čtvrtek 23. června 2016

Jihovýchod a východ...

… naší zahrady je místo, o němž jsem při zakládání záhonů měla vzhledem k velkému množství zbytků stavebního materiálu, který se nám nepodařilo všechen odstranit, snad největší pochybnosti. O to příjemnější bylo překvapení, jak se zde rostlinám skvěle daří.

Část záhonu je soustředěna do velkého poloostrova přilehlého k příjezdové cestě (z její druhé strany je v podobném rozsahu řešeno vřesoviště, o tom zase někdy jindy). Je řešena víceméně jako levandulové políčko s doprovodnými trvalkami a keři. Podél jihovýchodních a východních hranic se sousedy pak vede další záhon osázený listnatými stromy a keři, doplněnými trvalkovou podsadbou a také jedním jehličnanem. V severovýchodní části pak na záhon navazuje ovocná část tvořená 3 ovocnými stromy a malinami s malinoostružinami.

Pojďme si alespoň některé z nich představit.


Žlutozeleně olistěný trnovník akát „Frisia“ mi dělá rok od roku větší radost. Modrofialově kvetoucí zvonky broskvolisté kousek od něj tvoří pěkný konstrast s exogicky vzhlížejícími kniphofiemi (nebo také mnohokvětem). Často bývají nesprávně označovány jako tzv. kleopatřina jehla. Tento název však přísluší jiné, i když stavbou květů velmi podobné trvalce (liliochvostec).

Vzadu za kniphofiemi vykukuje korejská jedle, která se letos konečně dostala do úrovně výšky plotu a bude teď v tomto místě hrát rok od roku významnější roli.



Akáty mám v oblibě, to nepopírám, i když na ně bývá někdy nahlíženo skrz prsty vzhledem k tomu, že jsou v našich podmínkách zařazovány mezi nepůvodní, invazivní rostliny. Kultivar (Umbraculifera) v další koláži na malém obrázku vlevo nahoře má přirozeně kulovitý tvar i bez stříhání. Vínově olistěný keřík vedle něj (obrázek vlevo dole) je ruj vlasatá (kultivar „Royal Purple“. Ačkoliv se téměř všude dočtete, že by měl být ponechán růstu bez střihu, praxe mi přináší jinou zkušenost. V mládí je vhodné časně zjara rostlinu stříhat (ve smyslu zakracování výhonů), aby se pěkně rozkošatěla. Přijdete sice o část květů, ale pěkný, kompaktní tvar, výraznější barva o poznání větších listů myslím stojí za to. Vpravo od akátu (obrázek vlevo dole) roste další oblíbený zahradní keř – dřišťál Thunbergův (kultivar Maria) typický svým kompaktním a vzpřímeným růstem.


Nádherný žlutý květ na velkém obrázku v koláži níže patří anglické keřové či menší popínavé růži Graham Thomas. Jde o růžového šampiona, dá-li se to tak říci. V roce 2009 se totiž stala vítěznou, zvolenou Světovou federací růžových společností za nejoblíbenější růži na světě a vešla do Růžové síně slávy :-) Ta má je mlaďounká, loni na podzim vysazená. Ale těším se, že se stane i jedním z pomyslných šampionů naší zahrádky :-) Velké květy přináší i pivoňky, kterých mám na zahradě 4 keříky, 2 z nich mám od své mamky. Bílé nižší „keříčky“ na obrázků vpravo dole patří šalvěji hajní. Běžně je k dostání i v sytě růžové, modrofialové a tmavě fialové barvě.


Nesmí chybět ani několik výhledů do zmiňovaného levandulového políčka. Na levanduli v plném rozkvětu si však ještě pár dnů musíme počkat. Doplňují ji nižší keříky žlutozeleně zbarveného kultivaru ořechoplodce klandonského spolu se stejně zbarveným kontryhelem. Žlutou pak záhy doplní v záhonu i dlouhokvetoucí krásnoočko přeslenité s „koprovitým“ tvarem listů. Vyšší keř na velkém obrázku dole pak patří již odkvetlé kalině obecné (kultivar Roseum) s typicky kulovitými bílými květy. Letos jsem rovněž doplnila do záhonu kromě převislé růže na kmínku i půdopokryvnou růži (před kamenem na velkém obrázku) a nahradila jí skutečně invazivní okrasnou travinu známou jako lesknice.


Na velkou kvetoucí show se pomalu, ale jistě připravují u nás mezi lidmi stále méně známé hortenzie stromečkovité (na velkém obrázku níže). Spolu s hortenziemi latnatými dobře prosperují i na sluníčku (na rozdíl od známějších hortenzií velkolistých). Bujně rostoucí popínavka na plotě (velký obrázek níže a malý obrázek vpravo nahoře) patří opletce Aubertově nebo taky rdesnu ovíjivému. Je to neskutečný nezmar a brzy schová nejeden nepěkný kout či vytvoří tolik žádané soukromí.


Odkvetlá květenství okrasného česneku dělají parádu i nyní. Ještě víc jim to však bude slušet ve váze. Brzy tedy vyrazím na lov. A že jich letos bude :-)



Zatím nekvete, ale během července a srpna to rozjede. Modrofialově kvetoucí perovskie (na velkém obrázku v koláži nahoře) to v levandulovém políčku s ořechoplodci a levandulemi svědčí. A brzy vykvete i další krásný keř (na obrázcích ji nemám), který díky své oblíbenosti u motýlů dostal lidový název „motýlí keř“. Jde o komuli Davidovu a až rozkvete, určitě vám ji také představím :-)


A do té doby, mějte se krásně.

A.

6 komentářů:

  1. Aničko, to je nádhera. nemám slov. jen zírám a koukám pořád roluju nahoru a dolů.
    přeji krásný den Majka

    OdpovědětVymazat
  2. Aničko, moc pěkná zákoutí máš na své zahradě. Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivčo, děkuji. O zákoutí usiluji, každá zahrada by je měla mít :-) Krásné dny A.

      Vymazat
  3. Také se kochám... ;-) Opletku jsem si pořídila, zatím je malinká, pár lístečků. Už se moc těším, až pokvete jako tobě. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, děkuji a k opletce - dej jí čas. Uvidíš, jak se ještě předvede :-) Krásný večer A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna