pondělí 28. listopadu 2016

Stromečkové...

... šílenství u nás letos spolu s adventem začalo :-) Plánovala jsem letos jeden venkovní stromeček poblíž prosklené části obývacího pokoje, ať na něj hezky vidíme. Přemýšlela jsem, kde stromeček v potřebné velikosti seženu, když tu se mi naskytla příležitost pořídit si jeden přímo u našeho souseda a pana starosty v jedné osobě :-) 


Původně jsem za ním byla jen s prosbou o pár větviček na adventní věnce, ale dostala jsem nabídku uříznout si navíc i špičku jednoho z řady smrků vysazených podél plotu. Ze špičky nakonec byla víc než polovina výšky už poměrně vzrostlých stromů (pan starosta se rozhodl držet smrky hodně zkrátka, i když na můj vkus s tím přišel docela pozdě...), byla jsem tedy ráda za to, že se mi podařilo k této akci přemluvit svého muže, který se řezání i odtažení našeho sobotního úlovku v plném rozsahu ujal :-)

Co ale s úlovkem, který má dobré tři metry na výšku? Ten by se mi tedy pod střechu nevešel ani náhodou... Dostala jsem nápad. A hned pak se stal ten zázrak. Během 15 minut nám vyrostl v trávníkové ploše smrk (osekali jsme pouze nejspodnější větve, velmi dlouhým úzkým rýčem manžel vyrobil úzkou jámu o málo větší než kmen stromu a milý strom jsme do trávníku vysadili a v jámě ještě ukotvili několika dřevěnými klíny z delších tyčí a stojí jako by tu rostl odjakživa :-) Stačilo jen nazdobit světýlky (nafoceno zatím nemám, ale ve tmě je to nádhera).


Ze zbývajících větví se mi podařilo vytvořit stromeček do velkého proutěného koše, který jsem si k tomu účelu vysnila, zakoupila, vyložila zevnitř plastovou fólií a vyplnila zeminou. Je nádherný a věřím, že až skončí Vánoce, najde po lehkém očištění využití i v našem interiéru. Původní účel je sice na přenášení dřeva a pro sklizeň ovoce, ale koukala jsem, že v něm někteří po vyložení folií pěstují stylově i rajčata a další zeleninu na balkóně... no 10 košů si ale kvůli toho pořizovat nebudu, i když by to byl jistě krásný pohled :-)

Spolu s košem jsem ale nakoupila (neplánovaně, ale kdo by odolal) ještě pár dalších krásných proutěných věcí, které již zdobí bezprostřední okolí vstupu do našeho domu  :-) Ty vám ukážu příště, jsem z nich nadšená.

Ale zpět ke stromečkům - stromeček v koši i další dva ve vaničce a v jednom z dřevěných květináčů u domu jsou dobrým tipem pro ty z vás, kteří nemáte možnost pořídit si klasický stromeček (ať už na stálo či jen dočasně, kdy je vám líto stromeček po zimě vyhodit), ale máte přístup k větvičkám jehličnanů. 

Základ tvoří silnější větev (já využila nedávného prořezání vrb u řeky), kterou usadíte do koše se zeminou a případně ještě ukotvíte většími kameny jako já). Na větev pak postupně odspodu směrem nahoru po patrech kolem celého obvodu kmene navazujete kratší větvičky jehličnanů a omotáváte aranžérským drátem. Na vrchodu můžete ponechat bez dalších úprav (viz stromečky ve vaničce a dřevěném květináči), nebo je ozdobně obtočit (já použila naši vrbou červenokřivoladou, zbytky jsem naaranžovala i těsně pod stromeček do koše). A pak můžete nazdobit, přidat světýlka nebo jen nechat tak, jak jsou. Já na stromeček v koši použila 28 ušitých látkových srdcí (doteď nechápu, jak se mi to za jeden den povedlo :-))



K venkovní výzdobě přibyly i nádherně červeně zbarvené větvičky svídy bílé, které hlavně v zimě působí nejen v zahradě velmi dekorativně (podobně i její příbuzné - svída výběžkatá se zelenožlutými výhony, svída krvavá s oranžovočervenými výhony) a taky pár dalších adventních dekorací, o kterých něco málo zase příště :-)

Krásné adventní dny

A.

10 komentářů:

  1. Ani, super nápad. Já mám ty "lesní" výtvory nejraději. Děkuji za Tvoje nápady a hlavně rady, jak na to. :-)D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, mám radost, že se líbí. Těším se na Tvé výtvory :-) Krásný den A.

      Vymazat
  2. Téda, to je vážně paráda! :-) Krásně sis s vánoční výzdobou pohrála, moc se mi líbí. Stromečky vytvořené z větviček chvojí jsem letos také chtěla vyzkoušet, nějak už na ně ale nevyzbyl čas.
    Snad nám ukážeš výzdobu i večer, když svítí, to musí být kouzelné. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, moc děkuji za pozitivní ohlas. A taky za to, že si napsala, já jsem si totiž původně myslela, že jsi úplně jiná Lucka, která "ke mně" taky chodí. A dnes mne jen tak napadlo kliknout na Tvé jméno, abych si potvrdila, že mě dovede na blog té, kterou jsem zmiňovala a objevím nádherný blog úplně jiné Lucky. Krásná náhoda :-)) Mrkla jsem zatím jen na pár posledních příspěvků, ale už teď jsem nadšená, Tvé adventní tvoření (vč. stromečků) je obdivuhodné. Krásný adventní čas A.

      Vymazat
  3. Aničko, jsi kouzelnice. Smrk na zahradě je jako by tam vyrostl. Díky za návod, jak si udělat stromečky z větví. Vypadají bezvadně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, opět se potvrdilo, že to, co se na první pohled může zdát být problém, je nakonec výhra :-))) Děkuji za ohlas, moc mě potěšil. Krásný advent A.

      Vymazat
  4. Ešte som nevidela takto robené stromčeky. Vyzerá to tak kreslene. Keď sa kreslia ihličnaté stromčeky.Dobrý nápad. Príjemný advent prajem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zito, já je viděla poprvé na nějakém zahraničním blogu loni a velmi mě zaujal, tak jsem si říkala, že bych to letos taky mohla zkusit. Návod jsem sice neměla, ale nakonec ruce nějak přirozeně začaly pracovat samy a ono to klaplo. Mám z nich opravdu velkou radost :-) Tak třeba to vyjde i u Tebe. Krásný adventní čas i Tobě A.

      Vymazat
  5. Ahojky Aničko máš to moc pěkné, líbí se mi jak si to dobře vymyslele se stromečkama a líbí se mi mezi tím tá červená Svída,těším se jak nám ukážeš vánošní výzdobu doma.Přeji Ti krásné prožití adventních dnů. Luďka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj LUďko, díky moc za pěkný komentářek. Krásné adventní dny i Tobě a Tvé rodině. A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna