... je spolu s čajem z květů bezu výborným přípravkem při nachlazení, pomáhá rovněž při horečce,
kašli a chrapotu, jelikož uvolňuje dýchací cesty a usnadňuje
vykašlávání.
To, jak významné postavení má bez černý v přírodním léčitelství, dokazuje jedno staré přísloví, které praví: "Před heřmánkem
smekni a před bezinkou klekni" :-)
V přírodním
léčitelství se využívá téměř celá rostlina, nejoblíbenější jsou však právě květy, ze kterých se mj. připravuje velmi chutný sirup, čaj či limonáda. Řada z vás možná zná tzv. kosmatice - "řízky" z květenství bezu.
Receptů na bezový sirup koluje mezi lidmi nespočítaně, já postupovala podle receptu zde. Tak pokud uvažujete, že si také nějaký do zásoby připravíte, spěchejte, za chvíli odkvete. I když i s černými bobulkami bezu na přelomu léta a podzimu se dá čarovat a kouzlit... :-)
Zkouším i bezovou limonádu... když jsem byla malá, dělával nám ji občas taťka a byla vynikající. Loni mi nevyšla, letos snad budu úspěšnější. Zjistila jsem, že se nádoba s květy a nakrájenými citróny v oslazené vodě nesmí nechávat na okně, do kterého praží sluníčko... A oproti loňskému roku bez droždí. Tak uvidíme... :-)
Zkouším i bezovou limonádu... když jsem byla malá, dělával nám ji občas taťka a byla vynikající. Loni mi nevyšla, letos snad budu úspěšnější. Zjistila jsem, že se nádoba s květy a nakrájenými citróny v oslazené vodě nesmí nechávat na okně, do kterého praží sluníčko... A oproti loňskému roku bez droždí. Tak uvidíme... :-)
A v hledáčku mám i lipový květ... prababička nám z něj kdysi dělávala výborný lipový čaj. Jen jestli mi neodkvete, než se k němu dostanu... :-)
Krásné bylinkaření
A.
Aničko, vypadá to v těch lahvích nádherně. Taky se na něj chystám, snad mi neodkvete než jej nasbírám. Zatím mám nasbíráno na čaj na zimu. Na nachlazení funguje výborně, už léta ho v zimě piju já i moje malé děti. On totiž chutná lahodně. Jen mě zajímá co máš v té sklenici s citrónem a bezem? To je mezikrok výroby nebo taky nějaká hotová pochoutka? Měj s Ivana
OdpovědětVymazatIvčo, já bych letos také ráda vyzkoušela i bez sušený na čaj... Tak třeba se mi to ještě podaří zrealizovat :-) Pokud jde o tu sklenici - tak to je bezová limonáda ve výrobním procesu :-) Krásné letní dny A.
VymazatAch, ano, to se nesmí nechávat na sluníčku, to chce chlad a tmu. ;) Já už mám i sirup i med z květů udělaný, ale půjdu do polí ještě jednou na ten úžasný zázrak. :) Miluju tu vůni. Sice si říkám, jak tady u nás na Karvinsku to bude asi "zdravé", ten výluh, při našem ovzduší, ale tak.........(dobře, Aničko, že jste odsud utekla za kyslíkem do Beskyd). ;) ...I lípu mám v plánu oškubat a usušit si na čaj, ale najít tady lípu, která se majestátně nevytahuje k Pánubohu, ale sklání se k obyčejnému člověku, toť trošku problém. :D Ps. Máte super blog, určitě se zase zastavím. :) Krásné dny do Beskyd! :) Lenka
OdpovědětVymazatLeni, díky za návštěvu i pěkný komentář. V tom sluníčku byl asi opravdu zakopaný pes... teď to vypadá nadějně :-) Zdravím rodný okres :-) A.
VymazatAničko, krása! Já je opět nestihla :-) Ale zase mám jako loni med z bezu, tak alespoň něco se počítá :-) Měj se krásně! Radka
OdpovědětVymazatRaduš, já myslím, že člověk nemusí mít každý rok všechno. Hlavně, když je kam sáhnout, když přijdou nachlazení a virózy :-) Krásný večer A.
VymazatParáda :) My taky zrovna děláme sirup, je to už taková naše tradice s přítelem :) Na sušení mám nasbíráno taky kvanta, bez toho nemůžu být-léčím s ním a ještě s lípou všechny nachlazení.. Držím palce s limonádou! ;)
OdpovědětVymazatU nás už z toho, Kami, taky bude pomalu tradice :-) Pro děti děláme šalvějové, pampeliškové, bezové... sirupy, a my dospělí popíjíme šalvějový, šípkový, heřmánkový či lipový čaj... A je dobré to střídat... takže možná zkusím i bezový čaj :-) Měj se krásně a odpočívej, brzy nebudeš vědět, kam dřív skočit :-)) A.
VymazatPane jo Aničko, až se zima zeptá, ta bude koukat:-))
OdpovědětVymazat:-) Zimu mi ještě nepřipomínej, ještě nejsem plně zásobená :-))
Vymazat