středa 29. listopadu 2017

Píšu si...

... poznámky, postřehy, nápady, myšlenky... věci, které mě zaujmou... do svého nového notýsku. 

Ne, že bych "si nepsala" i dřív, ale s odstupem času zjišťuji, že i když jsem vždycky nějaký kousek papíru po ruce měla, jejich uchovávání a zpětné dohledávání bylo tím nejslabším bodem celého jinak cenného tvůrčího i seberozvojového procesu :-)

Hledám si ještě systém, který mi bude vyhovovat, ale pro začátek jsem si řekla, že bude velkým krokem dopředu právě to, že vše soustředím do jednoho, snadno přenositelného místa (notýsek má pevné desky a je formátu A5, takže se pohodlně vejde i do kabelky či malého baťůžku). K tomu si navíc vystačím s mikrotužkou s gumou, perem, případně zvýrazňovači několika barev. 



Na rozdíl od "papírkového" režimu navíc mohu v notýsku jednotlivé myšlenky dále rozvíjet, hledat jejich praktické uplatnění ve svém životě a v souvislosti s tím se také učím připisovat si k důležitým momentům i něco jako akci - tedy co hned, dnes, zítra, tento týden, měsíc ap. dle relevance udělám. Krystalizují se tak rovnou pracovní či osobní úkoly, které by jinak často upadly v zapomnění, přestože jejich realizaci považuji za důležitou.

Co do obsahu, je to takový "miš-maš", záběr věcí, které mne zajímají, je hodně široký a čím dál víc se mi také potvrzuje, že "všechno souvisí se vším", jen to spojení objevit, pochopit a správně využít :-)

Jak to máte s psaním do "deníčků" (myslím těch fyzických, nikoli virtuálních) vy? Máte stejnou potřebu psát si nebo všechno udržíte v hlavě?

Mějte se fajn.

A.

16 komentářů:

  1. Hezký den Aničko,
    já jsem zatím ve fázi papírkové a snažím se najít nějaký systém, díky kterému bych dala svým nápadům, postřehům a inspiracím jakýs takýs řád. Snad to nebude trvat dlouho a nějak se s tím zdárně doperu. Přeji krásné adventní dny a děkuji za inspirativní blog. VeronikA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veroniko, díky za komentář. Ono je možná lepší "papírkový systém" než vůbec žádný, že? :-) Tak ať se daří vyladit vše podle potřeb a hezké, zatím předadventní dny přeji A.

      Vymazat
  2. Přiznám se, papírkuji. A mám podobný problém s hledáním té rychlé poznámky a už jsem si říkala, že se musím donutit sebou tahat notes. Už jsem si i koupila, pár poznámek učinila a poté odložila. Takže si asi do nového roku dám první a zřejmě jediné předsevzetí - naučit se zapisovat. Díky za podnět Aničko :o).
    Pěkný dne.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, díky za komentář a moc přeji, ať se případné novoroční předsevzetí daří naplňovat :-) Krásný večer A.

      Vymazat
  3. Milá Aničko, už 5 let si vedu deník naší zahrady. Zapisuji tak 1-2x týdně, jaké bylo počasí, co jsem sázela, kdy jsem stříhala plot a tak. Po těch letech je dobré se někdy vrátit. Ale papírků mám taky hodně.
    Zdraví Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, to je skvělé. K tomu jsem se sama ještě nedopracovala. Na druhou stranu hodně fotím a k fotkám píšu komentáře, takže když se dívám zpětně, mám velmi dobrou představu o tom, co se v té které době na zahradě odehrávalo. Přeji ať se vede i dál a třeba nejen pokud jde o zahradu .-) Krásný večer A.

      Vymazat
  4. Také mám notýsek na nápady a inspirace! :) Já nemít tyhle věci, tak toho spoustu zapomenu, což by byla velká škoda. ;) Takže notýsek schvaluji všemi deseti!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně to si myslím. Co jsem si zakázala autocenzuru svých vlastních nápadů a myšlenek, je toho celkem požehnaně a někdy to má vážně něco do sebe .-) Takže díky moc za podporu :-) Krásný večer A.

      Vymazat
  5. Aničko, v tomhle máš můj obdiv. Já zase na papírky, poznámky a deníčky vůbec nejsem. Nejsem schopná si ani vést diář. Každý rok si ho koupím a po 14ti dnech už ani nevím, kde je. Nosím všechno v hlavě. Přeji krásný zbytek týdne Barča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Barčo, děkuji za komentář. Chvíli mi ale to trvalo, než jsem do tohoto bodu dospěla... Ale věřím, že to bude fungovat... A diář? Bez toho jsem se nehnula ani během mateřské :-))) No každý jsme z jiného těsta, já zase obdivuji, že jsi schopna všechno nosit a hlavně udržet ve své hlavě. U mě už je narváno :-))) Krásný večer A.

      Vymazat
  6. Jé, tenhle deníček má krásný obrázek. :-)Já jsem ulítlá na různé sešitky, deníčky, tužky..., ale využití nějak vázne. Také zapisuji na papírky, protože deníček je momentálně někde...I já si dala závazek, že to musím napravit, abych stále něco nehledala. Ale potřebuji vymyslet systém, abych se v zápiscích vyznala a nemusela listovat celým sešitkem. ;-)Jestli něco vymyslíš, dej, prosím, vědět. ;-) Pohodový večer. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, díky za komentář. Já jsem si říkala, jestli třeba někoho zaujme... No, nezklamala si :-))) V papírnictví nebylo moc na výběr, ale když já jsem se rozhodla, že do toho "notýskování" jdu a nechtěla jsem, aby to ztroskotalo na deskách notesu... Tento se mi ale líbí, to je pro mě idylka, kytičky, bylinky...hezké barvy a krásná fotka. Pokud jde o ten systém - kdysi jsem si zakládala třeba zajímavé články zvlášť do složek a pak se k nim vracela... Ale je to zase o tom, že to nemůžeš nosit všude s sebou. Určitě bude i nějaká pěkná aplikace i na chytré telefony, která Ti pomůže zřizovat různé virtuální složky a zakládat do nich poznámky tématicky... Ale to už pro mě trochu ztrácí to kouzlo papíru... Hezký večer A.

      Vymazat
    2. Aničko,ta poslední věta platí na 100%. ;-) Taky jsem si ukládala kde co, vše se může hodit (do družiny je toho potřeba ;-)). Chytrý telefon zatím nemám, ani po něm netoužím, protože ho potřebuji jen na volání a SMS a na ostatní je ten papír. Takto to mám i s knížkami. Miluji vůni nové knihy, stačí mi v ní listovat... Já měla na mysli "pořádek" v deníčku. Jestli si ho nějak rozškatulkuješ, vynecháváš stránky apod. Trochu jsem se rozepsala. ;-) D.

      Vymazat
    3. Dášo, to nedělám (zatím). Dřív bych to tak možná dělala, ale zjistila jsem, že mi trochu "chaosu" v poznámkám vlastně docela vyhovuje (jak jsem psala v příspěvku výše - všechno souvisí se vším... v poslední době se mi hodně věcí dost propojuje) a myslím, že i prospívá :-) Já mám celkem obstojnou grafickou paměť, takže si to, co potřebuji, celkem rychle dohledám i bez toho škatulkování :-) Teda doufám, že to tak bude fungovat i nadále .-) Pa A.

      Vymazat
  7. Tak já mám zatím diař - né moc velký, ale zase né moc malý, prostě tak akorát do kabelky. Je týdenní, vekost A5, tak akorát na poznámky a různé věci. Uvnitř je celý polepený papírky, ale zatím mi to vyhovuje - i když asi si začnu psát také nějaký sešítek neb loni jsem do něj psala i recepty a teď mi chybí, takže vyhraje diař + sešit na poznámky bude super. Diaře si nechávám, ale už je neprolistovávám, takže asi přes svátky prolistuji a postřehy si přepíšu do sešitu.
    Tereza
    Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teri, diář mám stejně velký, ale stačí mi tak na zapsání úkolů, které chci v daný den zvládnout, případně poznámek ohledně různých akcí mých či dětí a pak narozenin, svátků... Víc už tam nedám, i když občas se tam taky objeví nějaký ten vložení papírek... :-) Notýsek je tak mé vysvobození. Věřím, že i pro Tebe nakonec bude přínosem, podle toho, co píšeš :-) Tak ať se hezky píše i pročítá .-) Krásný den A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna