středa 23. října 2013

Bedýnek a krabic nikdy není dost.... tak jedna s kulatým dnem

Dobré odpoledne,

moc vám děkuji za podporu u předchozího příspěvku. Cibule a její typický odér už vládne naší domácnosti :-) Možná i dílem té rozpůlené cibule na nočním stolku byla dnešní noc o poznání klidnější než ty dvě předchozí.

Je pravda, že si teď s příchodem podzimu a následně zimy asi budeme muset zvyknout na novou realitu - bacily teď na nás budou útočit mnohem intenzivněji... Ale povím vám, že jsme takhle dlouho a úporně nachlazení s mužem, kam nám sahá naše paměť, nebyli... Asi už jsme odvykli těm správným školkovým bacilům :-) No a Jiříček, ten bude před vstupem do školky řádně "naočkován"...

Včerejší večer Jiříček usnul klidně a já se mohla zase na chvilku vrátit ke svému tvoření. Už delší dobu toužím po nějaké pěkné krabici s kulatým dnem. Když jsem sondovala, co je dnes na trhu k mání, nestačila jsem se divit, kolik taková "klobouková" krabice stojí... 

A tak jsem se rozhodla, že si ji vyrobím sama. Na výrobu kartonového základu jsem použila papírovou lepenku (aneb vlnitý papír), která je dnes k dostání ve větších papírnictvích v různých barvách i rozměrech. Na můj vkus je ale docela tenká, na těžší věci se moc nehodí. Možná by stálo za pokus vyzkoušet silnější lepenku z větší kartonové krabice... Já nakonec zpevnila celou konstrukci ještě tvrdým papírem, ale o tom více níže.

Z lepenky jsem odstřihla obdélník dle potřeby. Kratší strana bude tvořit budoucí výšku krabice, delší stranu stanovíme podle požadovaného průměru budoucí krabice (nematikáři podle tohoto vzorečku: požadovaný průměr krabice x 3,14 = délka delší strany obdélníku, který budeme z lepenky vystřihovat), k tomuto číslu přidejte cca 2 cm na založení. Kupříkladu má krabice má průměr cca 21 cm, musela jsem tedy nastříhat obdélník o délce cca 66+2 cm na založení.

Dno jsem vyrobila z tvrdého papíru, poloměr 10,5 cm (průměr požadovaných 21 cm) jsem vykroužila kružítkem a vystřihla. 

Obdélník jsem spojila do kruhu (vlnkami dovnitř) a zajistila nahoře a dole sešívačkou. Poté po celém spoji odshora až dolů slepila hnědou papírovou lepící páskou (tzv. balíkovou). Dno s "tělem" krabice jsem pak spojila rovněž papírovou lepící páskou. Aby se mi dobře lepilo, nastřihla jsem si po celé délce z jedné strany pásku tak, abych mohla dobře "vykroužit" oblé dno.

Pro celkové zpevnění jsem ještě vyzkoušela "obalit" tělo krabice obdélníkem z tvrdého papíru. Výšku jsem střihla malinko vyšší než výšku u lepenkového obdélníku, abych mohla papír pěkně zahnout dovnitř, šířka cca stejná jako u lepenkového obdélníku. S barevnou papírovou lepenkou vypadá už tento základ i bez přízdob docela obstojně.

Základ pak můžete následně ozdobit ubrouskovou technikou, pěkným balícím papírem či tapetou, látkou... a nebo jej můžete, stejně jako já, obháčkovat provázkem či silnější přízí.

Vytáhla jsem železné zásoby od babičky a použila vlnu ze staršího svetru. Háčkovala jsem včetně kulatého dna (pouze dlouhé sloupky háčkované do kruhu). Na samotné "tělo" jsem vyzkoušela zase trochu jiný vzorek než doposud. Návod na něj přikládám (je to ten druhý odspodu).




Já mám hotovo :-)



A příště možná druhý kousek :-)

Mějte krásný den

Anička

14 komentářů:

  1. To je ale hezká krabice, zrovna nějakou takovou moc potřebuji.Dík za inspiraci.Hezký večer.

    OdpovědětVymazat
  2. Ta se ti povedla:-) a ta barvička nemá chybu. Jsi šikulka. ahoj Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) ... A to ta příze snad pamatuje i T.G. Masaryka :-)))

      Vymazat
  3. Aničko,tak to je naprostá bomba....kráááásná je,povedla se Ti:-),zdá se,že jsi mě inspirovala na vánoční dárek pro kamarádky:-).Jsem ráda,že už je u vás doma lépe a bacily jste zahnali.
    S pozdravem Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, moc díky za komentář. A mám velkou radost, že jsem se stala inspirací pro Tvé další kreativní plány :-) Nad bacily ještě vyhráno nemáme, ale snad už je to na dobré cestě :-)

      Vymazat
  4. Skvelá krabka. Asi začnem hľadať vhodné kartóny. Krabíc na uskladnenie asi nie je nikdy dosť. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, Majko, já staré kartony musím před svým mužem chránit vlastním tělem. Všechno mi vyhazuje, že to zabírá moc místa...

      Vymazat
  5. Aničko, to je ale moc pěkné. Ať se ti i druhé dílo podaří.
    měj se krásně Věrka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, díky. Už jsem našla 2 pěkné vzorky, tak teď jen vybrat ten pravý a začít :-)

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna