neděle 22. prosince 2013

Vánoční dekorace ze samotvrdnoucí hmoty

Krásné odpoledne,

další patchwork na sebe nenechal dlouho čekat. Ještě včera v podvečer jsem se pustila do svého dalšího předvánočního tvoření s šicím strojem. Výsledek mne nad očekávání mile překvapil. Asi ten "trénink" opravdu má něco do sebe. 

Se zvyšující se přesností při stříhání, resp. řezání dílů (na doporučení Hanky jsem si pořídila řezací kolečko, řezací podložku a pravítko na šití patchworku) danou mj. tím, že jsem se naučila lépe ovládat a používat vše v závorce uvedené, se začala úměrně tomu snižovat náročnost prací u šicího stroje :-)

Moc ráda bych vám ukázala výsledek, ale musím si na to počkat ještě pár dnů. Bude to další z vánočních dárků "na poslední chvíli" (původně neplánovaných, ale s o to větší radostí tvořených) pro blízkou osobu, která patří mezi mé nejvěrnější čtenáře.

Přesto mám však pro vás jedno malé překvapení. Dnes ráno jsme s Viktorkou trochu tvořily. Jednoduché vánoční dekorace ze samotvrdnoucí hmoty. Naše premiéra. Ještě sice musíme počkat do zítřejšího rána, až vytvrdne, ale na finální podobě už to (kromě provlečené stužky či provázku) moc nezmění. 

Je to krásné tvoření, na které budete potřebovat vedle samotvrdnoucí hmoty (my použily značku KERA PLAST v odstínu terracota) ještě vykrajovátka s vánočními motivy, kousek krajky, špejli nebo tenčí klacík, váleček na těsto a pracovní podložku. Hmotu vyválíte, ozdobíte vtlačením krajky (normálně párkrát přejedete válečkem přes krajku položenou na hmotu) a pak už jen vykrajujete vánoční motivy. Pokud chcete ozdůbky někam zavěsit, nezapomeňte si klacíkem nebo špejlí udělat dírku na provlečení provázku či stužky. A pak už jen necháte na podložce volně schnout 24 hodin. Po zaschnutí se dá výrobek (muže být i 3D, jen jen "placatý" výrobek) dále barvit, zlatit, obalovat ve fólii, sypat glitry, lakovat... My asi ponecháme v terraccota barvě, maximálně lehce napatinujeme bílou barvou, když jsou ty Vánoce :-)

My jsme se docela vyřádily. A co vy? Máte už s tvořením se samotvrdnoucími hmotami nějaké zkušenosti?
Krásný den

Anička

10 komentářů:

  1. Taky jsem ozdobičky z této hmoty tvořila, s dětmi to musí být báječný relax! Moc hezké tvoření Aničko! Hezký zbytek neděle! Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marci, ano, je to super tvoření a relax v jednom. Obě jsme si to s Viktorkou užily. Krásné Vánoce Anička

      Vymazat
  2. Aničko, moc se vám povedly. :-) Taky jsme s dětmi tvořili. My je zavěsili na nitě a dělali vánoční závěs. Přeji Tobě i celé rodině pohodové Vánoce a hlavně zdraví v novém roce. D. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, s tím závěsem je to pěkný nápad. Příště vyzkoušíme, třeba něco velikonočního :-) Krásné Vánoce Anička

      Vymazat
  3. Aničko, chválím prostírání, je kouzelné. Dekorace ze samotvrdnoucí hmoty jsem také zkoušela, ale v bílé. Terakota zatím čeká neotevřená ve skříni. Také jsme z ní chtěla letos na Vánoce něco vyrobit, ale ten čas tak letí, že už začínám upouštět od mnoha plánů, abych vůbec stihla ve zdraví Štědrý večer. Z terakoty se dají vyrobit i krásné nevánoční ozdoby, tak se do toho pustím v klidu během roku. Jenom mám jeden poznatek. Radím, pokud možno, co nejdřív spotřebovat všechnu hmotu. Já jsem se tak spoléhala na zbytek té mé bílé, která byla dobře zabalená, Ale přesto se mi časem znehodnotila. Přeji pohodový předvánoční večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heli, díky za pochvalu k prostírání. Je ještě v čem se zdokonalovat, ale i tak z něj mám obrovskou radost :-) Samotvrdnoucí hmotu v bílé určitě taky vyzkoušíme. Rozhodně plánuji i její "nevánoční" využití, už toho mám plno v hlavě... :-) A díky za doporučení ohledně trvanlivosti, netušila jsem, že se ta hmota tak rychle vysuší...

      Krásné Vánoce Tobě i celé Tvé rodině

      Anička

      Vymazat
  4. No pááni... Aničko ty pěkně řádíš:-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ajko, neřádím, toto byla velmi poklidná "práce" :-)

      Krásné Vánoce Tobě i Tvé rodině Anička

      Vymazat
  5. Mam kupeny keraplast ale neskusala som ,neviem co s tym :))) toto su vydarene dielka !!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miko, tak do toho "tni". Sama jsem byla překvapená, jak se s hmotou pěkně pracovalo. A když bývá pro mne tvoření s Viktorkou téměř pokaždé zkouškou nervů, tentokrát jsme si to užily opravdu obě dvě :-) Já mám ještě zásoby, Heli (viz komentář výše) ale radila nenechávat již jednou otevřené balení dlouho ležet, takže musím vymyslet nějaké další využití. Na jaro je ještě brzy... ale předzásobit se můžeme, tak možná nějaké jarně-velikonoční dekorace?... :-)

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna