čtvrtek 16. června 2016

Z lesního koutku...

… naší zahrady nasbírala jsem pro Vás několik červnových „obrázků“, které mohou být inspirací pro ty, jež řeší osázení míst polostinných až stinných. V naší zahradě jsem při zakládání zahrady ale řešila opačný problém, slunce bylo až moc :-) Ale postupem času se i zde vytváří místa s vhodnými podmínkami pro rostliny, kterým přemíra sluníčka příliš nesvědčí.


Začneme na pomyslném „úpatí“ lesa, kde je slunce dost a proto si zde mohu dovolit vysadit dlouhodobě kvetoucí a sluníčko milující kokardy (vpravo dole), okrasný česnek (malý obrázek vlevo nahoře), tavolníky japonské (rostlina se žlutozeleným listem a růžovými květy na obrázku vpravo nahoře) či čistec velkokvětý s růžovofialovými květy (např. na velkém obrázku, známější je jeho příbuzný čistec vlnatý s typickými sametově hladkými světle šedými listy). Rostlina se žlutými květy v pozadí na velkém obrázku je úpolín čínský, ten už potřebuje kromě sluníčka i vlhčí prostředí. K němu ještě pár obrázků později. Když už jsme u těch vlhkomilných rostlin, pak na malém horním obrázku vlevo vzadu vykukují smetanová květenství udatny lesní (často si ji lidé pletou s čechravami, které se pěstují v celé barevné škále variací). Ta sluníčko moc nemusí a vyhovuje jí spíše polostín až stín.


Pojďme se tedy blíže podívat na tu krásnou zářivě žlutě kvetoucí rostlinu, o které jsem se už zmínila – úpolín čínský – pěkně zblízka .-) Má velmi pěknou stavbu květu, připomínající v horní části korunku. V pozadí s rostlinami okrasnými listem vynikne její krása ještě víc. A dám vám jeden tip, pokud ji už na zahrádce máte. Co nevidět odkvete a až se tak stane, střihněte ji kousek nad zemí – pustí nové listy a na konci léta i znovu zakvete (i když ne v takovém rozsahu jako nyní). Stejně tak jsem blíže nafotila udatnu lesní. Ta má je ještě mladá a relativně malá. Dorůst se však může výšky až 1,5 a někdy i 2 metrů. Poslední rostlinka (na obrázku vpravo dole) je žlutokvětá vrbina penízková (používá se i do truhlíků jako převislá podsadba pod letničky), je to ale typická půdopokryvná trvalka (nejčastěji její žlutozeleně olistěná odrůda) a hojně ji potkáte i volně v přírodě (ostatně odtud jí mám i já, krásně vyplňuje prostor pod keři a vyššími trvalkami) .-).


Teď už jsme se ale dostali do mého pomyslného lesního koutku (nebo háječku?). Pítko pro ptáky už jsem vám před časem představovala spolu s dalšími zahradními dekoracemi. V jeho okolí se mi postupem času krásně rozrostly různé kultivary stínomilných host, červenolistých dlužich („Palace Purple“), které nyní navíc hezky kvetou jemnými světle růžovými květy a v místě mám vysazeny i kapradiny (zde pérovník pštrosí) a také pomněnkovec, který se však teprve začíná rozrůstat a vidět mezi hostami není. Ale je to rovněž velmi pěkná rostlina dekorativní především listem.


A pérovník pštrosí ještě jednou na velkém obrázku (tento kousek jsem dostala od mé pravidelné čtenářky druhého blogu, který píšu a současně i mé velmi vzdálené zákaznice, se kterou řešíme její zahrádku ve východních Čechách. Dášo, vidíš, že jej opatruji jako oko v hlavě :-) O jeho společnicích – bohyškách a dlužichách už jsem se zmiňovala u předchozí koláže.

A nesmí chybět ani několik výhledů do dálky a z dálky :-) Na obrázku vpravo dole chci navíc upozornit na krásnou popelivku Převalského, která miluje vlhko až zamokření a kvete krásnými žlutými květy (ty teprve přijdou, ale už je vše připraveno, jak je z obrázku vidět .-)).


Další rostliny lesního koutku teprve budou nakvétat a vy budete samozřejmě alespoň virtuálně u toho :-) Tak ještě alespoň bezprostřední okolí mého lesního koutku – strom s nádhernými obrovskými listy a dokonale tvarovanou (ne námi) korunou se jmenuje katalpa trubačovitá „Nana“. Vínově červený list právě kvetoucího keře pod ní patří mému velmi oblíbenému keři tavole kalinolisté („Diabolo“). Veleoblíbené pro její odolnost a schopnost dobře zvládnout i jílovité a vlhčí půdy. Jako podrost jsem použila z jedné strany trvalku a současně léčivku kontryhel měkký („Thriller“), z druhé strany pak velmi pěkný zimolez kloboukatý, který patří mezi stálezelené rostliny. Na malém obrázku vlevo nahoře pak kromě dříve jmenovaných (úpolín, čistec velkokvětý) vidíte v popředí i mé oblíbené dlouhokvetoucí trvalky svíčkovce (i když jsou krátkověké a občas vymrzají, zanechávají po sobě v dobrých podmínkách řadu miminek, ze kterých si v dalších letech vypěstujete další pěkné rostliny). A poslední rostlina, na kterou bych ráda upozornila, je červenolistá vrbina „“FIRECRACKER“ (ano, jednu už jsme tu dneska měli .-))


Z druhé strany mého pomyslného lesního koutku pokračuje smíšený záhon s jehličnatými stromy (nejsou v záběru a jsou zatím poměrně mladé a malé, ale příští rok už se projeví více :-), listnatými keři (např. svída krvavá, rakytník řešetlákový, tavola kalinolistá, hlohyně šarlatová, javor dlanitolistý „Atropurpureum“…) a trvalkami vč. několika druhů okrasných travin. Nyní strhávají pozornost kopretiny a červeně kvetoucí kohoutek chalcedonský.


Obrázků z toulek zahradou je mnoho, tak zase někdy příště inspirace z dalších míst v zahradě .-)


Mějte se krásně

A.

8 komentářů:

  1. Aničko, nádherné obrázky. Úpolín září jak sluníčko. Kokardy mi už také začaly kvést, mám z nich radost. Už se těším, až i nám zahrada takhle krásně zaroste.(Já vím, ještě si chvíli počkám... :-))Pérovník se dostal do dobrých rukou. ;-) Přeji pěkný den. D. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, tak tak, úpolín mi dělá krásný den a kokardy si zamiluješ, počkej, až se Ti trochu rozrostou :-) Pérovník je super, ještě jednou velké díky .-) Krásný den A.

      Vymazat
  2. Aničko tvá zahrada je každodenní sluníčko.Prosím tě odkud máš to pítko,krásnější jsem neviděla.Alibabka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alibabko, děkuji za pěkný komentář. Pítko je litinové a koupila jsem si je přesně tady: http://www.mimibazar.cz/foto.php?id=74016237. Krásný den A.

      Vymazat
  3. Aničko, moc pěkné fotky, Ivana

    OdpovědětVymazat
  4. Aničko díky za krásnou procházku zahradou. Jsem ráda, že uvádíš názvy keřů a rostlin. Sbírám inspiraci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, to jsem ráda, že to někdo oceňuje. Někdy je to docela fuška všechno vypsat a hlavně popsat tak, aby se všichni dobře zorientovali .-) Krásný den A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna