úterý 30. ledna 2018

Jak neplakat nad rozlitým mlékem?

Asi se to dalo čekat. To, že prezidentskými volbami to neskončí. Nespokojenost, flustrace, lítost, naštvanost. Vidím a slyším to všude. I já jsem toho součástí. Směsice rozporuplných pocitů, které se v člověku odehrávají. A je jedno, jaký je výsledek. I kdyby volby vyhrál profesor Drahoš, bylo by nejspíš to stejné. Ukazuje to, jak hodně rozdělenou společností jsme se stali. Názory vždycky byly a budou rozdílné. Ale až u posledních dvou voleb (těch prezidentských a parlamentních) jsem zaregistrovala, jak hodně a také kolik emocí (a minimálně z poloviny negativních) s nimi bylo spojeno. Jak na sebe dokážou být lidé zlí.

Nebudu zastírat, jak jsem z výsledku voleb zklamaná. Jsem a je mi skutečně líto, že máme po volbách opět našeho staronového prezidenta Miloše Zemana. Lidé často tvrdí, že to není jejich prezident. Já si myslím opak - je to můj prezident, to bych se musela zříci své země, v jejímž čele stojí a to rozhodně nehodlám. O to těžší ale je srovnat se s tím, že v čele naší země stojí člověk, který se projevuje tak nedůstojně svému postavení. Člověk, ke kterému nemohu vzhlížet a kterého nemohu dávat svým dětem za vzor. Který je schopen v jedné minutě tvrdit, že už se polepší a bude slušnější a méně arogantní a v minutě druhé našít mezi novináře další ránu ze své pažby... Jak pak uvěřit tomu, že to myslí vážně? Že má v sobě alespoň špetku slušnosti a pokory?

Mohla bych teď vložit hned několik odkazů na záznamy dokladující to, jak se Miloš Zeman svými prvními slovy po znovuzvolení pro mne osobně opět znemožnil. Ale k čemu by to bylo? K tomu, abych sypala ještě více soli do čerstvých ran a pobouřila ty, kteří to vidí jinak. Nic víc by to nepřineslo...


Posledních několik dnů jsem přemýšlela, jak se svými dojmy a emocemi naložit, abych mohla jít dál bez toho, abych tzv. plakala nad rozlitým mlékem a/nebo zatrpkla na dalších pět let.


Možná je to tím, že jsem se narodila jako optimistka a bojovnice (nebo si to alespoň myslím:-)), nerada se vzdávám a také se snažím věřit v lepší zítřky. Na druhou stranu jsem byla vychována tak, že se o své dobré zítřky musím postarat především sama. Že mi nic samo od sebe nespadne jen tak do klína. Sama musím přiložit ruku k dílu...

V souvislosti s volbami prezidenta, ale také politickým klimatem v naší zemi tedy přemýšlím nad tím, co pro změnu mohu udělat já sama, aby nepřišlo/a další zklamání...

Dost dobře vystihují mé momentální pocity a dojmy slova kněze Orka Váchy.

Je třeba ptát se po důvodech, SLUŠNĚ diskutovat s druhou stranou, která situaci vyhodnotila jinak než já, snažit se pochopit a taky si asi i hodně vysvětlovat... Nechci přispívat k prohlubování propasti mezi oběma tábory. My se potřebujeme. Třeba byla stávající situace nevyhnutelnou skutečností, aby nás donutila více přemýšlet v souvislostech. Aby nás donutila znovu vystoupit ze svých sociálních bublin a hledat si cesty k sobě, nebát se spolu hovořit a diskutovat i s vědomím, že na mnoho i významných věcí nemáme stejný názor... Možná bylo třeba, aby věci tzv. vyhnily..., aby se znovu mohlo zasít semínko a vyrostla zdravá a silná rostlina...

I mezi mými příbuznými a známými je několik voličů Miloše Zemana, není jich mnoho, ale jsou. Nejsou to lidé hloupí a neoznačila bych je za burany... Tak tady bych mohla začít... .-)

Mějte krásný den

A.

17 komentářů:

  1. Aničko, popsala jste to přesně. Je třeba slušným způsobem diskutovat a naslouchat i těm, co mají jiné názory a přesvědčení. Když jsem v pondělí v práci slyšela ta sprostá slova na adresu voličů Zemana (nevolila jsem ho), zeptala jsem se, jak může někdo takhle vulgární toužit po slušném prezidentovi. V tu chvíli zavládlo ticho, nikdo neměl vhodné argumenty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavlo, díky moc za komentář. Ten dojem pokrytectví těch, kteří něco chtějí po druhých a sami nemají zameteno před svým vlastním prahem, tady bohužel je... Jsme příliš svázaní našimi emocemi - usilovat o to být více nad věcí, to bude asi jeden z největších úkolů, které nás čekají... .-) Krásný den A.

      Vymazat
  2. Dobrý den,líp to snad ani nejde napsat......toto byste měla prezentovat v nějaké veřejné diskusi,aby se lidé probrali a začali uvažovat!!!jinudy totiž cesta -ta správná,nevede.
    chodím nahlížet na Váš blog a moc se mně tu líbí,ať se Vám daří nejen krásně tvořit,ale hlavně tak reálně uvažovat a nebát se to prezentovat. z Moravského Slovácka zdraví a krásné dny přeje Helena.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, zdravím na Moravské Slovácko a moc děkuji za zastavení i komentář. Myslím, že tady máme dost lidí, kteří jsou rozumní, tak teď "jen" dát se zase dohromady a dát větší prostor věcné debatě před emocemi, byť to asi pro nikoho z nás nebude úplně jednoduché :-) Krásný den A.

      Vymazat
  3. Aničko, já více než výsledkem jsem frustrovaná mezilidskými vztahy. Ty bohužel nezmění jiný prezident.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, díky za komentář. Ano - o ně především se tady v tuto chvíli hraje. A za ně si můžeme my sami. Ale s volbou prezidenta, potažmo politikou obecně mají podle mě co do činění. I když ty dvě věci zdánlivě nesouvisí, jsou vzájemně provázané. Mezilidské vztahy jsou o vzájemné interakci alespoň dvou lidí. Při interakci spolu můžeme a nemusíme souznít. Dobré vztahy nejsou o 100% souznění jednoho s druhým ve všem, ale o vzájemném respektu jednoho k druhému. Tomu se učí malé děti doma, ve škole, ve větší společnosti... ale tomu se učí i dospělí po celý život, třeba proto, že si ještě řada lidí nese špatné "návyky" z dob minulých a bohužel je předávají dál dalším generacím. Velmi mi imponují myšlenky T.G.Masaryka, který hovoří o tom, že diskuse ve společnosti je dobrá a potřebná, ale musíme mít při ní důvěru jeden v druhého, pocit, že se nemusíme bát vyslovit svůj názor, aniž bychom za něj byli druhou stranou pranýřováni či zesměšňováni. Měla by pomoci problémy řešit, hledat společně způsoby, jak to udělat lépe. Jsou věci, které můžeme řešit na nižší úrovni, přímo v místě, kde nastanou a jsou věci, které se řeší na vyšší úrovni lidmi, které si svobodně volíme. Základním předpokladem proto je, aby to byli ti nejlepší z nás, ať co do odborných kvalit, tak co do morálních kvalit. Z čehož vyplývá, že čelní představitelé státu, mezi něž prezident bez pochyby patří, by takoví být měli být bez výjimky taky. Prezidenta je nejvíc vidět a může tak být svým chováním vzorem i pro ostatní - dobrým i špatným. Začínáme každý sám u sebe, ale on má díky svému postavení větší sílu ovlivňovat atmosféru ve společnosti a pomáhat těm, kteří se teprve "učí". Já v to věřím. Abych to shrnula - prezident mezilidské vztahy sám o sobě nezmění, ale může velmi výrazně napomoci k jejich zlepšení. Přeji hezký den A.

      Vymazat
  4. Aničko, napsala jsi to velmi výstižně. I mně záleží na prezentaci našeho prezidenta v zahraničí, protože tam opravdu vystupuje za naši zemi. Svou inteligenci, kterou bezesporu má, svůj politický přehled, který bezesporu má, své letité zkušenosti, které bezesporu má, zadupal postupně do země, bláta a bahna. Tím ztratil svou reputaci u mnohých z nás. Nad tím prostě nelze mávnout rukou.
    Bohužel, opravdu se nese v naší společnosti obhroublost a nesnášenlivost. Přeci každý máme právo na svůj názor a pokud se druhému nelíbí, měli bychom se respektovat navzájem. Tam je základ. A tak si mnozí raději začali nechávat své názory pro sebe a navrch mají křiklouni bez argumentů, kteří si myslí, že ve všem mají pravdu a oni jsou nejchytřejší. Mnohdy jsou však ale nejhloupější. Dopadlo to jak to dopadlo. I když si myslím, že na pět let to ani nebude, kde nejsou síly, energie a zdraví v souladu, nastane problém.
    Velmi mne také rozladilo několik vystoupení politologů v televizi, kdy vyzdvihovali Prahu a nás ostatní přiřadili k periférii. To mne vážně urazilo, z toho jsem byla velmi roztrpčena. Tím, že nebydlíme v Praze, nejsme na okraji společnosti, jsme stejní občané této země. Takže, když už takto dělí politologové společnost, je to vážně špatné...
    Ale to jsem se nechtěla až tolik rozepsat.
    Díky za tvé názory.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, děkuji za komentář.

      Přesně tak, jak píšeš, nikdy jsem nepatřila k Zemanovým skalním příznivcům, ale co jsem mu nemohla nikdy upřít, je jeho inteligence, všeobecný přehled, řečnické schopnosti... jenže jak je vidět, ono to samo o sobě nestačí, je třeba ještě více... je to ta SLUŠNOST, po které tolik lidí volá, ta elementární vlastnost, kterou by měl být vybaven každý obyčejný člověk, na tož prezident. Od té prosté slušnosti se totiž odvíjí strašně moc, není to jen o tom, zda někoho nazveme blbcem či ne. Myslím, že slova T.G.Masaryka, která reprodukoval Radovan Lukavský, to přesně vystihují (viz předchozí příspěvek - http://agnieszcinykratochvile.blogspot.cz/2018/01/nez.html).

      A k těm politologům - také myslím, že je to zjednodušený pohled, naštěstí je i dost takových, kteří si to uvědomují...

      Álo, měj se krásně.

      Vymazat
  5. původně jsem se vůbec nechtěla do diskuzí zapojovat. Žádný z kandidátů druhého kola nebyl v prvním kole mým favoritem. Bohužel, ale takový je život. Pracuji v sociálních službách a navštěvuji mimo jiné i domovy pro naše starší občany, LDNky a pod. Navštívila jsem i několik takových zařízení, kde nějaký čas přede mnou byla i podle babiček a dědečků i jistá paní E. Všichni z ní byli tzv. na infarkt, protože si prý připadali jako blbci, pokud budou volit někoho jiného než koho zastupuje ona. Několik mi doslova tvrdilo, že je i zastrašovala. Nevím nakolik to byla pravda, protože snad v době kdy s nimi mluvila tam nebyl nikdo z personálu, nevím nakolik jsou jejich tvrzení pravdivá. Protože jsem tomu všemu tak trochu chtěla přijít na kloub, byla jsem na jednom výjezdě a poslechla si kandidáta, kterého ta paní preferovala. Když jsem už asi po páté během deseti minut slyšela "musíte volit mne, protože jen já....." udělalo se mi skoro zle a veřejné shromáždění opustila. Copak mi někdo musí něco nařizovat? Copak musím a nesmím mít svobodnou vůli? Za pár dní večer byl na TV Barrandov rozhovor s oběma kandidáty. Můj dojem? Jeden neotesanec a druhý namyšlenec na svoje EGO. Na svoje JA. Nedivím se některým, že volili tak jak volili a že je naše společnost tak nesourodá a neústupná vůči druhým lidem, vůči druhým názorům. Byla jsem tím tak znechucena, že jsem chtěla druhé kolo voleb ignorovat. Nakonec jsem si to rozmyslela a šla volit. Volila jsem tak, jak jsem volila, i když ani jeden kandidát není podle mýho gusta. Volila jsem podle mého to menší zlo, i když se svoji volbou se nejsem schopna plně ztotožnit. Ale kde nic není, není z čeho vybírat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá anonymní čtenářko, děkuji za názor. Ráda bych reagovala, ale rozhodla jsem nakonec i s ohledem na ostatní, že na názory anonymů již reagovat nebudu. Platí to pro tento, ale i všechny následující příspěvky. Hezký večer.

      Vymazat
  6. Aničko, vše již tady bylo řečeno - slušnost, tolerance... To, jak se lidé k sobě chovají, mě asi pobuřuje víc, než kdo byl nakonec zvolen! Nechápu to a je mi z toho moc smutno. :-( Vždyť my všichni ukazujeme světu, jací jsme... D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, díky moc za komentář. Těžko se hledají slova, snad jen, že zase musíme začít každý sám od sebe. A když budou spolu umět vycházet obyčejní lidé "bez funkcí" bez ohledu na své volební preference a bude od nich větší poptávka a tlak na slušnost u těch "s funkcemi", změní se snad něco i tam .-) Měj se hezky A.

      Vymazat
  7. Aničko, mohu se podepsat pod každé slovo, i když přiznávám, já jsem plakala a tu situaci a skutečnost musím nějak vstřebat. Osobně neznám jediného člověka, který byl Miloše Zemana volil, nebo by se k tomu uměl přiznat.
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, však já taky, ale člověk musí jít dál a žít svůj život tady a teď, nemůže se upínat k tomu, co a jestli vůbec přijde za pět (případně méně) let, jinak by se v tom utopil... Určitě to ale neznamená rezignovat na vše. Já to své zpracování provedla záhy po volbách a potřebovala je i ventilovat ven. Ten příspěvek je výsledek... Přeji hezký den a ať Tě dneska něco pěkného potká, co Tě trochu rozveselí :-) A.

      Vymazat
    2. Škoda,že ta mírně nadpoloviční většina voličů,která hlasovala pro Zemana,je pro vás vzduch.Zřejmě jste z Prahy.Ale nemyslím to zle,jsem ráda,že k volbám přišlo svobodně(to zdůrazňuji)zatím nejvíc lidí a svobodně projevili svou vůli.Život jde dál...

      Vymazat
  8. Aničko, souhlasím. Díky za článek, také to ještě zpracovávám...L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, děkuji za zastavení i komentář. Hezké dny A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna