... jsem poprvé ochutnala jako dítě, když jej z naší bohaté úrody vyráběli rodiče doma. Ostatně nechápu, jak to tehdy mí rodiče dělali, ale my jsme měli bohaté úrody u všeho, nač si vzpomenete (jen já jsem to jako dítě nedokázala náležitě ocenit... viděla jsem místo ní vždy jen hromadu práce s tím spojenou :-))
Naše domácí produkce tak vedle dýňového džusu zahrnovala speciality známé i méně známé od kečupů, přes cuketovou hořčici, džem ze žlutých rajčátek, čínskou směs pod maso z cukety, rajčat a paprik, čalamádu, okurky, zelené fazolky, červená řepa, celer, kapie, kopr... to vše nakládané v sladkokyselém nálevu, ovocné kompoty, kysané zelí, všelikeré džemy, sirupy... jablečný mošt, domácí ovocné vínko... zkrátka nač si vzpomenete... V létě to v našem bytě po příjezdu ze zahrady často vypadalo jako v nějakém velkoskladě ovoce a zeleniny :-)
Dnes už si řadu věcí kupujeme v obchodě. Naše minizeleninové políčko zdaleka nedosahuje plošné výměry pole, na kterém pěstovali ovoce a zeleninu mí rodiče. Ale některé věci stojí za to udržovat.
A občas se zadaří a člověk se dostane bez vlastního přičinění i ke zpracování něco "exkluzivního", co dostal darem od jiných :-) Jako tentokrát. Při posledním tvořícím podvečeru přišla řeč na dýně a já jsem se zmínila o tom, jakou radost by mi aspoň jedna taková udělala. Hlavně kvůli semen, ze kterých bych ráda něco tvořila. No a ani ne dva dny na to mi jedna z kamarádek přivezla jednu šikovnou dýněčku přímo domů a další zase poslala po manželovi sklenici vyloupaných semen :-)
Nad tím, co s dýní, jsem nemusela dlouze polemizovat. Dýňový džus. Jedině. Pokud jste dosud neochutnali, doporučuji vyzkoušet. U nás se po něm vždycky hned zaprášilo :-)
3 kg oloupané dýně nakrájíme na kostičky. Zalijeme nálevem z 2,5 l vody,
1200 g cukru, 1 polévkové lžíce kyseliny citronové, 3 citronů oloupaných a
nakrájených na plátky a 1 balíčku ovocitu/vitacitu s pomerančovou
příchutí (nebo něčeho obdobného, co dnes seženete na trhu).
Necháme 24 hodin máčet, občas zamícháme. Druhý den den přidáme další 2 oloupané citrony, nakrájené na kousky a vše vaříme doměkka. Po zchladnutí postupně rozmixujeme. Směs rozředíme 10 l převařené vody a přidáme šťávu ze 3 citronů. Přecedíme přes husté síto (tuto fázi přeskakuji, nevadí mi, že džus nemá konzistenci čiré tekutiny, naopak mi bez přecezení přijde takový autentičtější, ale každý podle svého gusta :-)), nalijeme do láhví, zazátkujeme a dáme vychladit.
Kupuji v IKEi láhve s retro uzávěry. A protože se mi podařilo z dýňky vyrobit 16 litrů džusu, použila jsem i obří sklenice po okurkách. Těm jsem jen trochu vylepšila víčka, abych se u degustace nemusela koukat na zelené okurky... :-) Jestli někdo z vás všechny ty recyklované sklenice od okurek počítá, musí mít krásný obrázek o tom, jak často je u nás doma baštíme :-))).
Džus uchováváme v chladu. Trvanlivost nemám ověřenu, džus u nás vždy zmizel během dvou týdnů :-)
Tak ať chutná!
Hezké podzimní dny
A.
Necháme 24 hodin máčet, občas zamícháme. Druhý den den přidáme další 2 oloupané citrony, nakrájené na kousky a vše vaříme doměkka. Po zchladnutí postupně rozmixujeme. Směs rozředíme 10 l převařené vody a přidáme šťávu ze 3 citronů. Přecedíme přes husté síto (tuto fázi přeskakuji, nevadí mi, že džus nemá konzistenci čiré tekutiny, naopak mi bez přecezení přijde takový autentičtější, ale každý podle svého gusta :-)), nalijeme do láhví, zazátkujeme a dáme vychladit.
Kupuji v IKEi láhve s retro uzávěry. A protože se mi podařilo z dýňky vyrobit 16 litrů džusu, použila jsem i obří sklenice po okurkách. Těm jsem jen trochu vylepšila víčka, abych se u degustace nemusela koukat na zelené okurky... :-) Jestli někdo z vás všechny ty recyklované sklenice od okurek počítá, musí mít krásný obrázek o tom, jak často je u nás doma baštíme :-))).
Džus uchováváme v chladu. Trvanlivost nemám ověřenu, džus u nás vždy zmizel během dvou týdnů :-)
Tak ať chutná!
Hezké podzimní dny
A.
Letos máme moc dýní, tak mě tvůj recept moc zaujal. Asi zkusím, jdu koupit ovocit.
OdpovědětVymazatTo se máte :-) Já jsem letos zkusila vysadit taky dýni velkoplodou, ovšem díky letošnímu suchu z ní mám dva prcky jen o něco větší než jsou okrasné dýně :-)
VymazatObdivujem aka ste sikovna odkedy som objavila Vas blog a pravidelne Vas navstevujem. Velmi by som chcela vyskusat tento recept, lebo tiez mam urodu z tekvic Hokaido, ale pretoze zijem v zahranici nemame tu ziadne sumienky typu Vitacit alebo podobne. Mozem cast vody nahradit cerstvym pomarancovym dzusom? Ak ano v akom pomere by ste doporucovala? Dakujem ...anta
OdpovědětVymazatAnto, díky za návštěvu i komentář :-) Pokud jde o dýňový džus - s dýní Hokaido jsem to nezkoušela, jen s velkou (velkoplodou tykví)... ale pokud vyzkoušíte, napište, jaký džus byl :-) Ohledně Vitacitu ap. - já myslím, že i v zahraničí najdete něco podobného. Tentokrát mi manžel sehnal alternativu Vitacitu v Lídlu (na balíčku je uvedeno "instantní nápoj v prášku s pomerančovou příchutí" a nápis "Sir Edward Tea" :-) Výrobek je z Německa. Zkuste tedy hledat a ptát se po instatním nápoji v prášku a určitě něco seženete i za hranicemi :-) Ředit s pomerančovým džusem určitě můžete, ale možná je to škoda, ten bych si vypila samostatně :-) Hezký večer A.
VymazatAničko, to je paráda, my vyráběli gžus z mrkve, ale z dýně nee. tak možná taky zkusím, ale 16 litrů je teda fakt asi dost.
OdpovědětVymazatpřeji krásný den
Majka
Tak to Tě, Majko, poprosím o recept na něj. Minimálně u mě by měl zaručený úspěch :-) Jinak pokud nechceš 16 l džusu, zpracuj jen půlku dýně, nebo ještě méně a zbytek třeba zakompotuj :-) Hezký večer A.
VymazatTak to bych si fakt přála ochutnat !!! měj se Ivana
OdpovědětVymazatStačí jedna malá dýně... a brzy i Ty ochutnáš :-) Hezký večer A.
VymazatTo musí být dobrota, už na pohled to vypadá luxusně..Pa
OdpovědětVymazat:-) Tak to pěkně děkuji za poklonu, Ilonko :-))) Pa a hezký večer A.
VymazatAničko, recept vůbec neznám. Je to pro mě novinka, ale velmi zajímavá.
OdpovědětVymazatVypadá krásně a určitě chutně ☺
Pa M.
Marti, díky. A třeba i zkus. Naše děti ochutnaly poprvé a vypadají spokojeně :-)) Hezký večer A.
VymazatAhoj Aničko :) tak o dýňovém džusu slyším poprvé, děkuju za tip-určitě letos vyzkouším! :) papa a hezkou neděli, K
OdpovědětVymazatKami, tak ať chutná, pokud se do něj pustíte :-)
Vymazat