si srovnejte všechna oka na jehlici tak, aby "vroubek" všude směřoval dolů a oka nikde nebyla přetočená (viz instruktážní video zde, konkrétně 40. vteřina záznamu). 

Zkontrolujte si, zda máte tu stranu jehlic, od které jde příze, v pravé ruce. Pokud ne, otočte si podle toho jehlice. 

Vložte si na pravou stranu jehlic značku - stačí kancelářská sponka (ta vám bude pokaždé avizovat, že po ní přichází první oko další řady). 

Nyní spojte oba konce na jehlicích viz zde (konkrétně 1. minuta záznamu, tj. uháčkujete první oko - v našem případě hladce) a pak pokračujete dál střídavě obrace a hladce až do konce (tj. dokud nenarazíte na značku - naši kancelářskou sponku). 

Tu přehodíte na pravou stranu jehlic a pokračujete v další řadě, tj. opět první oko hladce, pak obrace a tak pořád dokola až do konce řady. Upletete takto 12 řad (získáte lem o šířce 6 cm). Přehodíme postupně všechna oka (vč. značky označující začátek řady) na jehlice č. 5.

Přecházíme na pletení lícového žeržeje (to je to "hladké" na čepici). Budeme nyní plést 12 řad stále hladce. Nezapomínejte si v průběhu pletení vždy na konci řady přehodit značku označující začátek další řady. Jakmile dopletete 12. řadu hladce, začnete ujímat.

Já jsem se rozhodla postupně ujímat na 8 místech (jinak řečeno, na vrcholu čepice se mi bude scházet 8 čar). V takovém případě budete pokračovat takto:

Část čepice s ujímáním:
1. řada: Upletete 7 ok hladce a spletete hladce 8. a 9. oko (viz zde, v podstatě jde o to uplést 8. a 9. oko naráz, jako by šlo o jedno oko), pak pletete dalších 7 ok hladce a opět 8. a 9. oko spletete hladce a tak pořád dokola až do konce řady (končíte spletením 2 ok). Na jehlicích vám zůstane 64 ok.
2. řada: Pletete všechna oka pouze hladce, nic neujímáte.
3. řada: Upletete 6 ok hladce a spletete hladce 7. a 8. oko, pak pletete dalších 6 ok hladce a opět 7. a 8. oko spletete hladce a tak pořád dokola až do konce řady (končíte spletením 2 ok). Na jehlicích vám zůstane 56 ok.
4. řada: Pletete všechna oka pouze hladce, nic neujímáte.
5. řada: Upletete 5 ok hladce a spletete hladce 6. a 7. oko, pak pletete dalších 5 ok hladce a opět 6. a 7. oko spletete hladce a tak pořád dokola až do konce řady (končíte spletením 2 ok). Na jehlicích vám zůstane 48 ok.
6. řada: Pletete všechna oka pouze hladce, nic neujímáte.
7. řada: Upletete 4 oka hladce a spletete hladce 5. a 6. oko, pak pletete další 4 oka hladce a opět 5. a 6. oko spletete hladce a tak pořád dokola až do konce řady (končíte spletením 2 ok). Na jehlicích vám zůstane 40 ok.
8. řada: Pletete všechna oka pouze hladce, nic neujímáte.
9. řada: Upletete 4 oka hladce a spletete hladce 5. a 6. oko, pak pletete další 4 oka hladce a opět 5. a 6. oko spletete hladce a tak pořád dokola až do konce řady (končíte spletením 2 ok). Na jehlicích vám zůstane 32 ok.
10. řada: Pletete všechna oka pouze hladce, nic neujímáte.
11. řada: Upletete 3 oka hladce a spletete hladce 4. a 5. oko, pak pletete další 3 oka hladce a opět 4. a 5. oko spletete hladce a tak pořád dokola až do konce řady (končíte spletením 2 ok). Na jehlicích vám zůstane 24 ok.
12. řada: Pletete všechna oka pouze hladce, nic neujímáte.
13. řada: Upletete 2 oka hladce a spletete hladce 3. a 4. oko, pak pletete další 2 oka hladce a opět 3. a 4. oko spletete hladce a tak pořád dokola až do konce řady (končíte spletením 2 ok). Na jehlicích vám zůstane 16 ok.
14. řada: Pletete všechna oka pouze hladce, nic neujímáte.
15. řada: Upletete 1 oka hladce a spletete hladce 2. a 3. oko, pak pletete další 1 oko hladce a opět 2. a 3. oko spletete hladce a tak pořád dokola až do konce řady (končíte spletením 2 ok). Na jehlici vám zůstane 8 ok, kterými pomocí háčku protáhnete dvojitou přízi (cca 30 cm dvojitě). Odstřihnete zbytek příze (ponecháte konec cca 10 cm) a tento konec pak společně s oběma konci příze, kterou jste protáhli zbývajících 8 ok práce, protáhnete opatrně otvorem na vrcholu čepice dovnitř čepice. Čepici otočíte na rub, pořádně stáhnete všechna oka na přízi a na dvakrát či třikrát zauzlíte. Zbytek přízí cca 1 - 2 cm pod uzlíkem odstřihnete. Otočíte zpátky na líc, odstřihnete zbytek příze na začátku pletení a cca 3-4centimetrový konec zaháčkujete do rubu práce. Kdo chce, vyrobí a připevní ještě pořádnou bambulku.

Celková hloubka čepičky vychází na 18-19 cm.

Nevím, jak vy, ale já už mám rozpletenu v pořadí třetí čepičku :-)

Mějte se krásně

Anička

9 komentářů:

  1. Aničko, tvoje čepičky jsou super. Obě. Moc se mi líbí příze. Tak ještě jednu čepičku pro maminku! Aha,to bude asi ta třetí? Také jsem obdivovala tvoje zásluhy na změně interiéru vašeho domečku. Vidím Aničku, v jedné ruce má štětku, či váleček,v druhé pletací jehlice...Jsi dobrá, kolik toho zvládneš. Těším se na tvoje další tvořeníčko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heli, tak si je kup a ušmodrchej něco :-) Na www.pletaciprize.eu je teď mají za akční cenu 70 Kč/klubíčko :-) Pokud jde o mne, já jsem zatím zásobovaná, takže hlavně vybavit děti :-)

      Každopádně mě pobavila představa Aničky současně malující a pletoucí :-) Já se totiž řadím mezi tu hrstku žen, které podobně jako většina mužů neumí dělat současně (a dobře) víc věcí současně :-)

      Vymazat
  2. Teda Aničko, sis mákla s tím psaním.... smekám!

    OdpovědětVymazat
  3. Aničko, klobouk dolů za tak dokonalý popis! :-) Krásná čepička z krásné vlny. Na kruhových jehlicích jsem dokola ještě nepletla. Budu muset napravit. ;-) Nepleteš náhodou pro sebe? Pochlub se. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, díky. Snad zůstane pro Tebe dokonalý i na druhý, třetí... pohled :-) A pro koho jsem pletla tu třetí, už dneska víš :-)

      Vymazat
  4. Aničko, ty jsi se s těma čepičkama rozjela, za chvíli mě dohoníš v počtu :O). Ale popis je perfektní, s dovolením ukládám, kdybych potřebovala. Zatím mají dost, ale děti rostou. Přeji pěkné pletení a klidný den Maryša :O)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, Maryško, musela jsem nějak zúročit veškerou tu teorii, kterou jsem do sebe v poslední době nasála :-) Takže aplikuji do praxe :-)

      Vymazat
  5. A co teprve ta první.... jak ta je barevná :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna