neděle 14. června 2015

Když to člověk nejméně čeká...

... přijde něco, co překope minimálně na nějakou dobu dobře zaběhaný běh věcí a nabourá na pěkně dlouho to, co si naplánoval a bral za jistou věc. 

Takový je život. Nezbývá, než se s tím smířit a snažit se vidět i v tom nepříjemném, negativním, smutném... něco pozitivního. Nějaký smysl toho, proč se věci dějí právě tak, jak se dějí. Možná je třeba přibrzdit, věnovat se víc jeden druhému, objevovat spolu i jiné světy než doposud...

Po páteční kontrole s Viki u dětského ortopeda na FN Ostrava jsem hodně přemýšlela nad tím, co teď bude dál. Jak by to, co jsme se dozvěděli a možná ještě po dalších vyšetřeních dovíme, mohlo ovlivnit další život naší rodiny. Jaký vliv to bude mít na Viktorku, na Jiříčka, na mne, na muže... Jisté je, že do školky už se tento školní rok Viki nepodívá. A pak máme před sebou celou řadu otazníků...

Možná má můj muž pravdu a já to všechno beru za špatný konec. Už předjímám, analyzuji, vyhodnocuji... Přitom ještě nemáme přesnou diagnózu, jen podezření. Podezření na tzv. Perthesovu chorobu. I když stále je ve hře varianta, že třeba půjde jen o výpotek v kyčli (tranzientní synovialitida kyčelního kloubu), který Viki "vyleží" v klidu tak, aby se postupně vstřebal do okolní tkáně... I když odeznívá obvykle do 5 dnů, podle toho, co jsem se dočetla, ve 20 % případů může trvat výpotek i déle než 14 dnů (náš případ). Přestože se pomalu psychicky připravuji na tu horší variantu, stále se nevzdávám naděje, že to tak bude...

A pokud půjde o tzv. Perthes... tak asi nemá smysl polemizovat dopředu. Čas ukáže víc... Ať tak či onak, náš lékař už chce mít věci včas podchycené a příští týden tak budeme řešit pořízení dětské ortézy známé jako Atlanta dlaha, která by Viki umožnila pohyb (i když jinak, než byla doposud zvyklá) a poskytla možnost vyhnout se celodennímu ležení v posteli. Pro naši "divokou" holčičku by tato pomůcka mohla být do velké míry vysvobozením. I když s tím vědomím, že řada aktivit prostě ani tak nebude možná. Rizika jsou však příliš velká na to, abychom situaci podcenili...

Dny, ve kterých hodně hlídáme, hodně přemýšlíme a od řady věcí dobrovolně upouštíme. Aspoň malé povzbuzení mi přináší zahrada. I když i ta by potřebovala pomoci. Tak by ji prospěl déletrvající deštík... Všechno teď tak rychle odkvétá... Snad nějaký brzy dorazí i k nám na východní konec republiky... (PS: nakonec byly mé prosby vyslyšeny a v noci ze soboty na dnešek opravdu dorazil :-) ... kéž by i jiné mé prosby byly vyslyšeny...)


 













Hezké dny
A.

28 komentářů:

  1. Aničko, moc držím palce. Dnešní medicína už dokáže mnohé vyléčit..Moc ti přeji, aby vše bylo zase dobré a Viki byla zase zdravá holčička..Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inko, díky za přání i podporu. Je to tak, jak píšeš. Dnešní medicína dokáže léčit mnohé. I s Perthesovou chorobou už se dokáže "poprat" a čím mladšího člověka potká, tím lépe to dokáže. Jen je to běh na dlouhou trať. Musíme být trpěliví. Krásný večer A.

      Vymazat
  2. I já se připojuji k paní Ince. V dnešní době a zvlášť v pediatrii lékaři dokáží nemožné. Budu moc držet palce, z vlastní rodiny znám ten pocit, kdy do běžného života zasáhne nemoc. Hlavu vzhůru, dceruška Vás potřebuje silnou a usměvavou. Míla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mílo, díky návštěvu i povzbudivý komentář. Hlavu zvedám nejvýš, jak to jen jde :-) A snažím se nepodléhat splínu. Nejvíc pomáhá zaměstnat se. A člověk pak nemá čas na pesimistické myšlenky. Mějte se krásně A.

      Vymazat
  3. :( držím palce ať jsou okolnosti co nejlepší.. Hezkou neděli Aničko :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kami, díky. Uvidíme za pár týdnů, třeba dostaneme dobré zprávy. Hezký večer A.

      Vymazat
  4. Ani, držím pěsti ať je všechno v pořádku a když ne, tak ať zvládáte jak to jen nejlíp půjde. já to mám tak, že bych všechny starosti děti vzala nejraději na sebe.
    Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, děkuji. Zvládneme to, musíme - jsme do jednoho "tvrdé" hlavičky :-) Hezký večer A.

      Vymazat
  5. Moc držím pěsti ať výsledky dopadnou co nejlíp a Viki je v pořádku.A mamino ,Ty buď silná !Pa Lenka.K

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, díky za zastavení i povzbuzení. Mamina se trápí, jen když Viki nevidí :-) Hezký večer A.

      Vymazat
  6. Aničko, i já vám všem moc držím plečky ať vše dopadne co nejlépe. Viki přeji hodně trpělivosti a tobě hodně síly. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, díky za podporu. Trpělivost potřebujeme obě, vlastně všichni čtyři :-) A sílu - no to vlastně taky skoro všichni - dokud Viki nebude mít hotovu ortézu, docela se s ní už nataháme, když nesmí vůbec chodit, jen ležet. Hezký večer A.

      Vymazat
  7. Aničko, to jsou chvíle pro mámu... Drž se, jistě to dobře dopadne!
    Moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heli, díky za zastávku i povzbuzení. Nejhorší pro mne bylo se s novou situací vyrovnat, přijmout ji. Teď už je to lepší. Hezký večer A.

      Vymazat
  8. Občas nakukuju, zahradu máte překrásnou a máte můj velký obdiv za trpělivost a zručnost. Mám zhruba stejně starou holčičku-shodou okolností taky Viktorku a tak si dokážu představit vaše myšlenkové pochody,obavy,starosti a úzkost, ale pevně věřím, že se Viky uzdraví. Moc držím palce a přeju dobré zprávy od doktorů:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavli, díky za další nakouknutí i povzbudivý komentář (nakukujte a pište i dál :-)). Mějte se hezky A.

      Vymazat
  9. Aničko, moc držím pěsti, ať vše dobře dopadne a Viktorka je v pořádku. L.

    OdpovědětVymazat
  10. Držím palce, aby se diagnóza nepotvrdila a pokud ano, aby co nejdříve a s co nejmenšími problémy byla vaše holčička zase v pořádku... Jsou věci, které ať se staráme sebevíc, bohužel neovlivníme, a tak se jen musíme snažit najít sílu je překonat...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Magdi, díky za návštěvu i povzbuzení. Nejhorší bylo přijmout novou realitu, že to opravdu není jen špatný sen a srovnat se s ní. Nyní už je to lepší, i když stále ještě na 100% nemáme potvrzenu diagnózu. Hezký večer A.

      Vymazat
  11. Milá Aničko, jsem v šoku, co to tu čtu. Netušila jsem o existenci takové nemoci a jako každá maminka si přeji pro své děti zdraví.
    Jsi moc šikovná a moc ráda k tobě chodím na návštěvu, na inspiraci, pro pohlazení bolavé dušičky a čerpám, komu čím udělat radost. Však nepřestávám děkovat v komentářích a smekat před tvoji zručností a kreativitou. Díky tobě a tvým stránkám jsem už udělala hodně radosti, nyní sama 6 týdnů před porodem už nějak nemohu, přežívám, pláču a říkám, že nemůžu dál a zas vstanu, těším se, chystám, neřeším únavu, netrápím se zahrádkou, která je letos v zoufalém stavu. Dcerky sice pomůžou, ale není to tak, jako když si to udělám podle svého a zas jim nechci zahrádku zprotivit, když je nyní baví a neřeší každý plevel jako já.
    A vy máte nyní moc těžké období, Aničko. Držte se!!! Přeji, ať je to pouze planý poplach, ať se zas můžete radovat, oddychnout si a řešit ty běžné, obyčejné starosti, z vašeho současného pohledu snad i malicherné.
    Pokud se diagnoza potvrdí, což vám nepřeju ani ve snu, připojuji slova svého muže, my ženy si vše bereme moc, děti vše snáší mnohem lépe, lépe než si umíme představit a připustit.
    Hodně síly a samé skvělé zprávy, Aničko. Dej, prosím, vědět, prožíváme vaše těžké chvíle s vámi.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohunko, někdy je lepší nevědět. Kdybychom všechny možné nemoci a nástrahy, které na nás někde mohou čekat, znali, tak bychom asi nedělali nic jiného, než se strachovali. Už jsem psala výš - nejhorší je srovnat se s novou realitou, pak snad bude vše jednodušší. Kéž by to byl jen planý poplach, jak píšeš. To bychom se radovali a "užívali" si všechny ty obyčejné radosti i starosti :-) A pokud nebude - snad to bude, jak říká Tvůj muž a ty starosti zůstanou jen v mé a mužově hlavě a Viki bude vše snášet dobře. Hlavně aby byla zase v pořádku, bez dalších následků na zdraví.

      Tobě přeji, ať Ti těch posledních 6 týdnů uteče jako voda, další holčička (či chlapeček? :-)) v rodině za tu únavu v posledních dnech a týdnech určitě stojí :-)

      Ještě jednou díky za podporu, určitě dám vědět, jak na tom jsme.

      Hezký večer A.

      Vymazat
  12. Aničko,
    také se připojuji k předešlým komentářům a přeji aby zdravotní problémy Viktorky byli odezněly!
    Většinou děti zdravotní problémy zvládají lépe než dospělí.
    A tobě přeji hodně psychické podpory!
    Zahradu máš nádhernou :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, děkuji za komentář i podporu. Snad máš pravdu :-) A díky za kompliment k zahradě - mému třetímu "baby" :-)) Hezký večer A.

      Vymazat
  13. Aničko moc přeji samé příznivější zprávy a ať se vše u Viktorky v dobré obrátí. My mámy nemoce svých dětí špatně snašime, obzvlášť když nemůžeme nic ovlivnit. Přeji hodně síly a plno dobrých zpráv.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, díky za povzbuzení i zastavení. Hezký večer A.

      Vymazat
  14. Aničko, držím palečky ať všechno dobře dopadne !!!!! Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marki, nechci to zakřiknout, ale snad dopadlo :-) Pa A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna