... tak tak mu říká můj muž. Zázrak přírodní medicíny. Levný a přesto tak účinný prostředek proti kašli, rýmě a vůbec nachlazení jako takovému. Kromě domácích bylinkových sirupů spoléháme právě na něj. V těchto dnech, kdy se začínají objevovat první podzimní "rýmičky" a nachlazení, začíná být opět víc než aktuální.
(kytičku slaměnek jsem dostala minulý týden pro radost od hodné sousedky, na kterou je 100% spolehnutí pokaždé, když mi nečekaně dojdou brambory, strouhanka či jiný potravinářský "materiál" :-))
CIBULOVÝ SIRUP, který dělaly už naše prapraprapra....babičky, osvědčený generacemi nachlazených před námi, je jedním z vůbec nejlepších léků proti kašli. A přitom k jeho výrobě nepotřebujeme víc než cibuli a cukr, případně kvalitní med od včelaře. Jeho výroba je velmi jednoduchá.
Dvě velké cibule oloupeme a nakrájíme (na kolečka či na drobné kostičky - tak to děláme u nás doma, sirup pak totiž konzumujeme vč. samotné cibule, je tak ještě účinnější :-)). Nakrájenou cibuli vkládáme do sklenice či jiné nádoby po vrstvách na střídačku s cukrem či medem a každou vrstvu pečlivě přitlačíme (my doma sirup konzumujeme velmi rychle, takže často používáme i keramickou misku, v níž nakrájenou cibuli smícháme s cukrem a ještě lehce pomačkáme vidličkou, aby pustila šťávu). Skleničku či jinou nádobu s naloženou cibulí uchováváme v lednici či na jiném chladném místě a jakmile cibule pustí dostatek šťávy (obvykle za jeden den), přecedíme sirup přes gázu či husté sítko a užíváme dvakrát až třikrát denně jednu lžičku.
Dvě velké cibule oloupeme a nakrájíme (na kolečka či na drobné kostičky - tak to děláme u nás doma, sirup pak totiž konzumujeme vč. samotné cibule, je tak ještě účinnější :-)). Nakrájenou cibuli vkládáme do sklenice či jiné nádoby po vrstvách na střídačku s cukrem či medem a každou vrstvu pečlivě přitlačíme (my doma sirup konzumujeme velmi rychle, takže často používáme i keramickou misku, v níž nakrájenou cibuli smícháme s cukrem a ještě lehce pomačkáme vidličkou, aby pustila šťávu). Skleničku či jinou nádobu s naloženou cibulí uchováváme v lednici či na jiném chladném místě a jakmile cibule pustí dostatek šťávy (obvykle za jeden den), přecedíme sirup přes gázu či husté sítko a užíváme dvakrát až třikrát denně jednu lžičku.
Dětem sirup obvykle chutná (obzvlášť neřeknete-li jim, z čeho je vyroben :-)). Pokud jej navíc vyrobíte z červené, nikoliv z bílé cibule, omezíte pro klasickou cibulku typické aroma. Červená cibulka je navíc i méně štiplavá. Přijmou jej tak snáze i zarputilí odpůrci cibule a jejího odéru :-)
Někteří přidávají do sirupu i nakrájený česnek, který je dalším přirozeným antibiotikem (stačí do každé vrstvy přidat tři až čtyři tenké plátky česneku). V této podobě však už většině dětí chutnat nebude, hodí se pak spíše pro dospělé.
Sirup je vhodný i pro poměrně malé děti (dávat ho můžete dětem od šesti měsíců). Obsahuje hlavně vitamíny B a C, k tomu se v něm nachází slušné množství železa, zinku, vápníku, hořčíku, sodíku a draslíku. Díky obsahu allicinu, což je silné přírodní antibiotikum, úspěšně likviduje bakterie a různé infekce, navíc posiluje imunitu, tudíž rychleji a hlavně s menšími obtížemi prožíváme libovolné onemocnění, které doprovází kašel a také bolest v krku.
Sirup je vhodný i pro poměrně malé děti (dávat ho můžete dětem od šesti měsíců). Obsahuje hlavně vitamíny B a C, k tomu se v něm nachází slušné množství železa, zinku, vápníku, hořčíku, sodíku a draslíku. Díky obsahu allicinu, což je silné přírodní antibiotikum, úspěšně likviduje bakterie a různé infekce, navíc posiluje imunitu, tudíž rychleji a hlavně s menšími obtížemi prožíváme libovolné onemocnění, které doprovází kašel a také bolest v krku.
Znáte "cibulák"? Jak jste s ním spokojeni vy?
Krásné dny plné zdraví
A.