sobota 1. dubna 2017

Aprílová kvetoucí zahrada...

... Sázení, přesazování, vertikutace trávníku, stříhání růží, obrytí trávníku, výsev a výsadba v zeleninové zahrádce... ale taky první cyklistické vyjížďky s dětmi, sušení prádla venku a kochání se zrodem nového života... jak si užíváte jaro vy? :-)



Koniklec začíná nakvétat. Tuhle rostlinku si u nás oblíbila celá rodina. Každý rok se tak těšíme z dalších "miminek", která se po celé skalce objevují.


Velký obrázek - suchomilný rozchodník, malý obrázek vlevo nahoře čemeřice, vpravo nahoře svída bílá, na níž teď nádherně kontrastují svěže zelené mladé lístky s červenou barvou výhonů, vlevo dole tavolníkovec jeřábolistý "Sem" raší mezi prvními, krásné jsou načervenalé konce mladých lístků a primulku vpravo dole pozná každý :-)



Žlutá k jaru patří - u nás ji v tomto období zastupují květy narcisů, rostou nám i ve vřesovišti.




Velký obrázek zachycuje svěže zelené listy tavoly kalinolisté "Dart´s Gold", malý obrázek vlevo nahoře oranžovorůžové listy tavolníku japonského, zelené listy s žlutým panašováním na obrázku vpravo nahoře patří vrbině tečkované "Variegata", drobounké lístečky keříku vlevo dole patří dřišťálu Thunbergovu a květy zlatice vpravo dole není třeba příliš představovat.




Na fialovo-modré vlně...Violky vonné na velkém obrázku (a malých vpravo nahoře a vlevo dole) mi připomínají každé jaro mou prababičku, která jich měla plnou zahrádku. Modrá kvítka rostliny na obrázcích vpravo dole a vlevo nahoře pak patří pomněnkovci velkolistému.


Některé trvalky si dávají více na čas. Patří mezi ně třeba hosta (na velkém obrázku). Zelený list si po celou zimu ponechává půdopokryvná pachysandra (vlevo nahoře), každoročně obdivujeme "zelné hlávky" (tak jim říká můj muž) rozchodníkovců nachových (obrázek vpravo nahoře), ke květu si připravují i hyacinty (vlevo dole) a když už jsem zmiňovala půdopokryvné rostlinky, tak ještě jedna se má v tuto dobu čile k světu (vrbina penízková na obrázku vpravo dole).



Alespoň několik záběrů z dálky... na obrázku vpravo dole je patrno "kolečko" z odkvétajících krokusů, kterými mne velmi inspiroval Pavel Chlouba - sekat se budou až o něco později. A na podzim kruh ještě o něco zvětším a přibude další :-)


A ožívají i nádoby a koše (vystlané folií), v květnících na obrázku vlevo nahoře letos poprvé pokus s narcisy. Těším se až rozkvetou... a po odkvětu je vystřídají balkónovky a s nimi už počítám v nově založeném záhonu :-)



Krásné jarní dny plné optimismu a dobré nálady .-)

A.

8 komentářů:

  1. Aničko, krásné obrázky. Příroda je mocná čarodějka. :-)U vás toho již kvete, já mám koniklec ještě u země... ;-)Prádlo vonící jarním vzduchem - to nedokáže žádná sušička. A na cyklotoulky jarní přírodou jsme již také vyrazili, je potřeba dobít baterky. ;-) Krásné jarní dny! D. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, přesně tak a na jaře to platí obzvláště :-) Krásné jarní dny A.

      Vymazat
  2. Aničko, máte opravdu nádhernou kvetoucí zahrádku. I když se podívám na starší příspěvky, stále je co obdivovat. Krásné pokoukáníčko.
    Přeji příjemné jarní dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, děkuji za hezké řádky, ráda pořád na něco pěkného koukám, tak jsem si podle toho i naplánovala zahradu :-) Hezké jarní dny A.

      Vymazat
  3. Nádherná zahrádka, radost pohledět :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, díky za návštěvu i komentářek. Krásné dny A.

      Vymazat
  4. Náderná kvetoucí zahráda *******************************************

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna