čtvrtek 2. listopadu 2017

Hurá s dětmi do přírody!

Dobrý den,


dnes bych vám ráda představila jednu krásnou knihu pro děti, která jim může pomoci objevovat svět přírody okolo nich. Ať už to bude u vás nebo u babičky na zahradě, za humny na polích, v lese, u rybníka... tahle, podle mého názoru, obsahově i vizuálně mimořádně vydařená kniha určitě nadchne nejedno malé, ale i velké srdce milovníka všeho živého, co po naší krásné vlasti běhá či z ní roste. 


Kromě velkého množství nádherných ilustrací v ní najdete i mnoho zajímavých informací, ale také (a toho si cením obzvláště) podnětů pro další aktivity s dětmi, které je vtáhnou do tématu ještě více.

Na knihu jsem narazila úplnou náhodou u nás ve školce. Čas od času zde distributoři knih (k velké nelibosti mého muže, který je přesvědčen, že business do škol/školek nepatří) nechávají vzorky nových knih, jež si mohou rodiče pro své děti objednat. I když částečně s mužem souhlasím, na druhou stranu už jsem touto formou několik velmi pěkných knih (ke kterým bych se jinak asi nedostala) nakoupila. Pro nás knihomoly (natož pro děti, které kolem té hromady knih několikrát za den prochází) to je zkrátka hodně velké pokušení... :-)

Obsahově mi připomíná jednu knihu z dětství, kterou jsem milovala. Objevila jsem jí kdysi v knihovně a půjčovala si jí opakovaně. Na název si už bohužel nevzpomínám, bude staršího data, ale kdybych jí někde objevila, určitě bych neváhala ani minutu a pořídila si ji do knihovničky. Tehdy ve mně zažehla plamínek zájmu zejména o flóru a já si díky ní založila i svůj první herbář. Myslím, že byla nadčasová i přes dobu, ve které vyšla. Mladý přírodovědec je stále stejný, navzdory politickému režimu a vládě, jen výbava, se kterou dnes může vyrazit do přírody, dnes bude asi o něco bohatší díky její větší dostupnosti :-)

Protože se mne před časem na tip na knihu pro malé přírodovědce ptala Ilonka, myslím v tuto chvíli hlavně na ni, ale věřím, že může být inspirací i pro další maminky. A naopak ráda bych tento příspěvek využila k výzvě směrem k vám - víte-li o nějaké pěkné knize, zajímavém časopise pro děti a mládež, inspirativních webovkách ap., které s tímto tématem souvisí (tj. naše příroda a děti), budu moct ráda, když se o svou zkušenost, tip podělíte i s námi ostatními.

Sama jsem při malém průzkumu narazila na (a přiznávám bez mučení, že nakonec i objednala :-)) např. časopis Raketa (s různě tématicky zaměřenými čísly, každé číslo na jiné téma z velmi různých oblastí lidského zájmu) pro děti od 5 - 10 let, zaujala mne i kniha "Objevujeme přírodu" Josepha Cornella. Mnoho zajímavého, i pro starší čtenáře, pak objevíte např. na https://www.priroda.cz/ či na http://www.ekologickavychova.cz. Řadu krásných didaktických materiálů lze objevit na stránkách Národního parku Šumava zde nebo zde...

Krásný den


A.

4 komentáře:

  1. Milá Aničko,
    díky Ti za připomenutí, protože čtvrté narozeniny Šimonka se blíží ;-)
    Já objednávám knihy pře e-shop www.megaknihy.cz,knihu mají skladem :-)
    Když si zadáš, děti, naučné, příroda, tak ti vyjede 67 stránek knih o přírodě a zvířatech. Poctivě jsem je všechny projela a myslím, že i ty si pro své malé přírodovědce vybereš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, to je mi náhodička, já objednávala ty další knihy právě zde :-) Měj se krásně A.

      Vymazat
  2. Aničko, kniha vypadá zajímavě, krásné obrázky. Miluji hezky ilustrované knížky. Připomněla mi jednu, co jsme s dětmi četli (to už je strašně dávno. ;-)) Kouknu po ní. ;-)Ve družině mám také několik "přírodovědců". Teď jsem si vzpomněla, že jsem si objednávala ta pexesa, co Ty, ale nedošla žádná odpověď. Tak zkouším objednat znovu. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, je skvělá. Jirka si ji prohlíží každý den a i když neumí číst, návodům na různé pokusy rozumí dokonale :-) Viktorka ji také ráda otevírá a čte. To šlo to tak daleko, že jsem předevčírem místo čtení pohádky na dobrou noc musela číst z této knížky o stromech, šiškách a borkách... :-)))

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna