Dobré dopoledne. Manželův kolega v práci sklízí letos bohatou úrodu jablek a tak jsme jich dostali plnou tašku taky. Přemýšlela jsem, jak takové množství zpracovat... A začalo se jablíčkovat - tento týden jsem už dvakrát pekla velmi jednoduchou, ale velmi chutnou jablkovou buchtu. Pokud byste si chtěli také upéct tuto rychlovku, níže uvádím stručný návod. Ale kdo ví, třeba ji také znáte :-)
Buchta jablková z listového těsta
1 balíček listového těsta, cca 1 kg oloupaných a na plátky nebo menší kousky nakrájených jablek, mletá skořice, 1 vanilkový cukr, cukr krupice (přiměřeně, podle toho, jak máte rádi sladké, já dávám od oka), 2-3 vanilkové pudinky v prášku
Připravíme směs jablíček se skořicí, vanilkovým cukrem, cukrem a z vanilkových prášků (prášek normálně vmícháme do jablek, nevaříme). Poté rozválíme 2 pláty listového těsta - velikost přizpůsobíme velikosti plechu. Plát by měl být o trošku větší než velikost plechu (tak, abychom jím mohli vyložit i boční stěny. Plech omastíme a vysypeme moukou (nebo vyložíme tukovým papírem) a vložíme první plát. Nejprve si "zajistíme" jablíčky boky, aby nám těsto z boků nepadalo dovnitř. Poté vysypeme jablečnou směsí zbytek plechu. Navrch položíme druhý plát, jehož okraje zastrčíme dolů na boční stěny (druhá pojistka, aby nám jablečná směs nevytekla). Vrchní plát propícháme párkrát vidličkou a dáme péct do vyhřáté trouby (180 stupňů) na 20-30 minut. Pudinkový prášek uvnitř směsi nasákne šťávu z jablíček a vytvoří takový "sulcík", buchta pěkně drží pohromadě.
Alternativa - kdysi u nás doma rodiče jablka s kořením a cukrem nejdřív podusili, přidali práškový pudink a pak teprve vychladlým "jablečným pudinkem" plnili plech. Výše uvedená varianta je ale rychlejší a funguje taky dobře :-) Každopádně "jablečný pudink" je pochoutka sama o sobě a děti ji mají moc moc rády. Takže místo pečení můžete rozšířit svačinkový repertoár :-)
Jablíček ale bylo pořád moc. Tak jsem se včera rozhodla, že z nich udělám pečený čaj. Nevím, jak dalece tuto mňamku znáte. Já jsem se s ní seznámila teprve před rokem na návštěvě u sousedky. Pečený čaj se dá dělat v podstatě z jakéhokoliv ovoce, které je k mání (i z mraženého) a tak lze vyrobit nekonečné množství variací a kombinací podle toho, co kdo má rád a čeho máte zrovna hromady :-)
Já použila zmiňovaná jablka (asi 1,5 kg), k tomu švestky (cca 800 g), 2 oloupané pomeranče, 2 oloupané citrony (někdo dává i se slupkou) a pak mé oblíbené voňavé koření (badyán, hřebíček, celá skořice), necelé kilo cukru krupice a cca 1,5 dcl rumu. Můžeme přidat i pár snítek máty a/či meduňky. Všechno ovoce nakrájíme na drobnější kousky (v mém případě něco jako kostky), rozložíme na vyšší pekáč, přidáme koření, bylinky, posypeme cukrem a dáme péct do vyhřáté trouby (cca 200 stupňů). Od doby, kdy začne ovoce vařit (pustí šťávu, která probublává), pečeme ještě 25-30 minut. Poté vytáhneme z trouby, přidáme rum a ještě horké plníme do vyhřátých a dobře vymytých sklenic. Někdo doporučuje ještě zavařit, já byla lenivá, takže jsem již nechala tak. Snad alkohol uvnitř udělá své :-)
A protože dvě skleničky najdou koncem roku své majitele mimo náš domov (ano, opět dáreček :-)), chystám se vyrobit patřičně dekorativní zdobení, se kterým se vám (samo sebou) určitě pochlubím (pokud ho tedy nezvořu :-)).
Ještě jeden mlsný dáreček chystám, i se zdobením (prozradím, že to bude "čepička", ale ne ledajaká...), ale o něm zase někdy příště :-)
A nakonec ještě jednou velké díky za vaše komentáře u předchozích příspěvků. Mám radost, když se mi něco podaří. Pokud mi to ale pochválí i někdo "cizí", radost se zněkolikanásobí :-)))
Mějte se krásně, užívejte podzim
Anička