pondělí 28. října 2013

Návod na hnědou čepičku z leteckého setu aneb sliby se mají plnit nejen o Vánocích...

...zpívá v jedné své krásné písni Janek Ledecký a já se snažím :-) A tak plním jeden ze slibů, které jsem dala některým z vás.

V komentáři k tomuto příspěvku mi mj. napsala: "Aničko, prosím, návod nebo popis na tu hnědou čepičku by nebyl?... A Jiříček je sladké dítě, taky jednoho mám, bohužel je trochu odrostlý, minulý týden měl 27. Věra". 


A já na to něco ve smyslu, že pokud jde o tu čepičku, tak jestli jí chce dělat na to sladké 27leté dítě? :-))) No a Věrka, že ne, že to bude na 2měsíčního kloučka. A tak jsem přislíbila, že zařídím, vymyslím, zveřejním.

Věrko, (nejen) pro Vás návod na hnědou čepičku pro malého pilota od Agnieszky :-)

Návod jsem se snažila napsat tak, aby jej pochopil úplný začátečník.

Velikost: na hlavičku o obvodu cca 46 cm (náš Jiříček má na 6 měsíců opravdu docela velkou hlavičku, viďte? :-)). Potřebujete-li čepičku menší či větší, postupujte dle doporučení níže.

Materiál: příze Daniela od Niťárny Česká Třebová (tenčí příze, takže pokud chcete mít čepičku na zimu, doporučuji udělat malinko volnější a všít dovnitř nějakou látkovou nebo fleesovou výplň)

Háček: velikost č. 0 (háčky české výroby, jinak odpovídá zahraničním háčkům s číslem 2-2,5 podle toho, jak silně utahujete)


Použité zkratky:
KS = krátký sloupek
DS = dlouhý sloupek

Začínáme 14 DS do pružného (magického) kroužku (místo prvního DS háčkujeme 2 řetízková oka a pak 13 DS). 

1.ř. do každého sloupku předchozí řady uháčkujeme 2 DS. Místo 1. DS háčkujeme 2 řetízková oka (stejně postupujeme i všech následujících řad, není-li uvedeno jinak). Řadu ukončíme pevným okem do 1. DS. Celkem máme 28 sloupků.

2.ř. do každého 2. sloupku předchozí řady uháčkujeme 2 DS. Řadu ukončíme pevným okem do 1. DS. Celkem máme 42 sloupků.

3.ř. do každého 3. sloupku předchozí řady uháčkujeme 2 DS. Řadu ukončíme pevným okem do 1. DS. Celkem máme 56 sloupků. 

4.ř. do každého 4. sloupku předchozí řady uháčkujeme 2 DS. Řadu ukončíme pevným okem do 1. DS. Celkem máme 70 sloupků.

5.ř. do každého 5. sloupku předchozí řady uháčkujeme 2 DS. Řadu ukončíme pevným okem do 1. DS. Celkem máme 84 sloupků.



6.ř. do každého 6. sloupku předchozí řady uháčkujeme 2 DS. Řadu ukončíme pevným okem do 1. DS. Celkem máme 98 sloupků.

7.ř. - 11.ř. háčkujeme rovně DS bez přidávání. Řadu ukončíme pevným okem do 1. DS. Celkem máme 98 sloupků. Potřebujete-li čepičku menší, začněte háčkovat rovně bez přidávání už dříve, tj. přestaňte přidávat další sloupky např. už od 5. či 6.ř., které pak budete háčkovat dle popisu, který mám uveden u 7.ř. - 11.ř. Naopak potřebujete-li čepičku větší, začněte háčkovat rovně dle postupu u 7.ř - 11.ř. později, např. až od 8. či 9.ř. Pak by to vypadalo u 7. (resp. 8.ř.) takto: 7.ř.: do každého 7. sloupku předchozí řady uháčkujeme 2 DS. Řadu ukončíme pevným okem do 1.DS. 8.ř.: do každého 8. sloupku předchozí řady uháčkujeme 2 DS. Řadu ukončíme pevným okem do 1.DS. 9.ř. a dále: háčkujeme rovně bez přidávání. 

12.ř. do každého 5. sloupku předchozí řady uháčkujeme 2 DS. Řadu ukončíme pevným okem do 1. DS. Celkem máme 117 sloupků. Potřebujete-li čepičku menší či větší, přidáváme další sloupky dle potřeby - tedy tak, jak se vám čepička bude jevit na hlavičce - může být v dřívější či pozdější řadě.

13.ř. - 17.ř. háčkujeme rovně DS bez přidávání. Řadu ukončíme pevným okem do 1. DS. Celkem máme 117 sloupků. 

18.ř. - 28.ř. háčkujeme lem čepice - rovně bez přidávání, ale místo DS nyní háčkujeme KS. Řadu ukončíme pevným okem do 1. KS. Celkem máme 118 sloupků. 

Zde můžete ukončit nebo můžete pokračovat jako já a vytvořit leteckou ušanku. 

Označím si na čepici místa pro krytky oušek - začátek i konec na každé straně. V našem případě jsem počítala s rozsahem 12 sloupků (cca 4,5 cm na každé ouško). Každou stranu háčkujeme zvlášť. 

29.ř. háčkujeme 12 DS (místo prvního DS háčkuji 2 řetízková oka, stejně jako v následujících řadách, na konci děláme 2 řetízková oka na otočení). 

30.ř. háčkujeme rovně DS, tj. celkem 12 DS. 

31.ř. na každé straně sháčkujeme vždy 2 DS - zůstane nám 10 DS. 

32.ř. na každé straně sháčkujeme vždy 2 DS - zůstane nám 8 DS. 

33.ř. háčkujeme rovně DS, tj. celkem 8 DS. 

Pokud chcete mít krytky na ouška delší, přidáme řady a sháčkování v jednotlivých řadách více rozvolníme. 

Obháčkujeme celý spodní okraj vč. krytů na uši 2 řadami krátkých sloupků. 

Štítek nad čelo vyrobíme jako háčkovaný obdélníček z dlouhých sloupků o rozměrech cca 10 cm, obháčkujeme celé 1-2 řadami krátkých sloupků (při obháčkovávání do každého rohu uháčkujeme místo jednoho 3 ks, aby byly pěkně zaoblené), který přišijeme na krajích na lem čepice nad čelo a/nebo současně přišijeme knoflíky. 

V našem případě jsem háčkovala takto: 
Uháčkujeme 28 řetízkových ok, přeskočíme první 2 řetízková oka a píchneme háček do třetího oka uháčkujeme DS a pak až do konce 25 DS. Na konci uháčkujeme 2 řetízková oka na otočení (celkem budeme mít v celé řadě 27 sloupků). 

2.ř. Uháčkujeme 25 DS, na konci uháčkujeme 2 řetízková oka na otočení. 

3.ř. Uháčkujeme 26 DS, na konci uháčkujeme 2 řetízková oka na otočení. 

Celý štítek obháčkujeme 1-2 řadami KS s tím že do každého ze 4 rohů štítků (viz výše) uháčkujeme místo jednoho 3 KS. Práci ukončíme. 

Hotovo už jen nasadit na hlavu na nastartovat aero :-)

Krásný sváteční den

Anička

PS: tak už máme doma i plané neštovice... dobrá zpráva je, že já i muž už jsme se snad konečně uzdravili... Jiříček ještě bojuje, zlobí ho průdušky... čekáme, jestli k tomu nedostane navíc i neštovice od Viktorky... statistiky říkají, že je pravděpodobnost až 90 %... no, uvidíme... další tři týdny zavřeni doma, ach jo :-(

6 komentářů:

  1. Děkuju za návod,večer se na ní vrhám,teď hlídám vnoučka,bolí ho ouška,marodí.Tak čteme a čteme....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, tak snad se dílko podaří :-) A vnoučkovi přeji, ať se brzy uzdraví.

      Vymazat
  2. aspoň budete mít neštovice za sebou, čím dřív tím líp
    a v létě s nima bývá větší otrava
    brzo se uzdravte

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš recht... uvidíme. Má mladší sestra prý ode mě neštovice nechytla, když jsem je jako malá dostala a ona byla mimčo... až později ve školce od ostatních dětí... tak uvidíme, co Jiřík. Ale i kdyby - možná opravdu lépe teď než v létě :-)

      Vymazat
  3. Ahojky Aničko, jak vidím nemoci se vám hromadí, přeji Viktorce brzké uzdravení, je lepší, že je má teď než v létě, kdy je měly moje dcerky, byla to velká otrava, venku krásně a my byly zavřené doma. Tak zdravím a přeju pěkný den Maryša :O)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maryško, díky. My už to nějak zvládneme. S Jiříčkem jsme dnes byli u doktorky a skončili jsme nakonec na antibioticích. Sice to není nejlepší doba kvůli neštovicím u Viky, ale co se dá dělat. Dosavadní léčba nikam nevedla, motali jsme se v kruhu.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna